Haakse slijper voor sleuven frezen

System7

  • #1
Hoi,

Binnenkort moet ik voor een paar nieuwe elektraleidingen wat sleuven frezen in een paar muren. Ik begrijp dat dat op zich ook goed te doen is met een haakse slijper ipv een muurfrees. Een muurfrees is duur in de aanschaf en voor wat ik aan de huur ervan kwijt ben heb ik al zowat een haakse slijper (en die kan ik ook nog wel voor andere dingen gebruiken).

Nou zie ik in de bouwmarkt nogal wat machines met 115 of 125 mm schijven. Het verschil lijkt me niet enorm maar kan ik beter voor 115 of voor 125 mm kiezen?

Dank alvast!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
125 mm, dat scheelt een halve cm diepte met slijpen, dat is relatief veel met een kleine slijper.
Er zijn ook slijpers die verkocht worden als 115 mm waar ook een 125 mm schijf in past, even proberen dus.
 

Imco

  • #3
Realiseer je wel dat je met een gewone haakse slijper niet standaard de mogelijkheid hebt tot stof-afzuiging. Je kunt er wel kappen bij kopen waardoor je een stofzuiger erop kunt aansluiten. Zonder stofzuiger zie je na enkele tellen al niet meer waar je aan het slijpen bent. Zeker binnen is dit absoluut niet gezond en ook niet prettig werken.

Je kunt vrij goedkoop bij de bouwmarkt een eenvoudige muurfrees kopen (<100 euro) met 2 125mm diamantschijven die voor het simpele werk prima voldoet. Hier kun je wel een (bouw)stofzuiger op aansluiten. Kijk ook eens op Marktplaats. Voor een simpele verbouwing hoef je echt geen professioneel spul te hebben.
 

@rie

Specialist Elektra
  • #4
Houdt er wel rekening mee dat er enorm veel stof vrij komt bij het gebruik van een haakse slijper. (je stofzuiger houdt het niet bij)
Dus goede adem bescherming gebruiken.

Imco was me net voor :cool:
 

System7

  • #5
Hey dank! Ik heb even gekeken en de prijzen vallen bij nader inzien wel mee; ze zijn wel duurder dan wat goedkope haakse slijpertjes die ik gezien heb maar ik kan me voorstellen dat stofafzuiging wel handig is. Maar daar kan ik toch geen gewone huis-, tuin- en keukenstofzuiger voor gebruiken? Of overleeft die dat wel?
 

@rie

Specialist Elektra
  • #6
Je zult er een "bouwstofzuiger" op aan moeten sluiten.

Een gewone huis tuin en keuken stozuiger overleeft het niet.

Dus toch maar een setje huren :roll:
 

VeroNL

  • #7
Een tijd geleden moest ik ook enkele sleuven frezen. Omdat het er niet al teveel waren, heb ik er een oude haakse slijper voor gebruikt. Het was er één met 115mm schijven. Een enkele keer moest ik eigenlijk net iets dieper slijpen dan z'n 'maximum diepte', dus wat dat betreft ik zou je aanraden een 125mm te gebruiken... Echter: Ik heb ik wel zowat overal dezelfde diepte aan kunnen houden, door de haakse slijper op z'n maximum diepte tegen de muur te houden. Ik verkreeg daarmee precies de juiste diepte. Dus das dan weer erg makkelijk! Ik zou je dan aanraden om een 125mm machine te nemen. Eventueel kun je daar 115 schijven op zetten.
Ik heb een antieke huis, tuin, keuken stofzuiger gebruikt. Uiteraard na een poosje slijpen een waardeloze afzuiging omdat ie snel verstopt raakt, maar verder heeft ie niets te lijden gehad. En ook al gebruik je een bouwzuiger, het wordt één grote bende! Blij dat ik 't achter de rug heb in elk geval.
 

Swblom

  • #8
Een beetje off topic misschien, toch wil ik even ingaan op de stofzuigdiscussie.

Misschien dat een "ouderwetse" stofzuiger daar tegen kan, onze moderne Miele maakte na twee keer stofzuigen tijdens de verbouwing het geluid van een straalmotor en zoog bijna niets meer.
Ik heb hem toen opengemaakt en moest concluderen dat de lagers niet afgeschermd zijn voor enig stof dat fijn genoeg is om door de filters heen te komen.
Probeer hier dus geen kosten mee te besparen en huur gewoon een bouwstofzuiger erbij.
 

Pigion

  • #9
Neem een stofzuiger met een bypass-motor, zijn wel 2 x zo duur.

Voordelen:

- Kan tegen bergen stof omdat de zuig-lucht niet door de motor gaat.
- Veel Minder geluid.

Pigion
 

System7

  • #10
Dank allemaal! Het wordt me duidelijk dat ik op zich wel met een slijper plus ouwe stofzuiger aan de gang kan maar dat dat een eindige zaak is :) En ik vrees (frees?) dat ik nog wel meer leidingen moet infrezen dus misschien toch maar op zoek naar een complete set via een tweedehands-site oid. Of toch nieuw, als een bouwstofzuiger niet al te duur is; de muurfrees valt in elk geval wel mee.

Dank!
 

StefanD

  • #11
Ik heb zelf ook zo'n goedkope muurfrees met een oude stofzuiger gebruikt en dat ging prima:
- Langzaam zagen, zodat de stofzuiger het bij kan houden
- Zodra je merkt dat de stofzuiger "vol" zit een nieuwe zak er in (bij mij was dat na ongeveer 1 meter frezen)
- Na afloop de stofzuiger goed schoonmaken.
Voor grote klussen is dit niet handig, maar ik hoefde maar 2 sleuven van 2 meter te doen en daarvoor ging het prima. Stof hou je wel, maar veeeeel minder dan met gebruik van een haakse slijper. (En goedkoper dan het huren van professioneel spul)
 

Imco

  • #12
Ook bouwstofzuigers zijn redelijk goedkoop (al dan niet) tweedehands te koop. Voor 200 euro moet je een sleuvenfrees met stofzuiger hebben. Dat is dan geen professioneel spul, als je dat wil moet je huren.
Als je echt professioneel spul hebt dan hoeft het ook geen rotzooi te geven. Ik heb eens een Makita-set gehuurd en daarbij hoefde je haast geen mondkapje te dragen. Maarja, als je weet wat dat kost...

Bij de keuze 115 of 125mm altijd voor 125 kiezen. Kost niet veel meer, en je kunt altijd kleinere schijven gebruiken.
 

Buurman-Buurman

  • #13
In wat voor muur ga je slijpen? want anders lijkt mij zo'n kleine haakse slijpmachine ook niet echt geweldig.. als dit in snelbouw steen of gytonblokken is prima, maar krijg je oude baksteen of beton word een een k*tklus met zon klein slijpertje...
daar gebruik ik altijd de grote broer voor, geeft veel zooi en vergt een wat vastere hand, maar werkt wel veel sneller.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #14
Voor 60 euro incl. btw heb je een geschikte sleuvenfrees , het enige dat erbij moet is een nette bouwstofzuiger en dan kan je netjes en vrijwel stofvrij frezen.
 

System7

  • #15
Grappig, al met al is de stofzuiger duurder dan de muurfrees :) Maar ik overweeg nu om iets meer geld uit te geven voor een stofzuiger die ik ook voor een zaagtafel, schuurmachine e.d. kan gebruiken. Moet ik dus nog even wat uitzoekwerk doen, welk merk e.d.

@Buurman-Buurman: de binnenmuren zijn van 6 cm libosteen en de buitenmuren gewoon bakstenen. Jaren '60 bouw dus. Maar dit soort klussen ga ik dan ook wel bij andere mensen thuis doen en dan kan ik ook met beton te maken krijgen.
 

Buurman-Buurman

  • #16
System7 schreef:
@Buurman-Buurman: de binnenmuren zijn van 6 cm libosteen en de buitenmuren gewoon bakstenen. Jaren '60 bouw dus. Maar dit soort klussen ga ik dan ook wel bij andere mensen thuis doen en dan kan ik ook met beton te maken krijgen.
dan zou ik voor nu de kleine slijper kopen, maar in je achterhoofd al naar grote slijpmachines te kijken, je kan zien hoever je komt met de kleine als je dan al eens een keer beton zou tegen komen.
 

Tiho

  • #17
Een goede kleine schijf moet ook geen problemen hebben met beton lijkt mij. Probleem met grote schijven in zachte muren is ook dat je door het stof totaal geen idee meer hebt hoe diep je slijpt. Zoals VeroNL schrijft, hoef je je hier met een kleine tol niet zo op te letten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu