Glaslatten vervangen

Jes303

  • #1
Hoi allemaal,

Mijn huis (1 jaar geleden gekocht) bevat een kozijn waarvan aan de buitenkant de liggende (glas)latten zacht zijn en met vocht doordrenkt. Hier en daar kan ik het hout er al met een verfkrabber eruitgepulkt (houtrot) - zie foto's onderaan mijn verhaal).

Nu wil ik de liggende (glas)latten gaan vervangen. Na flink op dit forum en via google nog op andere fora en sites onderzoek te hebben gedaan, heb ik toch wat vragen.
  1. Ten eerste de vraag of ik hier nu met echte glaslatten te maken heb - de glaslatten van een ander kozijn in mijn huis zien er namelijk heel anders uit: lopen schuin af ivm afwatering en sluiten ook netter aan. Volgens mij is hier maar wat gedaan (zowel wat betreft de construering als natuurlijk het (slechte) onderhoud). :(

    De horizontale latten wil ik sowieso gaan vervangen. Oplappen lijkt me zinloos. De vertikale latten die zijn - behalve 'n stukje onderaan - nog goed hard, dus wil ik dat onder - ruim (3cm) - weghakken en primen met houtrotstop en opvullen met 2-componenten houtvuller.
  2. De liggende latten - als ik deze ga vervangen - hoe moet ik die bevestigen? ik zie in de huidige latten nergens schroef- of spijkergaten. Moet ik de mijne spijkeren of schroeven? Ik heb hier (artikel offline) gelezen dat soortgelijke latten geschroefd moeten worden met bolkopschroeven - maar dat ziet er niet uit: uitstekende bolle kopjes.
  3. Klopt het dat ik de nieuwe latten (na ontvetten en 2x gronden, glas alleen ontvetten) met beglazingsband tegen het glas 'plak'? En vervolgens de ontstane kier afkit met bijv. Sikaflex 84UV?
  4. Wat gebruik ik om de naden tussen de nieuwe latten en de rest van het houtwerk te dichten? Diezelfde kit of een weerbestendige acrylaatkit? Moet ik nog iets doen met het houtwerk onder de glaslatten, primen, houtrotstop of vul maar in...?

OK bedankt voor jullie aandacht en ik kijk uit naar jullie reacties!

Totaaltje:


Close-up: ellende!
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #2
Als ik dat zo bekijk dan verwacht ik dat niet alleen de glaslatten defect zijn, maar ook het onderliggende kozijn.
Mocht dat niet het geval zijn dan zou ik toch alle glaslatten vervangen immers anders zou je glaslatten op maat moeten maken zodat ze er ongeveer hetzelfde uitzien als de rest.

Als je glaslatten vervangt dan boor ik na het op maat zagen altijd eerst de gaatjes met een dun boortje voor om splijten te voorkomen.
Dan worden ze aan alle 4 kanten geschildert.
Als dat droog is dan wordt aan de kant die tegen het glas komt band geplakt. Dit band wordt zo geplakt dat het ongeveer 2 a 3 mm van de bovenkant afblijft.

Vervolgens zet je de glaslatten met koploze spijkers vast.

Als laatste kit je de kier tussen het glas en de glaslat en het band dicht met overschilderbare kit.
Voor een mooi glad resultaat ga je er een keer met je vinger overeen welke je eerst nat hebt gemaakt.
Is de kitnaad dan nog niet mooi dan neem je een stukje electra pijp welke je scheef afzaagt en aan de voorkant mooi glad schuurt.

Je maakt een sopje met afwasmidel in een jampotje o.i.d. en schraapt met de natgemaakte buis het teveel aan kit weg voor een mooi strak resultaat.
Zit er te veel kit in de buis dan schudt je dat er simpel in het jampotje vanaf.

Maar zoals ik al aangaf ben ik gezien de foto's bang dat ook je kozijn het nodige is verrot.

suc6

Gerrit Bakker
 

Fiesiekus

  • #3
  1. Allereerst zou ik ook de vertikale latten eveneens vervangen; rot onderaan is een kritische plek en opvullen met houtrot is a) niet mooi (zker niet bij die mooie nieuwe glaslat onder) en b) een tijdelijke oplossing; door kiertjes gaat de rot toch weer verder. t' zijn geen afwaterende latjes. Als je isolatieglas hebt (ik kan dat niet zien) uiteraard een ventilatielat aan de onderzijde plaatsen.
  2. Ik plak de band op de latten en schroef (na voorboren) met RVS lenskopschroefjes tot in het hout. Als alles goed zit een beetje kit erover en geen mens die ze nog kan ontdekken (en wat dan nog??). Maar spijkeren kan ook als je goed kunt spijkeren. (Ik ben bang toch met een tik een breukje in de ruit te maken)
  3. Met die beglazingskit ook kiertjes dichtkitten.

Suc6 ermee
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Gezien de hoeveelheid houtrot is er naar mijn idee maar één goede manier, glaslatten er af en de ruiten er uit.
Daarna alles zorgvuldig controleren op houtrot, eventueel behandelen met een middel tegen houtrot en/of repareren en daarna de ramen weer plaatsen met nieuwe glaslatten.
 

Jes303

  • #5
Bedankt voor de eerste reacties.

Glastype
Ik weet van de benedenbuurman dat er vroeger enkel glas in zat, dat later is vervangen door dubbel glas (dat is toch isolatieglas?). waarschijnlijk is het toen ook misgegaan: de glaslatten zijn teruggezet, maar het glas was te dik en is gaan knellen o.i.d.

De ventilatielat...
...Ik heb erover gelezen, maar hoe zit dit precies? Ben ik aangewezen op een zgn. neuslat (link niet meer werkend), of waar komt die lat voor op bijv. deze PDF? niet meer werkend

Schroeven VS spijkeren...
...Zou ik liever gaan voor schroeven omdat ik dat toch met minder risico kan aanbrengen (voorboren, verzinkboortje voor kop, schroeven). of zitten er weer grote nadelen aan tegenover spijkeren?

Verder heb ik gelezen dat je met lenskopschroeven het risico loopt dat dit zwakke plekken worden... of is dat een kwestie van schroefkoppen vullen met het juiste middel, en zoja welke (plamuur, elastische kit, 2component, grondverf?), of maakt dat niet zoveel uit?

Mijn volgende stap
Ik ga morgen na het werk (als het nog licht is tenminste) een stuk weghakken, en bidden dat het niet verder gegaan is dan de glaslat zelf. Als dat wel het geval is, of als ik de indruk krijg dat de ruiten eruit moeten om de rest na te lopen, dan ga ik een vakman erbij halen want dan wordt de klus mij te moeilijk.
 

Fiesiekus

  • #6
Het citaat luidt: Lenskop schroeven en dergelijke worden ook afgeraden. Deze worden over het algemeen te diep in de glaslat geschroefd, waardoor op deze plaats kleine beschadigingen ontstaan. Deze kleine beschadigingen kunnen op hun beurt weer aanleiding geven tot eerdere verfschade

Als je voor montage voldoende voor- en souverijn boort, in de lak zetten (Zie Gerrit's voorstel) en na montage een flapje 2 componenten houtrotvuller of kit (geen plamuur) erover; maak mij niet wijs dat 't meer gaat werken dan bolkopschroef.....die dan ook een 1-tour-schroef zal moeten zijn?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Voor de bevestiging van de glaslatten worden er, wanneer met een tacker gewerkt wordt, rvs brads/spijkers gebruikt, die leveren geen enkel probleem op.
 

Fiesiekus

  • #8
Jes303 schreef:
schroeven VS spijkeren...
...zou ik liever gaan voor schroeven omdat ik dat toch met minder risico kan aanbrengen (voorboren, verzinkboortje voor kop, schroeven).
Ik ken alleen de term "ventilatielat"; de glashandel gebruikt die (term) ook..
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #9
Sla de spijkertjes eerst al een stuk in de glaslat totdat de punt er al doorheen komt.
Plaats dan de glaslatten en sla de spijkertjes er dan verder in met een drevel.
Doordat de glaslatten iets kantelen/scheef zijn staan de spijkertjes iets van het glas af (je kunt de spijkertjes ook iets scheef in het hout zetten als dat niet het geval is) met de extra drevel is die afstand nog groter geworden en is de kans dat je tegen de ruit staat een heel stuk minder.

suc6

Gerrit Bakker
 

Jes303

  • #10
Huidige stand van zaken:
Ik heb de liggende glaslat onder weggehaald, en het was zeiknat.
De verticale glaslatten daarvan was ook de onderste 5 cm verrot.
De dorpel onder de verwijderde glaslat was ook best nat, maar niet erg zacht.
Ik heb de toplaag eraf gekrabd en heeft nu 2 dagen gedroogd. Het voelt hard.
 

Fiesiekus

  • #11
Het is mijn kozijn niet; maar om heel zeker te weten of het hout onder de ruit ook nog gaaf is; zou eigenlijk de ruit verwijderd moeten worden. Hoe groot is ie?
 

Jes303

  • #12
Het zijn 3 losse ruiten van 120 cm hoog, en varierend van 50 tot 200 cm breed. raam 1 daarvan heb ik nu de onderste lat van verwijderd, de latten van de andere 2 ramen zijn in dezelfde staat.

Zeg maar zoiets:
Code:
<i>
</i>#######################
#   #             #   #
#   #             #   #
#   #             #   #
# 1 #      2      # 3 #
#   #             #   #
#   #             #   #
#   #             #   #
#######################
 

Fiesiekus

  • #13
In geval van verwijdering raam 2: iets voor de professionele glaszetter. Die heeft materiaal en mankracht om dat veilig te doen...
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #14
Jan schreef:
Gezien de hoeveelheid houtrot is er naar mijn idee maar één goede manier, glaslatten er af en de ruiten er uit.
Daarna alles zorgvuldig controleren op houtrot, eventueel behandelen met een middel tegen houtrot en/of repareren en daarna de ramen weer plaatsen met nieuwe glaslatten.
Ik wil mijn advies herhalen omdat ik er van overtuigd ben dat bij onvoldoende reparatie het probleem over een paar jaar weer de kop opsteekt, alle moeite en geld voor niets.
 

Jes303

  • #15
Zoals het er nu uitziet kan ik daar waarschijnlijk niet omheen (het eruithalen) - hoewel dit echt een klus wordt voor de PRO. Ik houd jullie op de hoogte van eventuele verdere ontwikkelingen.

In ieder geval bedankt voor de adviezen!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #16
Succes met de klus.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu