Halve bol infrezen in hout

T2doka

  • #1
Heeft iemand een idee hoe ik dit (zie foto's) zou kunnen realiseren?
Ik ben een meubeltje aan het maken en zou een paar van die uitsparingen in m'n stijlen willen frezen.
Ik ben al een tijdje aan het nadenken hoe en vooral met welke machine of gereedschap ik dit zou kunnen doen, maar tot nu toe nog niets gevonden. Toch wel, met een CNC-machine is dit mogelijk, maar deze heb ik helaas niet staan.




Alvast bedankt.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
De afmetingen er bij lijkt me wel handig.
 

Coko

  • #3
Zal niet makkenlijk zijn...
Op een draaibank zal niet gaan ivm de vorm van het werkstuk, of je moet alles in stukken zagen en weer aan elkaar zetten. Daar wordt het niet mooier van en houtdraaien is ook niet iets wat je zo maar doet.
Vakkundige houtsnijders kunnen zoiets met handgereedschap,maar die zijn dun gezaaid.

Ik zou het denk ik doen met een bovenfrees en enkele zelfgemaakte freesmallen.
Beginnend met de mal met de grootste diameter, en naarmate de diameter van de mal kleiner wordt de freesdiepte verhogen.
Vervolgens zou ik zo'n mutlitool met flexibele as en stiftrasp de overgangen zo vloeiend mogenlijk maken en als laatste alles met de hand glad schuren.

Indien de uitholling klein is kun je simpel een bolfrees met de juiste diameter in het werkstuk laten zakken.
 

Kees61

  • #4
Met een cnc machine gaat het ook niet. Die freest in stapjes, dus allemaal cirkeltjes er uit, steeds iets kleiner en dieper.

Je zou schijfjes kunnen laten draaien met een hol er uit en dan steek je een recht gat in je stijlen en lijmt daar de schijfjes weer in.
Als je de schijfjes (formaat sjoelschijf?) niet veel groter maakt dan het kommetje en een beetje rekening houdt met de draadrichting, dan zie je er later niet veel meer van.
Je moet wel een draaier weten die een beetje op maat kan werken, anders passen je schijfjes te ruim. Geef eventueel een stuk hout mee met een gat waar het in moet passen.

Als je een betere methode vindt, dan lees ik het vast wel hier.
 

T2doka

  • #5
Afmetingen: de diameter zou zo'n 5cm zijn met een diepte van ongeveer 1cm.

Inderdaad een cnc machine freest in stapjes, maar ik zou gebruik maken van een bolfreesje in plaats van een rechte frees. Er zou veel teken- en rekenwerk aan te pas komen om zoiets perfect te krijgen. Heel glad krijg ik het toch niet met frezen, dus schuren zal zeker nadien nodig zijn.

Ik had eigenlijk gedacht om een negatief te maken (een bol dus)en daar op de één of andere manier grof schuurpapier op te kleven/monteren en ervoor te zorgen dat ik deze kan monteren in de kolomboormachine.
Eerst het holle gat bruut uitfrezen of uitkappen met hamer en beitel en daarna onder de kolomboormachine klemmen en langzamerhand de rest proberen weg te schuren?

Mattias.
 

Kees61

  • #6
Er is nog wel een methode en die zal ik de amerikaanse methode noemen :-)
Ik zag eens in een amerikaans tijdschrift dat men een holle lijst met de cirkelzaagmachine maakte. Er werd een geleider schuin gezet ten opzichte van de zaag en daarlangs werd het hout over de zaag geschoven, die het hol er als het ware uit raspte. Afhankelijk van de schuinte van de geleider en de schuinte van de zaag, kon je verschillende holle profielen maken.

Maar nu jouw kommetje.
Een diameter van 5 cm en 1 cm diep, dan heeft het hol een straal van 3,625 cm. Of er past een schijfje in met een diameter van 7.25 cm.
Als je een klein cirkelzaagje zou hebben of zou maken met een diameter van 7,25 cm, en je laat dat voorzichtig in de stijl zakken terwijl je die ronddraait (op een pen aan de andere kant van het kommetje), dan frees je er zo een mooi hol uit.
Maar is het al die moeite waard voor een paar gaten?
Breng het anders maar naar een houtsnijder.

Er uit schuren met een contra-bol, zal niet erg lekker gaan. In het midden draait het bijna niet (geen snelheid) en neemt het bijna niet af.
 

T2doka

  • #7
Die methode heb ik ook al gevonden, ik surf ook nu en dan wel eens op de amerikaanse houtbewerkingssite's. Maar ik vind dit toch wel een tamelijk gevaarlijke methode, een zaag is gemaakt om te zagen en niet om te frezen, maar dat is mijn mening daarover.

Voor mij is het toch de moeite waard, zeker omdat ik naar de toekomst toe voor mezelf een keuken wil gaan maken met zoiets gelijkaardigs als handgreepje. Je brengt me nu wel op een idee, een lamellofreesje heeft bijna zo'n diameter denk ik. Misschien dat ik daar iets mee kan doen. Straks eens gaan nameten en eens wat uitproberen.

Alvast bedankt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
5
1
5
7

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu