Grafsteen inscriptie inschilderen

Fbakkum

  • #1
Door weer en wind is de verf uit de inscriptie op de steen van ons familiegraf weg. Het is een liggende (horizontale) steen van, ik denk, grijs geschuurd Belgisch hardsteen. Het is een oud graf. Hoe kan ik de verf het beste opnieuw blijvend aanbrengen?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Kijk even op deze pagina met beschrijving van onderhoud van een (mil.) begraafplaats.

Daar zag ik, dat er gebruik gemaakt wordt van een zwarte metaalverf (urethal, wat het ook zijn mag) en dat er best een en ander aan voorbereiding aan te pas komt.

Misschien heb je er wat aan?
 

Fbakkum

  • #3
Klusidee Kees schreef:
Daar zag ik, dat er gebruik gemaakt wordt van een zwarte metaalverf (urethal, wat het ook zijn mag)..... Misschien heb je er wat aan?
Het gaat in deze niet om metaalverf, maar om verf of de voorbehandeling van het graveerwerk in een hardsteen grafzerk. Evengoed bedankt voor de reactie.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Het was me even niet opgevallen dat de behandelde platen op de grafzerken in de link van metaal zijn. :oops:

Waarom informeer je niet gewoon even bij een bedrijf waar ze grafzerken maken en behandelen. Die kunnen je waarschijnlijk zó de meest geschikte verf leveren of adviseren.
 

Mwdecor

Verfadviseur
  • #5
Was het bladgoud-of verguldverf die op de inscriptie stond? Vermoedelijk wel...
 

Fbakkum

  • #6
De verf die in de inscriptie zat was wit. Zes jaar geleden is het graf helemaal opgeknapt door een steenhouwer. De grafsteen is toen meegenomen naar zijn werkplaats. Deze heeft de inscriptie toen ook opnieuw ingeschilderd.

Na twee jaar begon deze al los te laten. Het kan zijn, dat de steenhouwer, ik mag geen waardeoordeel uitspreken, de verf heeft aangebracht op een nog onvoldoende gedroogde steen. Nu wil ik het zelf opknappen, te meer omdat mijn vader erin ligt begraven. Mijn vader was schilder/decorateur.

Van hem heb ik, als jongen van 13/14, nog de oude technieken als houten, marmeren, vergulden achter glas, biezen trekken op wagenwielen, letters zetten e.d. geleerd. Hij verdient op zijn minst knap schilderwerk op zijn laatste rustplaats en die eer wil ik hem zelf geven.

Ik zal dit klusje overigens pas in het voorjaar op een droge en warme dag in de middag uitvoeren (is de inscriptie mooi droog).
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #7
Je kan overwegen om de naam in bladgoud te doen. Derhalve een mooi eerbetoon. Je dient dan wel een zeer windstille dag te nemen of de steen meer naar binnen te nemen. Aangezien jezelf deze technieken onder de knie hebt kun je dit dus zelf doen. Neem wel een goede kwaliteit mixtion met een korte droogtijd van circa 3 uur en een dikke kwaliteit bladgoud. Ik neem aan dat je ook de gereedschappen hiervoor hebt. Zorg in elk geval voor een goudstoffer.

Ik hoef je niet uit te leggen hoe je de ondergrond dient te prepareren. Om de verf uit de gegraveerde letters te krijgen kun je gebruik maken van een hogedruk reiniger.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu