Heb ik mijn Led inbouwspots wel volgens norm aangesloten?

Leonardus66

  • #1
In de aanbouw van mijn woning heb ik vier LED inbouwspots geplaatst. Het zijn dunne (2cm) maar wel grote inbouwspots (16 cm diameter).
Ik heb vanuit een centraaldoos leidingbuis gelegd naar de vier spots en daar een contactdoos geplaatst boven het plafond bij de spot aan een draagbalk van de dakconstructie. De contactdoos is goed bereikbaar als de spot verwijderd is . De spot is 12 volt en de transformator is via een stekker in de contactdoos verbonden met het net. De tranformator ligt naast de spot , boven op het gipsen plafond. Het werkt allemaal prima maar ik vroeg me toch af of ik het op deze manier mag doen. Graag advies
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Niets meer aan doen, netjes aangepakt.
 

Leonardus66

  • #3
Hartelijk dank voor de reactie. Toch gerustgesteld met deze bevestiging van een deskundige. Ik zit met nog een vraag en misschien weet u daar ook het antwoord op.
De uitbouw sluit aan op de garage naast de woning en tegen het plafond van de garage zijn 2 lasdozen geplaatst ( vrijwel tegen de buitenmuur waar nu de uitbouw is aangebouwd) waar de aansluitingen voor het electrisch systeem van de uitbouw en de airco zijn verbonden met de aansluiting aan de groepen in de meterkast. 1 voor het systeem en 1 voor de airco).
Nu is het plan om in de garage een badkamer maken en daarvoor is het nodig dat ik het plafond verlaag en vervolgens met dampdichte folie afdicht en vervolgens isoleer. Boven de isolatie moet de ventilatie van de garage funktioneel blijven om geen vochtproblemen te veroorzaken. Mijn aanvankelijke plan was om de lasdozen daar te laten zitten maar ik las nu elders op dit forum dat het niet is toegestaan om lasdozen daar "onbereikbaar" te laten zitten. Dit zou echter betekenen dat ik geen verlaagd plafond kan aanbrengen omdat er altijd gelast moet worden op de plaats waar nu die dozen zitten of is er een andere mogelijkheid? Als ik een badkamer wil plaatsen moet ik gezien de ventilatie-eisen een verlaagd plafond plaatsen en als ik dus niet mag lassen kan ik geen badkamer plaatsen. Er moet toch een mogelijkheid zijn, of niet? Een soort luik ter plaatste van de lasdozen is in dit geval geen optie omdat het plafond dampdicht moet zijn afgesloten met nog 10 cm isolatiemateraal daar boven.
Is er een oplossing?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
2 centraaldoosjes in het verlaagt plafond.
 

Leensen

  • #5
Is er niet een mogelijkheid om een soort van technische schacht te maken die wel bereikbaar is en van waaruit je geheel al je elektriciteitsaansluitingen stervormig kan bedraden? Dan heb je boven je plafond ook geen lasdozen meer nodig.
Dit zal niet in alle gevallen het meest kostenefficiënt zijn, maar ik neem niet aan dat je garage van dien omvang is dat je daardoor honderden meter draad extra nodig hebt. Het geeft je in ieder geval wel wat meer vrijheid. Niet alleen nu, maar ook voor in de toekomst.

Andere optie is wellicht om naast schakelaars een extra lasdoos op te nemen. Als je bijvoorbeeld 2 schakelaars en een wcd naast elkaar hebt, dan plaats je 4 inbouwdozen naast elkaar. Lasdoos dek je af met een blindplaat en het geheel zet je dan onder een 4-voudig afdekraam.

Meest praktische is wat headhunter aangeeft en dat is gewoon een centraaldoos is het verlaagd plafond die je afdekt met een ronde of 4-kante sierdeksel.
 

Leonardus66

  • #6
Hartelijk dank voor deze suggesties. Centraaldozen in het verlaagde plafond lijkt voor de hand te liggen maar ik begrijp niet hoe dat mijn probleem oplost. De twee bestaande lasdozen met de aanvoer voor de uitbouw moeten immers verbonden worden met de nieuw te plaatsen centraaldozen in het verlaagde plafond maar dan blijven de bestaande lasdozen toch bestaan en zijn straks niet meer bereikbaar.
Of bedoelen jullie dat ook de bedrading van de uitbouw dan aangepast moet worden en er nieuwe bedrading getrokken moet worden?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Idd, je zal de bedrading aan moeten passen.
 

Leonardus66

  • #8
Dan weet ik wat me te doen staat. Hartelijk dank voor het meedenken en de adviezen
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu