Gipsplaten verwerken in de hoeken van een zadeldak

Frankh

  • #1
Ik ben momenteel mijn zolderruimte aan het verbouwen. De isolatie en dampfolie is geplaatst. Nu wil ik op de spanten van de schuine kant een raamhoutwerk (22 x 50) aanbrengen om daarop de gipsplaten te schroeven.

Helaas heeft het dak 4 hoeken ( :? ) waar de schuine vlakken elkaar raken! Hoe werk ik deze hoeken uit met de gipsplaten van 9,5 mm?

Begin ik van boven naar onder: plafond, schuine kant, verticale kant?
Komen de houten laten tegen elkaar in de snijlijn en daarop de gipsplaten die tegen elkaar komen op de snijlijn?
Hoe kom ik aan een perfecte rechte lijn daar waar de gipsplaten van de vlakken elkaar raken? :(
 

Snodrop

  • #2
Ik zou niet gaan proberen een rechte lijn te krijgen in de gipsplaat.
Krijg je alleen maar ergenis van.

Los de inwendige hoeken op met een smalle lat, die iets dikker is dan de gipsplaten, tussen de gipsplaten, gemonteerd op de onderconstructie achter de gipsplaten.

Je krijgt dan rondom je gipsvlakken een houten raamwerk te zien.

Geschilder / saus deze mee met de afwerking van je gipsplaat.

:roll:
 

EdP

  • #3
De vraagstelling roept bij mij toch nog wat vraagtekens op, het is me niet geheel duidelijk. Ik kan je vertellen hoe ik het zelf heb gedaan: de gipsplaten strak tegen elkaar aan op een houten rachelwerk. De naden tusen de platen heb ik opgevuld met een nadenvuller voor gipsplaat en afgewerkt met een dunne, brede laag rigiplast. De naden rondom heb ik met acrylaatkit afgekit. Sommigen nemen liever tussen de platen ook acrylaatkit i.v.m. scheurvorming, maar daar heb ik er nog steeds geen last van. Your mileage may vary zeggen ze dan.

Het monteren zou ik gewoon zoveel mogelijk eerst loodrecht doen, in de hoeken de schuinte overnemen door een plaat tegen de schuine kant te zetten en dan streepjes te zetten t.o.v. de verticale plaat die al gemonteerd is, dan heb je precies de juiste hoek in spiegelbeeld. Als laatste heb ik het horizontale deel geplaatst dat onder de nok kwam. Laat maar even weten of ik je vraag goed begrepen heb of niet.

Afwerken met diepgrond voordat je gaat schilderen / behangen.
 

Frankh

  • #4
Het gaat hier voornamelijk om het samenkomen van de platen in de schuine inwendige hoek. Je hebt dus integenstelling tot snodrop, geen extra latje geplaatst van beneden naar boven, maar je horizontale houten rachelwerk tegen elkaar laten komen in de hoek?

Hierop heb je de gipsplaten geplaatst die vooraf zorgvuldig hebt afgemeten. Daarna naden opvullen. Dit is toch uiterst precisiewerk? Bekom je zo een mooie rechte lijn in de schuine hoek?
 

EdP

  • #5
Even iets rechtzetten: het rachelwerk heb ik zowel aan de randen van de platen als tussenin, dit geeft wat extra stevigheid. Meestal wordt om de 30 cm aangehouden, haaks op de platen. De platen zoveel mogelijk recht hangen. Ook in de schuine hoek kun je beter een extra latje plaatsen.

Het aftekenen en op maat maken in zulke rare hoeken is wel een priegelwerkje, maar je krijgt de smaak snel te pakken. Het mooie van gipsplaat is trouwens ook dat je met een hobbymes heel gemakkelijk kunt corrigeren als het niet helemaal past. Als een soort schaaf dus.
 

Frankh

  • #6
Bedankt voor je antwoord!
 

Frankh

  • #7
Weet iemand toevallig een website waar deze werkwijze (uitwerken schuine hoekzijden) beschreven staat, eventueel met plaatjes?
 

H@ns

  • #8
Zoek maar eens op "goniometrie"
Als je de standhoek hebt berekend kun je een hoek timmeren van latten en die gebruiken om de schuinte op je gipsplaat af te tekenen.
Maar ja ga er maar niet van uit dat elke hoek hetzelfde is, je de hoeken zuiver gemeten krijgt en dat alles netjes recht loopt...

Gewoon in het werk meten en maken werkt meestal het best!
 

Frankh

  • #9
Hoek timmeren met de latjes lijkt mij een goed idee. THX :P
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu