Grondwater ? in kruipruimte nieuwe aanbouw

Rrommel

  • #1
Ons huis van rond 1955 heeft een flinke verbouwing achter de rug,
met o.a. een extra aanbouw aan de zijkant.
Hier zijn 3 palen voor geslagen (heien), daarop een fundering en
binnen die fundering is beton gestort (geen idee hoe dik), dat is de kruipruimte. Het originele huis heeft houten balken (200% goed), dus voor de zij-uitbouw hebben we daar ook voor gekozen.

Onder het originele huis zit ook een kruipruimte, ook met een betonnen
bak, deze is kurkdroog.

Nu blijkt dat er een plas water in de kruipruimte van die nieuwe aanbouw
staat. De balken die gebruikt zijn zijn 'gewone' onbehandelde niet geverfde draagbalken (7cmx17cm) met een rood uiteinde (menie ?).
Die rode koppen liggen op de nieuw gebouwde en bestaande funderingen, dus dat lijkt me juist.

Er is voldoende ventilatie in die kruipruimte maar -als- dit grondwater is
dan heb ik toch zo'n idee dat dat niet best is voor die nieuwe draagbalken, ondanks de ventilatie. Ik wil natuurlijk niet over x jaar door de vloer zakken. De (goede) aannemer denkt ook aan grondwater, maar die komt nog kijken. Daarnaast zie je dat vocht ook 'omhoog' tegen de fundering opkruipen, nu al z'n 30 cm boven de vloer van de kruipruimte, maar nog niet in huis. Geen idee of het zo hoog zal komen ...

Wat zijn jullie ideeën? Kan het kwaad? De aannemer verteld dat in zijn gemeente de huizen zelfs 20 cm grondwater in de kruipruimte hebben staan, maar door de ventilatie is dat geen probleem. De kruipruimte is ca. 60-70 cm hoog, ik kan er dus niets mee dus ik vind dat vocht op zich niet zo erg, mits het geen probleem voor het huis/de balken is ...

Ik hoor het graag.
 

renehi

  • #2
Door ventilatie kan bij de ventilatiegaten ook condensatie ontstaan (meestal a/d noordzijde). Beter is de vloer van de kruipruimte te voorzien van zeil om zo de condensatie van de water tegen te gaan. Eventueel kan ook schelpen e.d. gebruikt worden om condensatie tegen te gaan, nadeel is dan dat je niet zo makkelijk in de kruipruimte kan. Zo uit mijn hoofd heb je voor schelpen 30 cm nodig.
Tegen het optrekkend kan de muur behandeld worden, maar volgens mij moeten hiervoor gewoon stenen zijn gebruikt welke geen vocht doorlaten, ik ben ff de naam kwijt, maar ieder geval deze stenen worden tot 2 á 3 lagen boven de grond gebruikt.
 

Hein Weijers

Vaste Beantwoorder
  • #3
Tijdens het heien en toen de vloer gestort werd in de aanbouw, was er toen sprake van grondwater? Als er toen geen grondwater in de 'bouwput' stond dan is het nu ook onwaarschijnlijk dat dat zo is.

Kan het geen regenwater zijn dat ergens binnen komt, bv via de ventilatieroostertjes. Controleer dat vooral als er slagregen op een muur staat. Is de fundering aan de buitenzijde waterdicht gesmeerd? Op kleigrond kan er gemakkelijk regenwater tegen de fundering blijven staan. Voor houten balken lijkt het me toch wel ongewenst om continu in zo'n vochtige ruimte te zijn.

Groeten, Hein
 

renehi

  • #4
Grondwaterstand varieert af en toe; vooral met het natte weer. Ieder geval wanneer vocht via de zijkanten komt dan is eventueel schelpen betere optie. Water an sich is geen probleem, alleen wanneer het water gaat condenseren.

Trouwens hoelang staat er water onder het huis; als dit enkele weken in het jaar is (zoals gedurende deze laatste zeer natte dagen) dan hoeft u zich nergens zorgen over te maken.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #5
Anders gooi er schelpen of kleikorrels er onder
 

Hein Weijers

Vaste Beantwoorder
  • #6
"Meten is weten"! Graaf eens een kuiltje in de tuin en kijk hoe hoog het grondwater staat. Als dat lager is dan de betonnen vloer in de kruipruimte, dan is het water in de kruipruimte geen grondwater maar waarschijnlijk regenwater. Het is dan zinvol om uit te zoeken waar dat vandaan komt. Is het wel grondwater dan komen pas zaken als schelpen aan de beurt. Anders ben je bezig met symtoombestrijding i.p.v. problemen oplossen. Schelpen voorkomen b.v. niet dat water in de fundering opstijgt.

Groeten, Hein
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #7
Ik heb zelf meer het vermoeden qua ervaring dat de ruimte onder bestaande vloer hoger is dan de uit gegraven stuk voor de fundering die zit zeker 50 cm onder maaivelden bestaande vloer 20 cm dus grond water, of door hijen een wel geraakt of een sloot
 

renehi

  • #8
Hein Weijers schreef:
Anders ben je bezig met symtoombestrijding i.p.v. problemen oplossen. Schelpen voorkomen b.v. niet dat water in de fundering opstijgt.
Zoals vermeld kan fundering ook behandeld worden, maar eigenlijk is dit meer een probleem van de aannemer om goed uit te leggen / uit te zoeken wat er nu precies aan de hand is.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu