Hemelwaterafvoer ( HWA) naar beneden verplaatsen

Derkus108

  • #1



De slechte zomer heeft ervoor gezorgd dat ik definitief een terrasoverkapping ga plaatsen :( Deze komt helemaal tot aan de bovenkant van de muur. De HWA zit echter in de weg! Idealiter zou ik hem 10 cm naar beneden verplaatsen, dan komt hij onder de bevestigingsrand van de terrasoverkapping. Het lijkt mij dan een kwestie van 2 bakstenen eruit halen en de bestaande HWA wat verlengen.
Is dit mogelijk (en handig?) of zijn er misschien betere manieren?
Bij voorbaat bedankt voor jullie meedenken.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Wat is de leefruimte bij die afvoer. Nomaal gesproken kan je niet naar beneden. Hoogstens de dikte van de isolatie. Maar dan moet je daaronder die isolatie weer kunnen aanvullen.
Zo te zien zal er niet veel isolatie boven op de dakvloer zijn aangebracht.
 

Derkus108

  • #3
Wow da's snel!

Het plafond binnen zit net zo hoog als die onderste rand van het witte trespa.
Moet ik daadwerkelijk rekening houden met de isolatie binnen? Hoopte dat ik het zou kunnen redden met het aanpassen van de bakstenen van de buitenmuur.
Anders moet ik gaan kijken naar een hele platte regenpijp voor die eerste 10 cm o.i.d.

Bvd
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4

Als er boven het plafond en onderkant dakvloer veel ruimte is kan je daar een nieuwe onderuitloop maken. De zijuitloop laat je verwijderen en dicht maken.
Die onderuitloop kan je alleen met ronde buizen uitvoeren. Dus uit de gevel komt dan een ronde buis en daar kan je een ronde bocht op zetten. Die buis in de ruimte boven het plafond moet je isoleren. Daarmee voorkom je dat er lucht op de buis gaat condenseren en dat zou kunnen gaan druppen op het plafond.
 

Derkus108

  • #5
Weer bedankt voor je snelle reactie.

Dit klinkt erg ingrijpend.
Als het alleen zo kan dan overweeg ik de terrasoverkapping tegen de aluminiumrand te monteren en zo iets boven het platdak uit te laten steken. Op deze manier hoef ik niets te doen aan de HWA.

Zou het daadwerkelijk niet mogelijk zijn om een plat verloop erop te zetten en twee bakstenen van de buitenmuur eruit te halen?

 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Dat is wel mogelijk maar dan moet je iets laten maken van zink of lood dat geheel dicht is en uit een stuk. Deze materialen gaan zeker niet levenslang mee hooguit 15/20 jaar. Iets van RVS zou een langere levensduur hebben.
Merk op als je deze afvoer in twee delen maakt dus een deel horizon-en verticaal moet die aansluiting lucht en waterdicht zijn.
 

Derkus108

  • #7
Goeie tips, dankjewel, ik ga kijken wat mogelijk is. Hoop zelf dat een gedraaide plastic mof ofzo het ook voor elkaar krijgt, maar weet nog niet op wat voor buis ik die zal moeten aansluiten. Maar het moet zeker goed afsluiten idd!
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #8
Iets aan die stadsuitloop prutsen kan je wel vergeten
dat gaat zonder meer lekken

De al eerder getekende rond steekafvoer is de enige goede oplossing.
 

Derkus108

  • #9
Ohjee wat heb ik me op de hals gehaald. ik heb die terrasoverkapping al besteld, in de overtuiging dat om dit putje heen werken een eitje zou zijn haha. niet dus!

zelf ben ik absoluut niet in staat om iets als een steekwaterafvoer te verplaatsen. zou dit duur zijn om te laten doen?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #10
Even een loodgieter bellen desnoods stuur je hem die fotos en voeg daar van de zijuitloop een foto bij deze dan van op het dak genomen. Kan de loodgieter lijkt mij een goede richtprijs maken.
Maar misschien komt er nog een oplossing.
 

Derkus108

  • #11
Loodgieter is geweest en heeft er een nieuwe loden bak met pijp ingezet.
Ben er tevreden mee en kan vooruit.




Hartstikke bedankt voor het meedenken en jullie adviezen!
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #12
Fijn dat je tevreden bent en dat van de oplossing wat plaatjes hebt geplaatst. :prima:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu