Gootsteen loopt niet leeg (ont-/beluchting?)

Peter5786

  • #1
Hallo,

Onze gootsteen in de keuken liep al een tijdje niet lekker leeg. Toen ik alle slangen, pijpen en sifons eens ging schoonmaken, kwam er zoveel prut uit dat ik dacht: Nu zal het wel weer vlot doorlopen. Maar het tegendeel was waar.Er liep helemaal niks meer weg.

Ik heb zo'n modulair systeem met stukken die je heel simpel aan elkaar schuift en ook weer los kunt trekken. Als ik nu de afvoerslang uit de pijp bij de vloer trek, voel ik de lucht langs m'n hand stromen en het water loopt meteen weg de afvoer in.

Tot voor kort zat er een vaatwasser aangesloten op dezelfde afvoer. Die ging kapot, en sinds die slang eraf is, loopt het water door dat afvoerpunt m'n gootsteenkastje in. Ik heb er nu een kurk in gedaan om een voortdurende watersnood te voorkomen.

Een paar jaar geleden had ik hetzelfde probleem. Toen heb ik op aanraden van de bouwmarkt een ontluchter voorbij m'n sifon geplaatst, en toen ging het inderdaad een paar weken goed, maar daarna was het hetzelfde euvel. Toch maar een ontstopservice ingeschakeld, die heeft de afvoer doorgespoeld en het werkte weer prima. Ik heb de ontluchter er nu weer tussen geplaatst, en het gaat wel beter, behalve wanneer ik in één keer een volle gootsteen laat leeglopen. Dan stroomt het water de ontluchter uit.

Het ligt dus voor de hand dat de ontstopservice weer langs zou moeten komen, maar ik wil zo graag weten: Kan het kloppen dat de afvoer van de keuken deels is dichtgeslibd en dat daardoor de ont-/beluchting onvoldoende is? En moet er nu juist lucht in of uit?

Voor de volledigheid: afvoer van bad en wc werken prima en ik heb zo'n standpijp die door het dak naar buiten loopt. Een heel verhaal, maar ik hoop dat iemand het me kan uitleggen. Alvast heel erg bedankt voor de moeite.

Peter

En een fotootje van de situatie.

 

Pigion

  • #2
Ik denk dat het gedeelte dat onder de vloer ligt tot de hoofdbuis, zwaar is aangegroeid met vuil. Je denkt dat de verstoppingen altijd in horizontale delen/bochten zit, doch ook verticale delen groeien op lange ternijn dicht, speciaal bij keukenafvoeren. Ik heb iets dergelijks ook meegemaakt. Boven de vloer perfect schoon, water liep weer goed weg. Twee jaar later weer gedonder, ook verticaal deel goed schoongemaakt, nu pefecte afloop van water.
- Hoelang is het deelte 40 mm buis onder de vloer naar een buis van grotere diameter?
Pgion
 

Jacovrie

  • #3
Wanneer water moet worden afgevoerd stuwt deze lucht voor zich uit en zuigt lucht achter zich aan. De lucht die wordt voortgestuwd moet een uitweg hebben. Vandaar dat er in een afvoersysteem een ontluchter (op het hoogste punt) zit. De aangezogen lucht kan het leegzuigen van een andere sifoon tot gevolg hebben. In dat geval is een beluchter een optie.

Wanneer er sprake is van een (gedeeltelijke)verstopping kan niet alleen het water, maar ook de lucht moeilijk weg. Een ontluchter vlak achter de sifoon heeft in principe geen zin. Het is wel te verklaren dat het water eerst weer wat beter wegloopt, behalve bij een volle bak. U haalt namelijk met deze geplaatste ontluchter de lucht weg tussen de verstopping en het water. Het lijkt dan alsof het water beter wegloopt dan eerst het geval was. Bij een volle bak gaat dit te snel en dus niet meer op.

Het is natuurlijk moeilijk om dit probleem zo van afstand te beoordelen, maar volgens mij is er sprake van een (gedeeltelijke) verstopping. De ontluchting zou op die plaats op zich niet nodig moeten zijn. Sowieso zou deze hoger moeten zitten, want hij zit nu zelfs t.o.v. de sifoon lager. In mijn optiek zou het probleem opgelost moeten zijn, wanneer de verstopping is opgeheven.
 

Sewerboy

  • #4
Ik maak de vraag van Pgion nog iets langer. We nemen aan dat leiding onder vloer loopt, hangt deze netjes in beugels of is hij doorgezakt. Als leiding echt goed schoongemaakt moet worden zal deze onder vloer moeten worden doorgezaagd of een gat in worden gemaakt en dan met hogedrukslang met ontstoppingskogel moeten worden gereinigd. Alleen op deze manier word leiding weer zo schoon als bij oplevering van woning.
 

Peter5786

  • #5
Bedankt voor jullie snelle reactie, allemaal. Het principe is me nu in elk geval een stuk duidelijker geworden. Ik zal in elk geval toch maar de ontstopper inschakelen nu ik nog een abonnement heb. Ik had het opgezegd per september 2009, maar misschien is het toch raadzaam om het aan te houden als dit kennelijk om de paar jaar gaat spelen. De ingrijpende operatie die Sewerboy voorstelt is misschien ook iets om te overwegen. Eerst maar eens informeren wat dat moet kosten.

Hoe lang het gedeelte onder de vloer is weet ik niet precies. De afstand van de afvoer van de keuken naar de wc, vanwaar de afvoer vermoedelijk naar het riool loopt, is een meter of 2 of 3. Pigion, hoe heb jij die verticale delen aangepakt? Ook door ze open te maken?

Nogmaals heel erg bedankt.

Peter
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Als ik nu de afvoerslang uit de pijp bij de vloer trek, voel ik de lucht langs m'n hand stromen en het water loopt meteen weg de afvoer in.
Welke slang bij de vloer ?
Ik zie daar niets.

Als het water dan goed wegloopt kan de afvoerpijp van 40 mm niet verstopt zitten.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #7
Spreek ook eens moeder de vrouw eens aan, hoe zij omgaat met het weg gooien van het vet dat in de bakpannen zit. (doe dit wel voorzichtig om een echtscheiding te voorkomen) :mrgreen:

Als ze de pannen afspoeld met alleen warm water, dan smelt het vet wel in de pannen, maar stolt weer in de afvoer buis ergens.

Vaak is dit de oorzaak van een verstopping van de aanrechtwastafel.

Wat ook wel eens wil helpen bij een verstopping, is om even de stop van de wastafel er in te doen, en dan de spoelbak half vol heet water te zetten.
los daar dan een tablet van de vaatwasser wasmiddel in op.
Daarna de stop loshalen, en het water half weg laten lopen.

Na twee minuten de rest van het water weg laten lopen.
 

Peter5786

  • #8
Hallo Jan,

Ik bedoel die brede slang in het midden. Die zat oorspronkelijk lager, maar doordat ik de beluchter ertussen had geplaatst, is hij wat omhoog gekomen.

@Peter: Ik zal het subtiel ter sprake brengen. Voor ik het weet mag ik zelf de vaat gaan doen. :wink: Maar even zonder gekheid: tot voor twee weken hadden we een vaatwasser, dus misschien kan ik die de schuld geven. We maakten er geen gewoonte van om de boel eerst grondig te reinigen alvorens de vaatwasser te laden, al gingen de grove vet- en etensresten natuurlijk wel de groenbak in. Nu ik dit schrijf, bedenk ik me dat de laatste tijd de vaatwasser het niet zo best deed, waarschijnlijk doordat hij het water niet goed verwarmde. Mogelijk dat daardoor het vet al in de afvoer stolde.
Ik zal je tip met het vaatwastablet eens proberen.
 

Pigion

  • #9
Hoe het verticale deel reinigen?
Ik heb daar de tuinslang ingeduwd en enekel keren heen en weer gehaald. Daarna erin met een prop textie aan een touwtje. Deze naar beneden geduwd en weer teruggehaald. Het horizontale deel onder de vloer heb ik vervangen i.v.m. een grote herziening van het afvoersysteem. Na 25 jaar moet je het wel eens groots aanpakken.
Pigion
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
Tot het touwtje breekt waar het propje textiel aan vast zit. :?
 

Martin39

  • #11
Ik had laatst een verstopping waar ik niet uitkwam (mijn vrouw kookt met zonnebloemolie) Ik heb de boel laten doorspuiten.

Dit gaat met hoge druk en daar kan een tuinslang gewoon niet tegen op

Vraag wat het kost zonder rekening ik was 45 Euro kwijt en alles loopt weer weg als een tierelier.

Vroeg of laat krijg je vetbrokken in je leiding kan de beste gebeuren
 

Peter Klusser

  • #12
Laten doorspuiten door een vakman helpt natuurlijk wel weer even.... Maar het lost niet echt iets op. Misschien kan je toch eens onder de vloer kijken of je een deel kunt aanwijzen dat de smal is, doorgezakt is of waar een te scherpe bocht wordt gemaakt. Als je dat oplost, blijven de problemen langer of geheel weg.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu