Half massief houten vloer plaatsen (clicksysteem)

Heelp!!!!

  • #1
We hebben bijna twee jaar geleden een half massief houten plankenvloer gekocht. Door omstandigheden kon mijn man die niet eerder plaatsen. Aangezien het toch beter is dat een vloer eerst climatiseerd, dachten we dan ook dat dit geen probleem zou zijn... Mis poes!!! :(
Toen mijn man er laatst aan wou beginnen, bleek dat de planken (in de verpakking!!) lichtjes gebold waren. Het is nu zeer moeilijk om ze in elkaar te passen.
Ik zocht op het internet naar mogelijke oplossingen en kwam zo bij dit forum terecht. Heeft iemand een tip hoe dit probleem kan verholpen worden en we de vloer alsnog kunnen plaatsen? :?
 

Veronika

  • #2
Hoe had je de vloer bewaard? In je huis, waar hij ook gelegd zou zijn?

Ik vraag me dan af of dit niet ook (deels) gebeurd zou zijn als je de vloer al wel gelegd had, de omstandigheden zouden ieg hetzelfde zijn geweest.

Je zou kunnen kijken of de vloer uit zichzelf weer recht wil trekken als je de luchtvochtigheid aanpast. Sla de vloer bijv een tijdje op in een niet cv-gestookte en dus vochtiger schuur oid. Of in de badkamer als daar plaats voor is... niet echt nat laten worden natuurlijk.

Maar een snelle, zekere oplossing is dat niet.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Leg de planken op latten, zorg er voor dat tussen elke laag een lat ligt, de laten op ongeveer 50 cm uit elkaar leggen.
Na een paar weken moet de vloer geacclimatiseerd zijn.
 

Heelp!!!!

  • #4
De halfmassieven vloer bestaat uit een toplaag van eik, middenlaag mdf en als onderlaag waarschijnlijk den (bleek hout).
De fabrikant waar we onze aankoop gedaan hebben , deed een eindereeksstockuitverkoop aan ongeveer de helft van de winkelprijs. We hadden pas ons huis (in aanbouw) gekocht. Het leek ons goede aankoop.
De vloer lag eerst 4 maand gestapeld in de garage van ons appartement, bouwjaar 1996, onverwarmd maar niet vochtig vanuit de grond of muren.( verpakt in kartonnen doos met plastiek errond) Het vocht moet er dus ingekropen zijn via de lucht: mist, opdrogen van de wagen ernaast...
Daarna werd de vloer verhuisd naar onze nieuwbouw , in één vande slaapkamers : betonchappe , nooit kouder geweest dan 16 graden. Daar ligt ie nu iets meer dan een jaar.
Een collega van mij zegt dat de vloer zeer vochtig moet gelegen hebben eventueel in het magazijn, van de fabrikant. Dat kan ik nu natuurlijk niet meer bewijzen en zo mijn geld terugvragen of omwisselen.
Als ik planken afzonderlijk of per lengterij in zijn geheel inschuif/klop springen ze elders weer uit hun plaats.
Ik vraag me af of ik ze niet beter op de vloer zou verlijmen ipv zwevend. Op zijn plaats gehouden door gewichten. Dan zou ik best een soort van gefixeerde onderlaag leggen bv een epoxylaag of zo, zodat de zandkorrels van de chappe vaster komen te zitten want nu komen die los door wrijving vb met plamuurmes. Of zou dit niet nodig zijn met de gangbare vloerlijm?
 

Veronika

  • #5
Hoe weet je dat/of de vloer is kromgetrokken door vocht, of juist door droogte?

Ben zelf geen voorstander van verlijmen van hout op de vloer, maar smaken verschillen, ik snap dat je het overweegt. Ik betwijfel of je aan gewichten voldoende kracht zou kunnen zetten om de planken plat op de vloer te krijgen, lang genoeg om deze te verlijmen. Dat zou je wel moeten uitproberen denk ik!

Je overweegt/probeert dus wel om ze te leggen zoals ze nu zijn, daaruit leid ik af dat ze niet extreem gebold zijn.

Wat je zou kunnen proberen, is om ze voortdurend onder spanning te houden tijdens het leggen, in de hoop dat ze dan blijven zitten. Je hebt dan meerdere korte plankjes hout van (dezelfde dikte als) je vloerdelen nodig, zeg 40 cm lang, die je redelijk schuin doorzaagt in de lengte. Deze kun je dan langs de schuine kant als wiggen gebruiken. Hoe lang is je kamer, en hoe lang zijn je vloerdelen? Stel je kamer is 8m lang, en je begint met leggen langs een lange kant, en je vloerdelen zijn 2m, dan heb je dus wel 5 wiggen nodig om over de hele lengte van de kamer alle delen onder spanning te houden.

Naast de wiggen, heb je natuurlijk "verlengers" nodig, om van de wig naar de overliggende muur te komen, dit is natuurlijk nodig als je de boel op spanning wilt houden met de wiggen. En denk er ook aan dat je tussen de muur en de eerste rij planken kleine wigjes/houtjes/spanners plaats om daar een kleine ruimte te houden die de vloer nodig heeft om te kunnen werken.

Ik zal proberen dit te tekenen en dat te uploaden.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
De vloer lag eerst 4 maand gestapeld in de garage van ons appartement, bouwjaar 1996, onverwarmd maar niet vochtig vanuit de grond of muren.( verpakt in kartonnen doos met plastiek errond)
Ik denk dat het plastic waarin de vloerdelen opgeslagen zijn in de garage niet dampdicht is, daardoor zou er toch vocht in de vloerdelen kunnen komen.
Sla de vloerdelen op zoals ik eerder beschreef, misschien hebt u met een beetje geluk na een paar weken weer mooie vlakke vloerdelen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu