Hekwerk schoperen of thermisch verzinken?

Josr

  • #1
Is het kwalitatief beter om hekwerk voor poedercoating te laten schoperen of thermisch te laten verzinken, of maakt dit qua kwaliteit van verzinken niks uit?
 

Toon

  • #2
Mijn voorkeur zou uitgaan naar thermisch verzinken indien mogelijk. Ten opzichte van schoperen/zinkspuiten heeft het toch nog al wat voordelen. De hechting van het zink op het materiaal is beter, de slagvastheid daardoor ook. Corrosiebestendigheid is veel beter. Uiterlijk is over te discuseren.

Nadelen tov zinkspuiten zijn er ook wel. Achteraf schilderen is eigenlijk niet mogelijk, vraagt dan toch een speciale behandeling. Bij zinkspuiten is dit wel goed mogelijk. En niet onbelangrijk, tijdens thermisch verzinken kan je werkstuk wat gaan vervormen, dit heb je bij zinkspuiten weer niet.

Overleg met het bedrijf waar je dit wilt laten doen wat de mogelijkheden zijn, want ze zullen voor thermisch verzinken ook wel aan bepaalde maximale afmetingen gebonden zijn, afhankelijk van de grootte van het bad.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #3
Schoperen geeft een erg ruw oppervlakte (vergelijkbaar met grof schuurpapier). Het is daarom erg geschikt als ondergrond voor schilderen maar minder geschikt om het onbehandeld te laten (vuil hecht er dan makkelijk aan). Na verzinken kan je het wel onbehandeld laten.

Ik moet trouwens zeggen dat de duurzaamheid van schoperen erg goed is. Ik heb wat stalen watersteigerdelen laten schoperen en daarna geschilderd en na al die jaren nog geen spatje roest.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu