Handm zonnewering voorzien van motor

Beer

  • #1
Goedendag

We willen de zonwering van ons ophangen bij mijn oma, nu is de zonnewering handmatig maar aangezien de zonnewering 5 m breed is en een uitval heeft van 3 meter is het een beetje te zwaar voor dat arme vrouwtje.
Nu ben ik een beetje op het net aan t surfen geweest en heb ik een leverancier van buismotoren gevonden, had m een mail gestuurd en ben 2 dagen later netjes teruggebeld. Hij vertelde me dat t allemaal niet zo veel voorstelde....

Is dat ook echt zo??
En is er ergens een standaard handleiding te vinden als hulp??
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #2
Als motor compleet geleverd wordt met adapters en motorsteun stelt het idd niet zoveel voor.
 

Beer

  • #3
Hoi Ron,

ik heb nog niks aangeschaft dus weet dat nog niet. Hebben jullie enig idee wat zoiets gaat kosten?? En aan wat voor motor ik moet denken (ik bedoel mee hoeveel Nm)??

Hoor heel graag van jullie

Beertje
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #4
Prijzen worden hier niet verstrekt volgens de forumregels.
De motorenleverancier kan u zo de prijs geven en het juiste type.
 

Beer

  • #5
Oke ik wist dat ik geen merken mocht noemen maar dat er ook geen prijzen genoemd mochten worden wist ik niet

Sorry :oops:
 

Stevves

  • #6
Hallo,

Een snelle inschatting zegt dat je een motor nodig hebt van 40nm. Merk kan uiteraard naar eigen keuze. Laat ik het zo zeggen, er zijn meerdere ok-motoren, en er is een topper motor (ook de meest verkochte) let op een motor waarbij je iig vijf jaar garantie krijgt, en welke is voorzien van thermische zekering. Je hebt voor een (semi-cassete)scherm, eentje waar je in gesloten toestand aan de onderzijde het doek nog ziet, geen SLTmotor nodig., ofwel een motor die het scherm nog even 'aantrekt' om goed te sluiten.

Je moet de klus wel met twee man uitvoeren.

Je moet het scherm uitdraaien tot het doek slapvalt (spanning van de armen af). Afhankelijk van welk scherm je hebt (ik ga uit van een standaard 2-buizen systeem) dan heb je op de bovenkap aan de zijde van bediening twee schroeven zitten (of in geval van een nieuwer exemplaar drie schroeven aan de zijkant). Deze moet je eruit draaien waarna je aan de zijkant de schroeven van de bediening los kan halen. (let op, niet de (inbus)bouten van de knikarm!). Hou hierbij de doekrol met je andere hand vast, want die komt nu los.

De bovenkap kan je omhoog liften waarna je de doekrol omhoog kan tillen (blijf de doekrol wel richting de andere zijkap van het scherm duwen, want anders kan de doekrol van de as schuiven( as is ongeveer 4 cm lang, dus je hebt wel een beetje speling).

Je kan de handbediening nu van de doekrol afnemen. de asprop (met de vierkant as voor de handbediening) moet nu uit de doelrol gehaald worden. In sommige gevallen is de as bij het zagen goed gevijld waardoor deze er zo uitgehaald kan worden. In andere gevallen zal je een flinke hamer met schroevendraaier nodig hebben om hem eruit te tikken. In dat geval zal de tweede man de as in de richting van de andere kapsteun moeten duwen terwijl jij de asprop eruit slaat.

Nu kan de nieuwe motor, waar je vantevoren al de adapters op hebt geschoven (let op de spie die op de motor zit tbv de laatste adapter) in de doekrol geschoven worden. Bij de motor dient ook een stalen motorsteun te zitten welke gemonteerd dient te worden op de twee schroeven waar je je hele doelrol mee hebt losgemaakt. De motorsteun schuift in de motor en daaroverheen duw je dan de borg-clip.

Let op:
Een motor is 'korter' dan een handdraaistangbediening. Waarschijnlijk zal het dan ook nodig zijn om een kunststof montageblokje te gebruiken welke tussen de motorsteun en de kapsteun geplaatst dient te worden. In geval van schermen waar de bovenkap met twee schroeven OP de kap gemonteerd is zit een dergelijke montageblokje er al tussen, en kan je daar dan 'gewoon' een tweede blokje bijzetten.

Zorg dat de motor met de afstelstiften/ schroefjes ter hoogte van de voorlijst uitkomt, anders is het onmogelijk om de motor af te stellen.

Vervolgens elektra naar binnen (of naar buitenlamp met continu stroomdraad) brengen, motor afstellen (en wellicht het scherm ook nog even) en finito.

Succes..... en laat even weten of het gelukt is!


groet,
Stevves.
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #7
voor je uitgebreide beschrijving.
Het is ook mogelijk om een verhoogde motorsteun te gebruiken.
En het is makkelijker met 2 man maar hoeft niet persé.
 

Stevves

  • #8
Thnx Ron321,

:oops:

Ik heb heb het in mijn montagedagen ook wel eens alleen gedaan, enkel als de buis uit de as komt, en je bent alleen, is een scherm van > 5m erg lastig weer terug op de as te krijgen!

En iemand die gereedschap aangeeft terwijl je op de ladde rstaat is errug praktisch! :D

Maar je hebt gelijk, het is alleen te doen.

groet,
Stevves.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu