Hennep/fitterskit en asbest

Frederique_C

  • #1
Hallo,

Ik las onlangs dat er recent nieuwe info is dat er op de plek waar koppelingen gemaakt worden tussen oude stalen buizen soms asbest verwerkt zou zitten in de fitterskit die gebruikt werd samen met hennep. Ik lees dat vooral op Nederlandse websites, quasi niet op Belgische (ik woon in België). Toch wilde ik even polsen hier of dat effectief het geval kan zijn, en met name voor de voorbeelden die ik hier in bijlage opneem. Het gaat hier om oude buizen die gelinkt zijn met de gasaansluiting in huis. In die koppelingen zit precies op veel plekken hennep verwerkt, soms ook een soort witte tape/stoffen-structuur (zie enkele aanduidingen met pijlen).

In ieder geval: indien er in een van die koppel-materialen asbest zou verwerkt zijn, is dit dan op dit moment gevaarlijk? Kunnen hier vezels uit vrijkomen als er geen werkzaamheden aan verricht worden? En wat als we op een bepaald moment wel buizen willen gaan verwijderen, hoe moet dit dan gebeuren (onder de veronderstelling dat er asbest aanwezig kan zijn)? Met tape die koppelstukken toedichten en dan gewoon de buizen doorschijven?

Bedankt alvast.
We hebben trouwens een asbestinventaris laten uitvoeren voor ons huis, en er zijn geen stalen genomen van hetgeen op foto zichtbaar is, maar ik wil voor de zekerheid toch nog even polsen hier.
IMG_20231206_184408162.jpg
IMG_20231206_184341414.jpg
IMG_20231206_184245951.jpg
 

Jeroen

Specialist Asbest
  • #2
Hoi Frederique,

Indien er asbest in de koppelmaterialen zit verwerkt dan is het risico momenteel nihil. Hierbij ga ik er vanuit dat de ruimtes waar deze materialen aanwezig zijn vrijwel niet wordt gebruikt. Als asbest is gebruikt en er worden werkzaamheden aan verricht dan kunnen er zeker vezels vrijkomen. Als deze toepassing in NL aanwezig zou zijn dan zou verwijdering professioneel moeten gebeuren. Hoe de wet- en regelgeving in België is weet ik niet.

Frederique_C schreef:
We hebben trouwens een asbestinventaris laten uitvoeren voor ons huis, en er zijn geen stalen genomen van hetgeen op foto zichtbaar is, maar ik wil voor de zekerheid toch nog even polsen hier.
De Belgische inventarisatiebureau's lopen over het algemeen zwaar achter qua asbest kennis vs. Nederlandse bureau's. Dit heeft onder andere te maken dat in België het verbod op asbest veel later in is gegaan.

Je zou op internet testkitjes kunnen bestellen om zelf monsters (stalen) te nemen. Het analysecertificaat zal uitwijzen of het materiaal asbesthoudend is.

Succes
 
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
16
Gerelateerde onderwerpen
Asbest touw? Bij verwarming - hennep

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu