Grote stenen om berg tegen te houden

Capriolo

  • #1
Hallo,

Tegen de lente (als de sneeuw weg is) moet ik een paardenpiste gaan maken... Maar...

Zoals sommige mensen misschien weten, woon ik in de bergen in Oostenrijk. De piste moet op een schuine helling gemaakt worden en daarvoor moet een stukje van onze berg worden afgegraven en de andere kant worden opgehoogd. We hebben al diverse offertes van bouwmeesters, maar zelf zit ik nog aan andere (goedkopere ) oplossingen te bedenken.....

Bijvoorbeeld ipv van hele grote stenen (ca. 3000 kg per stuk) om de aarde tegen te houden (wat zeker zou moeten volgens de bouwmeesters) van die kleinere stenen nemen die bij elkaar gehouden worden door middel van een soort kippengaas, deze zijn dan ook vierkant.

Weet iemand hoe deze stenen heten ( en het liefst in het duits), want ik heb het al geprobeerd uit te leggen, maar ze snappen hier niet echt wat ik bedoel.

Bedankt,

Cor
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Beste Cor,

Misschien vind je me supereigenwijs, maar ik raad je dringend aan het advies van de plaatselijke bouwmeesters aan te houden, en niet zelf te gaan knutselen met oplossinkjes om een berg tegen te houden.

Je zult niet de eerste zijn, die het een en ander verzon, en vervolgens een grote ellende veroorzaakte door aardverschuivingen.

Ik ben weliswaar niet iemand uit die streek, maar ben elk jaar te gast bij duitse of zwitserse alpenbevolking, en weet hoe ze over dit soort oplossingen denken. Als de bouwmeesters aanraden om grote rotsblokken te gebruiken, dan is dat ongetwijfeld de enige juiste manier.

Volgens mij bedoel je trouwens van die keien die je bij haarspeldbochten tegen de bergwanden ziet liggen. Dat zijn volgens mij vaak alleen maar afwerklagen, en houden niet echt wat (met kracht) tegen. Ze voorkomen alleen erosie van de bergwand, en daardoor vallend gesteente.
 

Bass

  • #3
Ik denk dat je schanskorven bedoelt. Zoek eens op internet op deze term en je zult wel wat informatie vinden. Maar om je uit een droom te helpen: ze zijn bepaald niet goedkoop. Denk aan ca. EUR 200,- per kuub, hier in Nederland. In Oostenrijk kan de prijs wat gunstiger liggen door de kleinere transportafstand van de steenvulling.

Ze kunnen dienen als grondkerende constructie bij kleine hoogten. Als het wat hoger moet (meer dan 2 meter) moet je als snel achterliggende hulpconstructies toe gaan passen.
 

Capriolo

  • #4
@ bass.... Ik ga daar eens naar zoekenj, waarschijnlijk zij dat idd de dingen die ik bedoel... bedankt . Ik denk dat het hier idd wel goedkoper gaat zijn. Hele grote rotsblokken van een 3000 kg, kosten als ik met het goed herinner, een 25 euro per ton, inclusief transport. Maar ik ga eens verder informeren.

@ klusidee kees.. Dank je voor je bezorgdheid.. Ik ga het zeker niet zelf doen (alhoewel ik het wel van plan was, maar m'n vrouw vond het geen goed idee, dus mocht ik niet :cry: ... en nee, zit niet onder de plak :lol: )
We hebben een offerte gekregen van een 20.000 euro, en was me gewoon aan het afvragen of het met die stenen wat goedkoper gedaan kon worden. En dat idee dan voordragen aan de bouwmeester en/of architekt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu