Glas/steenwol of Folie tbv Isolatie

Reneo

  • #1
Na de plaatsing van een dakkapel gaan we de rest van het zolder dak ook isoleren. Tot nu toe zie ik de meeste mensen dat doen met glas- dan wel steenwol, maar zag bij een zeker klusprogramma iemand alleen van dat noppenfolie (of zoiets dergelijks) gebruiken.

Ik heb het forum al afgestruind maar heb daar niets over kunnen vinden. Via google kom ik wel wat fabrikanten tegen, maar ik vraag mij af of deze 'isolerende' folie van nog geen paar millimeter dik net zo goed warmte en geluid kan isoleren als een dikke laag steen/glaswol.

Ik heb het spul al wel bij enkele bouwmarkten zien liggen, maar de verpakkingen zijn erg vaag met hun isolatiecijfers...

Iemand daar ervaring mee?

Het lijkt mij namelijk wel erg goedkoop en makkelijker dan glas/steenwol...
 

Fiesiekus

  • #2
Begrijpelijk dat je deze vraag stelt. Het hangt ook een beetje van de situatie af waarin het noppenfolie wordt gebruikt. Deze isolatie heeft nl een reflecterende laag: die weerkaatst straling terug naar de warme zijde. Het vergt dus ook de nodige "lege" ruimte tussen folie en de warme zijde.

K- of R-waarden voor foli heb ik niet kunnen vinden.
 

Reneo

  • #3
Met die tussenruimte zit het eigenlijk wel goed. De slapers zijn 19,2 dik en daar die gaan helemaal weggewerkt worden. Ik had gelezen/gezien dat je voor dat noppenfolie minstens 2cm aan beide zijde tussenruimte nodig hebt, dat zit voor ons dus wel goed... Opzich heeft onze zolder ook niet zo'n sterke isolatie nodig: de helft van het dak is dus al een dakkapel die prima geïsoleerd is.

Ik vraag mij dus alleen af of hoe isolerend dit precies is. Ook eventuele hitte van buiten naar binnen in de zomer bijvoorbeeld (wel zo handig met zwarte dakpannetjes!). Aangezien we ruimte zat hebben, zou je dan bijvoorbeeld ook twee lagen aan kunnen brengen, waarvan de buitenste dus met het folie naar buiten gericht en de binnenste vice versa?
Jammer dat er zulks weinig over te vinden is... ik neem aan dat ze bij zo'n klusprogramma ook niet gek zijn, toch?
 

Fiesiekus

  • #4
Reneo schreef:
... ik neem aan dat ze bij zo'n klusprogramma ook niet gek zijn, toch?
Ik zag vandaag bij zo'n klusprogramma een geklieder met verf.......dat ik dacht......zijn de van lotje.....
 

Reneo

  • #5
Je bedoelt die gekken die hun deurkozijnen van hun huurhuis (notabene) roze stonden te kliederen? Tsjah...
 

Fiesiekus

  • #6
Nou bah, vies zeg.....
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Misschien walgen die anderen wel van jullie smaak :roll:
 

Fiesiekus

  • #8
Nou inderdaad, als je dit ziet..........

 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #9
Er zijn inderdaad folies op de markt die bij een geringe dikte toch een hoge isolatiewaarde halen. Het gaat dan alleen niet om gewoon noppenfolie, maar om folies die zijn opgebouwd uit meerdere lagen.

Deze oplossing is alleen zeker niet altijd goedkoper dan de traditionele steenwol of glaswol. Het voordeel van dergelijke folies moet je vooral zien op plaatsen waar de isolatie niet te dik mag worden. De besparing moet komt dan niet uit het materiaal zelf, maar bijvoorbeeld doordat er minder aangepast hoeft te worden om de isolatie te kunnen plaatsen.

Als de dikte niet echt een probleem is en u de isolatie daarna toch gaat aftimmeren is het waarschijnlijk dat steen of glaswol voordeliger is. Geeft bovendien ook meer geluidsisolatie.

Wat betreft klusprogramma's, deze worden vaak door de fabrikant gesponsord en als het ware om het product heen gemaakt. Het product moet verkocht worden. Echt objectief is het allemaal niet.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu