Glas 'rond' snijden

System7

  • #1
Voor de restauratie van een dakraampje wil ik een nieuw stuk vensterglas van 43 x 53 cm (b x h) en 3 mm dik snijden. Drie zijden ervan zijn gewoon recht dus dat gaat me wel lukken om die te snijden, alleen de bovenkant is enigszins rond.



Hoe pak ik dat aan? Ik wilde de oude ruit op de nieuwe leggen om de juiste vorm te kunnen snijden, maar ik vraag me af hoe ik e.e.a. kan breken?

Ik bedacht zelf twee mogelijkheden: 1) is haaks op de ronding kleine strookjes snijden en er stuk voor stuk afslaan of 2) de ronding erin krijgen door diagonaal kleine strookjes af te snijden tot de ronding vanzelf ontstaat.

Iemand ideeën en/of ervaring? Dank alvast.
 

Tiho

  • #2
Laten doen, het zal je verbazen hoe weinig dat kost. Vorig jaar een rond laten snijden voor een klok. Glas + werk 2 E
 

System7

  • #3
Hm, voor zo weinig geld kun je bijna niet meer zelf klussen... Maar doet een gewone glashandel dat?
 

Tiho

  • #4
Een glaszettersbedrijf kan dat zeker doen.
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #5
Als je een beetje vaste hand hebt dan leg je een papier of karton onder de ruit die de vorm heeft en snij je het uit de hand.
Ik plaats nog al wat deuren en daar kom je vaak gegolfde ruiten tegen en die snij ik altijd zo.
Gaat prima
 

System7

  • #6
Okee, maar hoe breek je dan uiteindelijk het glas als de vorm erin gesneden is? Normaal heb je een rechte breeklijn (na tikken aan de onderkant) maar deze zijde is rond.
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #7
Op de zelfde manier als voor een rechte ruit doe je dit met de gebogen ruit.
je tikt onder op de ruit bij de insnede en knikt het dan.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #8
Dat gaat heel goed zoals bescheven...als u de nodige ervaring hebt. Heeft u dat niet, of bent u onzeker, dan gaat u naar de glashandel. Inderdaad voor een paar piek heeft u wat u hebben wilt.

Hetzelfde met ventilatorgaten met de passer in de ruit maken. Gaat mij prima af...na 45 jaar.
 

System7

  • #9
Okee, dank allemaal. Nog een vraagje (en ik zie geen andere passende rubriek op het forum): hoe zet ik die glasplaat het beste vast op het raam?



Het raam zelf is van gietijzer en ik heb er hamerslagverf overheen geschilderd omdat e.e.a. behoorlijk verroest was. Ziet er weer netjes uit zo. Maar hoe zet ik die glasplaat nu goed vast, d.w.z. met welke lijm of kit? Ik wilde een dun randje lijm/kit in de hoeken van het raam aanbrengen (want je kunt 't zien zitten omdat het glas er bovenop ligt, vandaar dun) en dan met acrylaatkit de bovenkant van het glas afdichten.

Mij leek het dat die lijm redelijk flexibel moet blijven omdat het ijzeren raam meer kan uitzetten (hitte/vorst) dan het glas?
 

Tiho

  • #10
Gietijzer heeft een coefficiënt van 9, vensterglas 7,6. Dat is nagenoeg hetzelfde.

Volgens mij kun je alles met beglazingskit doen en hoef je niet te lijmen.
 

System7

  • #11
Okee, is beglazingskit siliconenkit of acrylaatkit of nog wat anders? Ik ken die term nl. niet (niet dat dat wat zegt :wink: )
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #12
Orgineel doet u dit anders: vroeger geheel met stopverf, nu de kant waar het glas tegen de opstaande rand komt afdichten met een glaskit ( bijvoorbeeld een MS-polkymeerkit ).

Daar waar een stopzoom gewenst is ( dus vrije kant ) dicht u af met stoppasta ipv stopverf. Dit is een synthetische pasta die veel duurzamer is dan stopverf. beide kunt u overschilderen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu