Hangtoilet: verloop 90/110 pvc-pp verlijmen

Hamertje

  • #1
Hallo, ik heb een grohe hangtoiletrapid sl. Frame staat, alle dus bijna klaar.

Nu zit ik met het bijgeleverde verloopstuk 90-110. Past in een sok 110. Dit is niet van pvc maar van pp (zwart plastic zeg maar) is het de bedoeling dat je dit met pvc lijm in de sok lijmt? Ik gebruik bison gel vullend tot 1 mm, maar mij lijkt deze lijm toch niet geschikt voor deze verbinding, of ben ik te pietje precies :?

Heeft iemand hier ervaring mee?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ik ben zelf geen specialist op dit gebied, maar een ding weet ik zeker:

Dat PP kan niet gelijmd worden, althans niet met pvc-lijm of gel.

Ik meen dat je dat met een sok met rubber manchetten moet aansluiten, maar wacht ook even op de mening van anderen!

Alvast wat gevonden, deze bijvoorbeeld:
Overschuifmof
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
Nog mooier is deze:

Overgangsstuk PVC naar PP
Aan de PVC kant lijmverbinding, aan de andere kant manchetverbinding.

IK heb de materialen van een groothandel/fabrikant als voorbeeld genomen, maar ik neem aan dat je deze bij de betere bouwmaterialenhandel zo kunt krijgen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
U kunt een mof gebruiken met aan beide zijden een rubber ring, vooral bij dit soort aansluitingen kan er wel eens iets mis gaan en met deze mof is het altijd mogelijk de aansluiting aan te passen, met een lijmverbinding is dit vrijwel niet mogelijk.
 

Chathanky

  • #5
Zorg ook dat de buis schuin afgekant is en geen bramen bevat, dit voorkomt beschadigen van de manchetten. Voor het in elkaar schuiven van de delen is het aan te bevelen de manchetten ook in te vetten of met een niet agresieve afwasmiddel in te smeren.
 

Hamertje

  • #6
Nou bedankt allemaal. Waar ik al bang voor was. Alhoewel geen goed nieuws. Morgen maar eens snuffelen in de bouwmarkten/speciaalzaak naar een manier om de 90 buis m.b.v. een rubber manchet in de pvc sok te krijgen.

Want ik heb eigenlijk geen zin om de gehele verlijmde pvc afvoer af te zagen en opnieuw op te bouwen, eigenlijk raar dat een fabrikant standaard een pp verloop 90/110 bijlevert, waar je niets aan hebt, omdat er niet verlijmd kan worden...
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
Fabrikant verkoopt dat in de veronderstelling dat verwerkende installateur weet dat PP niet gelijmd kan worden... Zo is nu eenmaal het uitgangspunt bij vrijwel alle installatiematerialen, daar zit bijna nooit een gebruiksaanwijzing bij, omdat er vanuit gegaan wordt dat degeen die het doet, weet wat hij doet.

Dat het vervolgens verkocht wordt aan dhz-er, en dhz-er eerst doet en dan vraagt, kan fabrikant ook niet helpen. :wink:

De enige manier zal zijn een stukje pijp in de sok te lijmen, en daarop alsnog de schuifmof. Maar als je daarvoor geen ruimte hebt gaat dat niet natuurlijk, dan blijft er niets over dan afzagen, en iets verderop een schuifmof aanbrengen.

Is daar ook geen ruimte voor, ja dan zal de zaak opnieuw aangelegd moeten worden.
 

H@ns

  • #8
Hamertje schreef:
eigenlijk raar dat een fabrikant standaard een pp verloop 90/110 bijlevert, waar je niets aan hebt, omdat er niet verlijmd kan worden...
Terwijl Jan al eerder schreef:
U kunt een mof gebruiken met aan beide zijden een rubber ring, vooral bij dit soort aansluitingen kan er wel eens iets mis gaan en met deze mof is het altijd mogelijk de aansluiting aan te passen, met een lijmverbinding is dit vrijwel niet mogelijk.
Er wordt dus wel degelijk over nagedacht!
 

Hamertje

  • #9
Er zal inderdaad wel over zijn nagedacht, ik ben echter niet onder de indruk van de wijze waarop.

Maar da's weer mijn logica: als je spullen aan dhz's verkoopt (en niet alleen aan de installateur, zorg er dan voor dat het probleemloos kan werken, plug & play zeg maar, met de beschrijving er bij. In veel bedrijfstakken en bekend begrip, wellicht voor de vakman een doembeeld, maar voor mijn portomonnee een weldaad.

In ieder geval is alles opgelost met een verloopje met rubber manchet, dus bedankt voor alle goedbedoelde opmerkingen en aanbevelingen.
 

H@ns

  • #10
Mooi dan kan die op slot voordat er nog meer meningen volgen :!:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu