Grenen kast blijkt deels fineer

Suzanne

  • #1
Hallo,

Onlangs hebben wij een grenen kast gekocht op marktplaats. Er zaten aardig wat krassen ed op. Geen probleem, ik begin enthousiast met schuren. Nu heb ik wat laatjes geschuurd, en nu kom ik erachter dat de zijkanten van de kast en de onderkant van fineer is ipv massief hout!

We wilden de kast straks blank lakken. Maar hoe kan ik nou nog zorgen dat alles dezelfde kleur wordt? Of is dat onmogelijk? De geschuurde stukken worden gewoon blank, terwijl het fineer ge-/verkleurd is...

Groetjes,
Suzanne
 

Dingena

  • #2
is het hout of kunststof fineer?


Dingena
 

Suzanne

  • #3
Ik weet het niet.. hoe kan ik dat zien?
 

Dingena

  • #4
Het ziet er echt uit alszijnde hout?
Dus ook als je op de kop z'n kant kijkt en het laagje finneer bekijkt en de structuur van het hout door ziet lopen? Dan is het hout finneer.
Je moet het zien als een flinterdun plaatje hout.

Dit is met een watergedragen beits op kleur te maken of met een transparante vernislaag (watergedragen) af te lakken.

Als je het zeker wilt weten: ga dan met een kleinstukje van bv de onderkant naar de verfspeciaalzaak.


Succes!

Dingena
 

Suzanne

  • #5
Het lijkt erop dat er beide soorten fineer in de kast verwerkt zijn. Hout aan de buitenkant en kunststof op de planken binnenin. De buitenkant voelt iig aan als hout, en op de binnenplankjes zijn ook een soort kleine kerfjes aangebracht, die aan de buitenkant niet zitten. De kunststof delen hebben ook een andere kleur, terwijl de andere stukken mooi zijn meeverkleurd met de rest.
Maar is het hout fineer ook te schuren dan?? Ik heb een klein stukje getest maar het lijkt erop dat wil ik het zo krijgen als het massieve hout de hele fineer laag weggeschuurd zou worden...
 

Dingena

  • #6
Fineren is het verlijmen van een zeer dunne laag hout op plaatmateriaal of (vroeger) op goedkoop massief hout. Meestal wordt het toegepast om grote oppervlakken een houtuiterlijk te geven zonder dat het de nadelige werkingseigenschappen van massief hout heeft. Bovendien is fineer werk
per m2 goedkoper dan massief hout. Fineer moet altijd aan weerskanten van het plaatmateriaal geplakt worden om kromtrekken van de plaat te voorkomen. Het is zelfs aan te raden om beide zijden met dezelfde fineersoort te beplakken omdat dat een optimaal 'evenwicht" (stabiliteit) in het paneel oplevert.

Het schuren
Gebruik schuurpapier in een grofheid dat geen sporen in het hout achterlaat. Begin eventueel met een grove soort en werk het af met een fijnere kwaliteit. Schuur altijd (zoveel mogelijk) in de lengterichting van de houtnerf.

Helemaal wegschuren zorgt er dus voor dat je op het plaatmateriaal uit komt en dan ben je verder van huis.

Ik denk dat het beste is: onderop testen na ontvetten en schuren of de kleur na genoeg hetzelfde wordt als de rest, echter ik zeg niet voor niets nagenoeg, ik denk niet dat het exact hetzelfde wordt..

Succes!

Dingena
 

Suzanne

  • #7
Ok nou ik ga het maar eens uitproberen dan :-)
Bedankt iig voor je reacties!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu