Grondwaterpeil verlagen bij houten palen

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #1
In mijn straat eordt de komende 2 weken de riolering vervangen. Hiervoor staan er in de straat grondwaterpompen te draaien om het grondwaterpeil te laten zakken voor de werkzaamheden.

In hoeverre is dir schadelijk voor de houten palen onder / van de fundering? Hoe lang duurt het na het stoppen met pompen totdat het grondwaterpeil weer op het oude niveau is?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Dat hangt sterk van de grondsoort en waterhuishouding van de omgeving af.
Ik denk dat de beste info hierover bij aannemers of architecten in de buurt te krijgen is, die zijn bekend met dat soort zaken.
 

Kacheltje

  • #3
Dag Berpleizier,
Als zo een paal droog komt te staan duurt het afhankelijk van de houtsoort 5 tot 20 jaar totdat de draagkracht verloren is en schade optreedt.
Het grondwaterpeil is binnen zeer korte tijd weer op het oude niveau.
De vraag is of de bronbemaling invloed heeft op jou fundering. Bronbemaling verlaagt zeer plaatselijk het grondwaterpeil.
 

Loots

  • #4
In dit geval is er geen directe reden om zorgen te maken over jou fundering. Ten eerste is de bemalingsperiode dusdanig kort dat schade niet van toepassing is, daarnaast is het nog maar de vraag wat de verhanglijn is en of de palen droog komen te staan.

Hoe beter het watervoerend (zand)pakket grondwater doorlaat, hoe groter het invloedsgebied van de bronbemaling.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
3
14

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu