Hebben houten rachels nog een voordeeel tov metaal?

Sander02

  • #1
Ik heb inmiddels het geraamte/rachel werk van diverse scheidingswanden en voorzet wanden in elkaar gezet. Voor alles heb ik houten balken gebruiken van 44 bij 69 als ik me goed herinner. Bij wanden waar een dubbele gipsplaat op komt heb ik de hart op hart afstand van de staanders op 30 cm, voor de overige op 60. Ook horizontaal heb ik allemaal balkjes aangebracht.
Voor de plafonds hetzelfde.

Nu zit ik net zo'n klus video te bekijken waar ze het allemaal met van die metalen u en c profielen doen. Dat lijkt een heel stuk sneller te gaan.
vooral omdat er geen horizontale balken gebruikt, niet hoeft te zagen en ook veel minder schroefwerk.

Kiest tegenwoordig iedereen voor metaal? Of zijn er ook nog voordelen aan hout?

Ik ga waarschijnlijk nog 2 grote voorzetwanden maken, zal ik dan maar een keer voor metaal kiezen?
 

Fiesiekus

  • #2
Op zo'n klusvideo gaat alles altijd heel snel, makkelijk, goedkoop, stofvrij etc.
Ik zou zeggen: probeer ook eens de metalen versie, je moet voor de gein eens zo'n metalen staander afzagen....
 

Ronald63

  • #3
Kies zeker eens een keer voor metaal. Je zal zien dat je wilde dat je het veel eerder had gedaan :D .
En zagen hoef je het niet,bij de bouwmarkt gewoon een goede blikschaar halen en je knipt alles zonder moeite op maat.
 

Fiesiekus

  • #4
Met blikschaar scheelt dan heel veel herrie en ge-etter met een ijzerzaag.
 

Roman

  • #5
Deze vraag is volgens mij al een paar keer eerder voorbijgekomen.

Metalstuds (die U en C profielen waar je over praat) zijn eenvoudiger te monteren als frame. Tevens hebben ze voorgeboorde gaten om electrabuis door heen te duwen. Kan handig zijn. Ook zijn ze zo gemaakt dat je isolatieplaten (glas/steen-wol) er meteen tussen kan klemmen.
Je kunt ze makkelijk met een blikschaar knippen, hoewel met een ijzerzaag ook prima lukt. (er zijn nl verschillende gauges te verkrijgen, de ene is wat stuger dan de ander). Er zijn ook tangen verkrijgbaar waarmee je 2 profielen makkelijk aan elkaar kunt krimpen. Maar schroeven is ook prima.

Het voordeel van hout is dat deze vocht kan absorberen, en dat is niet zo erg als het lijkt :mrgreen: Metalstud is (meestal) gegalvaniseerd en zal niet snel roesten, maar vocht is geen vriend van dat spul.

Qua kosten maakt het niet zoveel uit. Hout is makkelijker, in verschillende maten, verkrijgbaar dan die profielen. Meestal zul je iets van 75cm profiel in de bouwmarkt vinden (ALS ze dat al hebben).
 

Red

  • #6
Mijn hele keuken is een tijd terug met metalstud gedaan (door lui dit dit voor hun werk doen) en je wil niet weten hoe snel dat gaat. Zelf ben ik elders in de woning noodgedwongen met houten rachel werk aan de gang, maar dat kost veel tijd. Nadeel van metalstud is dat het veel minder flexibel is. Als je een plafond kunt verlagen dan werkt metalstud (met een goede blikschaar :D ) sneller. Ze spijkeren (met een heus gas pistool) de C railsen tegen de muur en daarna gaan de U profielen er tussen met afhangers om bij grotere overspanningen geen doorbuiging te krijgen.

Aan de andere kant is hout veel flexibeler. Ik ben nu boven tussen de bestaande balklaag in, een nieuw rachel werk aan het aan brengen en dat krijg je met metalstud nooit voor mekaar. Maar probeer eens in een bouwmarkt recht hout te krijgen :cool:
 

Sander02

  • #7
Bedankt voor de reacties!! Mogelijk dat ik 1 voorzetwand met metaal ga proberen. De rest is allemaal al hout.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu