Grenen planken verlijmen op houten ondervloer slaapkamer ??

Kimenmettina

  • #1
Is in ons geval lijmen van grenen planken een goed idee?

Onze eerst verdieping is een planken vloer van red cedar (36 mm) die rusten op balken om de 150 cm. Je voorkomt niet dat deze vloer inhet midden wat doorzakt.

In ons hele huis lag boven laminaat (naden verlijmd) , wat vreselijk kraakte. Iedereen had zo zijn mening, maar we hebben op één (kinder) slaapkamer het laminaat verwijderd en daar spaanplaat verlijmd en geschroefd, daarna vloerbedekking op groene platen. Het resultaat is echt verbluffend goed. Geluid is naar 30%. Doorzakken is er niet mer bij. Het voelt ook stevig aan.
Samen met een houten vloer wordt het gewicht voor ons huis echter te zwaar en we durven geen spaanplaat (wat toch vrij zwaar is) onder de grenen vloer te leggen in de grote slaapkamer (bouwkundige zegt: Misschien geen goed idee!!)

We hebben als test nu in onze slaapkamer een strook van 70 cm bij 2 meter gelegd om te kijken wat het doorzakken en geluid(kraken) doet. Resultaat is goed. Behalve dan dat er eigenlijk een vezelplaat tussen zou moeten, maar dan kan ik het niet meer lijmen.

Daarom wil ik graag de grenen planken direct leggen en verlijmen met de slaapkamervloer. Ik verwacht dat de ondervloer vloer dat gefixeerd is. Ik begrijpdat er contactgeluid is, maar het is onze eigen slaapkamer…

Op de forums las/lees ik verhalen over het verlijmen,spijkeren of schroeven.
Het maakt nogal wat uit al je eerst naden verlijmt en op groene platen legt en later denkt ik moet toch alles op de ondervloer verlijmen, of juist anders om dat het gaat scheuren?

Wie heeft bruikbaar advies of ervaring??
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Ik zou, indien mogelijk een extra balk aanbrengen tussen de andere balken, 150 cm afstand is wel erg veel.

Verlijmen van planken levert meestal problemen op, vooral als de ondergrond niet stabiel is.

De bouwkundige kan toch berekenen of e.e.a. te zwaar wordt ?
 

H@ns

  • #3
Hout op hout lijmen gaat niet goed!
je zult echt een constructieve oplossing moeten zoeken en vervolgens de vloer leggen zoals het hoort
 

Kimenmettina

  • #4
Dank voor jullie reacties:
Extra balk is onmogelijk. De balken lopen bij ons niet van muur naar muur, maar liggen op palen in de woonkamer. Zei foto (gaat om ruimte boven).
We denken nu aan het verstevigen van één a 2 palen.

Het huis is nogal anders dan standaard, bouwkundige die er was had moeite met gebruikte materiaalkeuzes en sterkte. Alles boven is lichtgewicht. Tekeningen geven matig inzicht.

We denken aan licht tri(multi)plex met een dun laagje (rubberachtig) er onder en.

Vraag blijft: Wat gebeurt er als we de planken te verlijmen op zo'n plaat. Ik heb gelezen dat er flexibele lijmen zijn,maar of dat zoden aan de dijk zet??

Voor ons is kraken en grote naden geen wenselijke oplossing.

 

H@ns

  • #5
Inderdaad 'nogal' afwijkend ja :shock:
Hier valt niets over te zeggen zonder de situatie ter plaatste te bekijken.
Haal er maar snel een bouwkundige bij want als de eerste al zijn twijfels had over de huidige situatie kun je er van uitgaan dat de gewenste nieuwe situatie nogal wat aanpassingen vergt...
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu