Grondwaterpomp lijkt geen water aan te zuigen

Cas835

  • #1
Hallo, ik heb een grondwaterpomp in de tuin met 2 afzonderlijk in te stellen zones. Als ik de pomp aan zet dan sproeit hij niet (lijkt geen water aan te zuigen. Als ik water in de pomp giet en de zones dicht heb staan, dan sproeit hij daarna circa 1 minuut, dan valt de druk ca 20 seconden weg en komt weer 30 seconden terug etc. Etc. Het water staat op 10 cm, dus ik denk dat waterpeil hoog genoeg is. Iemand een idee waar ik het moet zoeken ? Bedankt vast voor jullie reacties

58690A74-C7EF-47A0-B32C-C58397F631C6.jpeg
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Wat zien we op de foto? Wat voor een pomp heb je? Hoe is deze aangesloten? Heeft het ooit wel goed gewerkt?

Ik vermoed een lekkage in de zuigleiding of pomp. Al sluit ik ook de put niet uit. Dat de put in rust vol staat wil niet zeggen dat deze goed op peil blijft wanneer er gepompt wordt...

Met wat meer info kunnen we gerichter meedenken.
 

Cas835

  • #3
Ga ik regelen morgen
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Cas835

  • #4
Ik heb deze pomp, zie foto’s . Hij heeft het zeker 15 jaar goed gedaan. Zoals je op de foto ziet zijn er 2 circuits die ik om beurten aan zet met rode knop. Ik heb er verder niet zoveel verstand van, maar misschien moet ik het stukje tussen de pomp en de buis die de grond in gaat uitgraven en kijken of daar iets mis is ?

539EC1B6-40C2-4B20-A6BC-E8A63989F076.jpeg A4C4D101-145E-4A52-807A-4CF41262F38B.jpeg
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #5
Het zit zeer waarschijnlijk inderdaad in het stuk wat voor de pomp de grond in gaat. Als daar lucht mee komt krijg je zulke effecten als je beschrijft. Ik zie dat de zuig PVC leiding daar direct op de pomp zit. Mogelijk dat na 15 jaar de verbinding van de pomp naar de leiding daar vlak voor de pomp losgekomen/gescheurd is?
 

Cas835

  • #7
Bedankt voor jullie reacties. Ik heb de topic bekeken en heb naar aanleiding daarvan nog de volgende opmerking. Als ik de pomp aanzet hoor ik dat hij geen water aanzuigt. Als ik beide circuits afsluit en de pomp bijvul, dan kan ik daarna met 1 circuit sproeien maar valt de druk weg na ca 30 seconden en na 20 seconden sproet hij weer 10 seconden etc. Etc. Over dat bijvullen had ik vlgs mij nog niets vermeldt. Misschien dat dit nog iemand op een idee brengt en anders ga ik de boel opengraven. Bedankt zover allemaal voor je hulp.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #8
Dat bijvullen wijst er ook op dat er ergens lucht naar binnen komt aan de zuigzijde.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #9
Inderdaad, je zuigt 'valse lucht' mee aan en dan komt het water niet omhoog.

Ik zou de zuigleiding vervangen. Of eerst proberen de koppelingen in de zuigleiding opnieuw aan te brengen. Als dat niet de oplossing is dan alsnog de hele zuigleiding vervangen.
 

Cas835

  • #10
Ik ben er eindelijk aan toe gekomen om de boel open te graven. Kan iemand mij zeggen waar die terugslagklep zit. (Zie foto van putbuis en aanzuigleiding.

BB79D07F-FC20-406E-A7AF-352E1EA732FD.jpeg
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #11
hij zuigt ergens lucht aan
dat kan door een lek of gewoon omdat het filter niet diep genoeg zit.

een duwpomp onder in de bron is veel beter
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #12
Wat zien we op de foto?
Terugslagklep zit waarschijnlijk helemaal onder in de zuigleiding in de put.
 

Cas835

  • #13
Daar kan ik dus niet bij, toch ?
 

Cas835

  • #14
Op de foto zie je de 2 sproeibuizen met in het midden de aanzuigleiding en de bovenzijde vd buis die de grond in gaat.Waar sluit die aanzuigleiding normaal gesproken aan op de buis die de grond in gaat ? Ik had eerder begrepen dat ergens een aansluitrubber kapot kan zijn waardoor valse lucht wordt gezogen. Als ik dat vervang, zou het probleem over kunnen zijn, of de terugslagklep werkt niet goed meer, maar daar kan ik dus niet bij komen?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #15
Ligt eraan of er een pvc buis of een slang als zuigleiding is gebruikt. Maar je moet dus de put zien te vinden en dan de zuigleiding er helemaal uit halen. Dat zal inderdaad niet meevallen.

Zelf gebruik ik 2 lengtes dus 10 meter pvc van 40 mm als zuigleiding in de put. Die trek je niet even zomaar uit de put zonder hem door de midden te breken.
Met een slang gaat het natuurlijk makkelijker.

Waar hij precies lucht mee zuigt is moeilijk te zeggen. Probeer anders eens de pomp aan te zetten en pak een zeiknatte doek. Dan die doek om beurten om alle koppelingen aan de zuigzijde wikkelen. Zo belemmer je het aanzuigen van lucht.

Hopelijk merk je verschil aan de pomp bij een specifieke koppeling. Anders zit het ben ik bang toch in de put.
 

Cas835

  • #16
Ga ik proberen, bedankt zover
 

Cas835

  • #17
Ik ben nu bezig om alle aansluitingen vd aanzuigleiding met breed plakband af te plakken. Is misschien nog beter als natte handdoek, of toch niet ? Alle aansluitingen boven de grond dichtgeplakt, maar geen effect.
Ik ga nu weer graven om de aansluitingen onder de grond af te tapen. Kan iemand zeggen waar de aanzuigleiding ergens aansluit op de buis(met filter) die in de put zit ?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #18
Als de tape goed afsluit dan werkt dat ook als test. De zuigleiding loopt ergens onder de grond waarschijnlijk met een 90 graden knie de put in.
 

Cas835

  • #19
Oké, ga ik verder graven, bedankt
 

Cas835

  • #20
Ik heb inmiddels alles met tape afgeplakt gehad, heeft geen positief resultaat opgeleverd.
ik heb nu de zuigleiding tussen de pomp en de put doorgezaagd en de zuigleiding uit de put gehaald. De terugslagklep die helemaal aan het einde vd leiding zit werkt prima.
Ik heb van iemand een tip gehad om ca 1,5 meter van de zuigleiding af te zagen en dan alles terug te plaatsen. Graag jullie mening hierover.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu