Groepenkastvulling

J123

  • #1
Hallo. Mijn 1-fase-groepenkast is (wat overdreven) uitgevoerd met 3 ALS en 12 automaten. Hierop hebben de wasmachine, droger, afwasser en oven allemaal een eigen groep, plus nog een extra WCD op eigen automaat voor een oventje of frituurpan in de bijkeuken. Daarnaast nog twee WCD's boven het aanrecht met elk een eigen groep, de rest van het huis zit op de overige vijf automaten. De 'slurpers' zijn mooi verdeeld over de ALS-en.
Daarnaast zit er een alamat direct na de hoofdschakelaar welke één WCD bedient, voor het kleine 230v saunaatje.

Questie is nu: er is zicht op een fornuis waarvan het ovengedeelte electrisch werkt, met een aansluitwaarde van 4+ KW. Kan naast genoemde configuratie een kookgroep geplaatst? Het is voor mij supersimpel een 19mm buis bij te leggen met 5 draden, veel simpeler dan het bestaande afbreken. De huidige 'oven-WCD' wordt dan niet meer gebruikt.

Lang verhaal kort, kan ik de 1-fase-groepenkast met één alamat en 3 ALS-en uitbreiden met nog een ALS waarachter de kookgroep?
 

Markieman

  • #2
Ik zie niet in waarom dat niet zou kunnen.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #3
Sterker nog, als je die ovengroep geheel laat vervallen (bekabeling loskoppelen en de zekering automaat verwijderen), kan de kookgroep, in plaats daarvan, ook op de bestaande ALS. Ik zou wel alle aansluitwaardes van al je apparatuur eens bij elkaar optellen en je afvragen of het niet tijd wordt voor een drie fase aansluiting (3x25A). 35A Begint misschien wat krapjes te worden als je veel toestellen gelijktijdig wilt kunnen gebruiken.
 

J123

  • #4
Da's mooi, dank jullie wel.

Sxnder, ik begrijp een deel van wat je zegt niet helemaal, als ik de automaat voor de huidige oven-wcd vervang voor een (dubbele samen schakelende) kookgroepautomaat kan dat niet achter de huidige ALS, want daar zitten dan nog steeds 3 groepen op, plus kookgroep (=2x ) wordt dan toch 5 wat niet mag?

Mbt 3-fasen, komt wanneer ik klaar ben, dan is er ook een kans dat alles tegelijkertijd gebruikt wordt, nu nog niet, sauna staat nog niet, oven is er nog niet, ga zo nog maar even door.
 

Fiesiekus

  • #5
Kookgroep (gekoppeld) = 1 groep.
 

Michiel_H

  • #6
Heb je er met zoveel ALS'en wel een hoofdschakelaar bij zitten?
 

Fiesiekus

  • #7
Jasperrr schreef:
Daarnaast zit er een alamat direct na de hoofdschakelaar welke één WCD bedient, voor het kleine 230v saunaatje.
 

Michiel_H

  • #8
Oeps,, het was vroeg blijkbaar..
 

J123

  • #9
Heren (dat is een aanname, hoewel enkele van uw namen weinig mogelijkheden tot twijfel geven), zelden zo'n mooi resultaat gezien.
Extra ALS en kookgroep zijn (gewoon) geplaatst, huidige oven-wcd blijft rustig zitten, schuif ik een stukje op en die mag de koelkast hebben, heeft die ook een eigen automaat..
Allen dank voor de reacties, bij volgende twijfel meld ik mij weer, dit mag gesloten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu