Gipsplaten op plafond gescheurd, hoe te herstellen?

ArnoudEhv

  • #1
Het dak van de slaapkamer van mijn huis is afgewerkt met gipsplaten, maar er zitten scheuren tussen de platen en bij de dwarsbalken waar het dak op rust. Ook zie ik de schroeven vaag door het gips (de verf?) heen.

Achter de platen zit isolatie (geen idee wat precies) en daarboven de dakplaten.

Mooi is anders, maar wat is eraan te doen? Vervangen lijkt de beste optie maar een hoop gedoe. Plus hoe voorkom ik dat de nieuwe platen ook weer gaan scheuren? Als alternatief dacht ik houten platen er tegenaan en schilderen, wordt het strakker wit. Maar dat is ook een hele operatie, met vastzetten dwars door de gipsplaten heen.

Overzicht van het dak:


Detail 1:


Detail 2:


Suggesties worden zeer gewaardeerd!
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Daar is zo niets van te zeggen. Als de houten constructie achter die gipsplaten met te dun hout is gemaakt zal deze niet stijf genoeg zijn.

Volgens de tekst is dit een pannendak maar de foto's geven mij de indruk dat het een wand is.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Gewoon dicht kitten met een goede acrylkit.
 

ArnoudEhv

  • #4
@Wgb: bedankt, maar het is echt de onderkant van mijn dank. De vorige bewoner heeft dit zelf opnieuw geïsoleerd, en kennelijk de naden tussen de platen dan niet goed genoeg gekit.

@Jan: Merci, dan gaan we dat doen. Heb je nog een tip hoe ik daarna het oppervlak mooi egaal/glad kan krijgen?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Eerst kit in de naden spuiten en met de vinger of een hulpmiddel glad strijken, direct daarna nog een beetje kit aanbrengen en met een plamuurmes de kit schuivend van je af weg halen, daarna met een nat gemaakte verfkwast de kit na strijken, dit geldt voor de naden die vlak liggen.
Kost wat oefening maar dan heb je ook wat.

De naden waar de platen onder een hoek bij elkaar komen alleen met de vinger na strijken, gebruik in beide gevallen niet teveel kit, dat maakt het lastiger de naad mooi te krijgen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu