Halfhouts L-verbinding

Jeroenk

  • #1
Hallo,

Ik probeer een aantal halfhouts L-verbindingen te maken in balkjes van 44x18 mm. Dat doe ik op de volgende manier: ik zaag eerst met een verstekbak het hout aan de wang tot de helft in. Vervolgens maak ik parallel aan de wang elke 7 of 8 mm een zaagsnede, ook dat de helft van de balkdikte. De blokjes hout tik ik weg met een beitel, en het oppervlakte van de lip maak ik glad, eerst met een rasp, en uiteindelijk met een schuurmachine.

Dat lukt wel aardig, alleen krijg ik het oppervlakte van de lip niet goed vlak. Zijn er technieken of gereedschappen (een schaaf bijvoorbeeld?) voor om dit goed vlak te krijgen? Zoals je ziet ben ik nogal een beginner, alle tips zijn dus welkom...
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Je zou het gewoon met een scherpe zaag kunnen proberen.
Even een paar keer oefenen. Goed aftekenen en dan eerst zoals je nu ook al begint en dan de rest wegzagen.
En anders met een bovenfrees.
 

Jeroenk

  • #3
Met een zaag gaat het inderdaad best. Mijn gewone zaag was te grof, maar met een figuurzaagje gaat het heel aardig. Het duurt wel lang, dus ik moet Sinterklaas dit jaar maar eens lief aankijken, misschien zit er dan een bovenfrees in...

Bedankt voor de hulp!
 

Kees61

  • #4
Een figuurzaag is daar niet geschikt voor.
Neem een kapzaag. Zaag eerst bovenin de kop een stukje langs de lijn in. Ga dan aan 1 kant zakken met je zaag, langs de afgeschreven lijn. Die twee lijnen kan je goed in de gaten houden en als je dat eenmaal hebt ingezaagd, dan heb je een geleiding voor de zaag om de rest in te zagen.
De lip kan je daarna in een verstekbakje, of langs een winkelhaak afzagen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Het vlak maken doe ik altijd met een beitel. Vraagt wel wat oefening. Ben er overigens zelf ook niet erg goed in :roll: Maar ik krijg het wel passend...

Zo heb ik het zelfs ooit eens vroeger op school geleerd :)

grtz
Henk
 

H@ns

  • #6
Vlak maken kan inderdaad alleen met een beitel! of in één keer goed zagen zoals Kees aangeeft.

Met de beitel: maak een blokje dat exact de hoogte heeft van een lip. Maak hierin een sparing voor de lip en leg het geheel op een werkbank.
Blokje vast klemmen men met een brede beitel de lip vlak steken.

maar zagen gaat sneller en is goedkoper
 

Coko

  • #7
Ik doe dit altijd met de bovenfrees.
Klem het te bewerken balkje tussen balkjes van gelijke dikte in zodat de zool van de frees voldoende steun heeft, haaks op deze balkjes klem ik een balkje dat ik als lengte aanslag voor de lip lengte gebruik.
Naargelang de diepte frees ik in een of meerdere gangen totdat ik de gewenste diepte heb bereikt.
 

H@ns

  • #8
En dan steeds andere blokjes of wat?
en de borsten, ook met de frees?
 

Coko

  • #9
Nee, ik gebruik gewoon dezelfde balkjes. Het gaat erom dat de zool van de frees voldoende geleiding heeft zodat de frees niet wankelt.

Wat je met de "borst" bedoeld weet ik niet. Ik ben een hobbyist en heb geen opleiding in houtbewerking gehad, mijn kennis vergaar ik veelal op engelstalige fora, sites en boeken/magazines ben derhalve niet zo bekend met het Nederlandse timmers jargon. TS noemt het wang en lip...

Maar ik doe dus alles met de frees.

Overigens zijn er meerdere manieren om zo'n verbinding perfect vlak te maken.
Helaas voor hobbyisten vaak te duur maar het gaat ook perfect met een goede tafelzaag, lintzaag en zelfs met sommige trekzagen ?(compound miter saw).

Maar ik zal binnenkort de manier van H@ns eens gaan proberen, er bestaat immers niets mooier dan echt handgemaakt vakwerk.

Eerst maar eens leren beitels slijpen...
 

Yvan

  • #10
Ik zaag halfhoutverbindingen met de radiaalzaag. Een widia-zaagblad heeft toch al gauw een zaagsnede met een breedte van 3 - 4 mm, zodat het weg te zagen deel vlug verwijderd is... Bij gebruik van een niet-gehavend zaagblad is er nauwelijks afwerking nodig, zie bijvoorbeeld hier:



De techniek die u aangeeft (met parallelle zaagsneden) is de snelle methode, die hier veel gebruikt wordt waar "het moet vooruitgaan", bij het opzetten van dakconstructies bijvoorbeeld.

Ik heb heel veel waardering voor het "edele handwerk" maar ik ben er zelf niet zo goed in en als er echt veel verbindingen moeten gemaakt worden... Geef mij maar de radiaalzaag.
 

Jeroenk

  • #11
Ik heb ondertussen een bovenfrees aangeschaft en daarmee, in combinatie met een in elkaar geflanst freesmalletje, gaat het prima.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu