Hangend toilet plaatsen op halve muur, opbouw muur

Janine3

  • #1
Beste klussers,

Mijn vriend en ik hebben een badkameridee gemaakt voor ons nieuwe (klus)huis. Onze vragen gaan over de opbouw van de muren.

Nu lopen we tegen twee zaken aan.
1. Het toilet is nu apart, dat gaan we bij de badkamer trekken en verplaatsen. De deur naar de overloop moet dichtgemaakt worden, zodanig dat we er een douchecabine van kunnen maken. Nu lezen we een hoop over gebruik van hout in de badkamermuren en twijfelen nu over het te gebruiken materiaal.
Is het voldoende om met stalen u-profielen te werken en waterwerende groene gipsplaten te plaatsen en af te tegelen? Of kunnen we beter aan beide kanten nog 18 mm waterbestendig multiplex gebruiken? Is beide kanten noodzakelijk? Of alleen de kant van de douche en geen multiplex aan de overloopkant? Je stoot toch al gauw een keer tegen de douchewand aan en we willen voorkomen dat daarmee de tegels van de muur komen ;)

We breken een deel van een van de slaapkamers uit, dus ook voor die wand willen we graag advies. Aan deze wanden hangen we alleen een doucehstang op, al is de een douchewand en komt tegen de andere wand het bad te staan. Zie afbeelding. In rood zie je de lijnen die we weg gaan halen en opnieuw op willen bouwen met de leidingen erin, in groen de nieuwe muur.
Op de tekening nieuwe situatie zijn deze muren groen.

2. We willen een hangend toilet plaatsen op een muur die wel aan plafond en vloer vast komt te zitten, maar slecht 1 meter breed zal zijn (dus 1 zijmuur heeft ter steun. Blauwe dikke muur op het plaatje nieuwe situatie.
Gezien de ruimte, werken we het liefst met een slimme oplossing zodat we het zwevende toilet (deels) in de muur in kunnen bouwen. Is dat mogelijk? Is het gezien de steunpunten van de muur anders voldoende om te werken met stalen u-profielen, leidingen in de steenwol, multiplex plaat 18mm en gipsplaat? Moet dat weer dubbelzijdig gedaan worden met multiplex of is 1 plaat voor de beide kanten gipsplaat afdoende? Of is het werken met gasbetonblokken de enige oplossing? Kunnen we dan het waterreservoir van het toilet voor een deel in de muur verwerken?

We hopen dat jullie ons kunnen helpen, dank alvast!
Janine
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2

Janine3

  • #3
Hai IJkenhout,

Ik had dat topic al gezien ja, dankjewel!
Vraag 1 is daarmee redelijk beantwoord, ik vraag me af of alleen gipsplaten plaatsen genoeg is voor een douchewand en dat kon ik niet vinden. Zou het voldoende zijn om dan 1 multiplexplaat tussen de gipsplaten te plaatsen of moeten dat er twee worden?

Muur 2 waar het toilet aan komt te hangen loopt inderdaad tot het plafond. Maar omdat hier het toilet dus aankomt, wil ik zeker weten dat het straks stevig genoeg wordt en ik twijfel nu of gipsplaten en mutliplex voldoende stevig zijn om een toilet aan te plaatsen. En wederom of ik dan 1 of 2 multiplexplaten ertussen moet zetten en hoe ik dan kan zorgen dat het waterreservoir deels in de muur komt, of zelfs helemaal, ook omdat aan de andere kant van de muur het bad komt.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Het gaat in het wandje niet om de gipsplaten en multiplex, maar juist waar deze op vast zitten ;)
 

Janine3

  • #5
Misschien ben ik niet helder geweest. Ik kan advies gebruiken over de opbouw van de verschillende muren en wat deze muren stevig genoeg maakt. Onze voorkeur gaat uit naar werken met gipsplaten, waarbij we nu willen uitzoeken hoe we dit het beste kunnen opbouwen.
Ik hoor graag je advies! Dankjewel alvast!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Een wandje van houten balkjes kan zeker stevig genoeg zijn. Meestal wordt 44x70 gebruikt, maar een grotere maat kan ook. Multiplex erop maakt het beperkt steviger (verdeeld de druk), maar is vooral handig om dingen makkelijker op te kunnen hangen. Steviger wordt het vooral door de balkjes korter op elkaar te zetten (hoh 300mm).
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu