Helpt isoleren ook als er geen verwarming aanwezig is?

Chriz

  • #1
Goedenavond,
Graag jullie ideeën over het volgende:
Ik ga een losstaand schuurtje vernieuwen. Dit schuurtje wil ik gebruiken als berging voor fietsen, gereedschap, vrieskist, etc. Het is dus belangrijk om vocht tegen te gaan om zo roest te voorkomen. Ik ben echter niet van plan om dit schuurtje te verwarmen.

Nu krijg ik tegenstrijdige berichten over het aanbrengen van isolatie. De een zegt dat ik dit beter niet kan doen omdat isolatie het vocht dat eenmaal binnen komt, ook binnen houdt. De ander zegt dat het juist wel goed is om te isoleren als je maar een goedfunctionerende ventilatie aanbrengt.

Wat is de beste oplossing? Mijn dank is groot!
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #2
De onderste redenering is waar.

wanneer je goed ventileert voer je de vochtige lucht naar buiten voor het condens kan vormen en vocht problemen veroorzaakt.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Van welk materiaal zijn de muren, wat voor een dak zit erop en wat voor een vloer ligt er in je schuurtje.
Het isolatie materiaal zorgt er alleen voor dat de wisseling van de buiten temperatuur in je schuurtje langzamer zal verlopen.
 

Chriz

  • #4
De vloer wordt beton. Muren aan de buitenkant hard hout en binnenkant afwerking met triplex. Dak wordt afgewerkt met bitumen.

@ WGB: zeg jij dus dat isoleren geen zin? Ventilatie en geen isolatie voldoende?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Ik denk dat het vocht in je schuur zal meevallen omdat je een betonvloer hebt. Beton zorgt ervoor dat daar geen vocht door omhoog kan komen.
Isoleren heeft weinig zin. Roest kan ontstaan als voorwerpen in de schuur koud zijn, de temperatuur gaat snel omhoog en op die koude voorwerpen kan dan condens ontstaan.
Ventileren zou op dat moment zin hebben omdat de voorwerpen sneller warm worden.
Als die voorwerpen warm zijn waarom zou je ze met ventileren sneller koud maken.
Zou de warmte productie van de vrieskist roet in het eten kunnen gooien. Met andere woorden hoe groot of hoeveel inhoud heeft die schuur.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
De loodgieter schreef:
wanneer je goed ventileert voer je de vochtige lucht naar buiten voor het condens kan vormen en vocht problemen veroorzaakt.
Hoe werkt dit dan met een luchtvochtigheid van meer dan 90% ?
Op die dagen wordt er veel vocht in de schuur gezogen dat condenseert.
 

EGeen

  • #7
Warme lucht houdt toch meer vocht vast dan koude lucht? Binnen in de schuur zal door de isolatie minder grote temperatuurschommelingen zijn, dit lijkt me altijd goed. Door ventilatie en dus luchtcirculatie zal er minder snel iets gaan roesten lijkt mij. (al ben ik geen expert)
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #8
Ventileren is er geschreven, zorgen dat er voldoende luchtcirculatie ontstaat op natuurlijke basis of geforseerd eventueel.

Dus niet aleen be of ontluchten.
 

Chriz

  • #9
Allen, dank voor jullie reactie. Het betreft een klein schuurtje. Slechts 16 m3.

Blijkt toch lastig om een conclusie te trekken met alle diverse meningen. Ik ga ff uitzoeken wat het me scheelt in kosten als ik geen isolatie plaats.

Nogmaals dank.
 

MvanV

  • #10
Er komt alleen meer vocht als er vochtproductie is door koken/douchen/ademen/drogers e.d. Dat speelt bij een schuur niet.
Dat heb je alleen binnen.
En zelfs dan is het maar een klepelverhaal uit de beginjaren van isolatie. Ongeïsoleerde verwarmde gebouwen hebben veel meer last van vochtproblemen dan geïsoleerde gebouwen, want het kan tegen een ongeïsoleerde muur veel beter condenseren.
Alleen als je je huis potdicht hebt MERK je als bewoner een hogere luchtvochtigheid door vocht wat vroeger als condens in je kruipruimte en muren schimmel aan het voeden was. Maar dat is met verluchten te verhelpen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu