Gipsplaten muren egaliseren

Kenjekenny!?

  • #1
Beste Mensen! :D

Ik ben nou al enige tijd bezig met de verbouwing & renovatie van mijn nieuwe stekkie :) Ik zit echter in de woonkamer opgescheept met niet-zo egale gipsplaten muren.

De buitenwanden zijn ooit geïsoleerd door de vorige bewoners en is afgedekt met gipsplaten (stevige gipsplaten met kartonnen buitenlaag). 1 van de tussenwanden is er ook ooit ingezet door de vorige bewoners en bestaat ook uit gipsplaten (ander soort, met een hele dunne papieren buiten laag)

Tussenwand:


Nou is de tussenwand erg ongelijk omdat er veel mortel is losgekomen. (wand zelf is al niet helemaal gelijk) Maar wat is nou beter, gipswand compleet vervangen? of zelf wat mortel aanmaken en de gehele muur gladstrijken? (al het stuc materiaal is al in huis) uiteindelijk wil ik de hele kamer behangen met glasvlies (glad/zonder patroon) en wou ik het vervolgens wit verven/sauzen.


Buitenwand:


Bij de gipsplaten van de buitenmuur is er kit gebruikt om de voegen te dichten en af te vlakken... echter zijn ze niet helemaal vlak maar meer een beetje bol. Tevens is er veel van de bovenste kartonnen laag van de gisplaten, meegekomen bij het verwijderen van het behang. De beschadigde platen heb ik helemaal kaal getrokken en de goede platen met rust gelaten. Wat kan ik hier nou het beste mee doen? ook hier wil ik uiteindelijk glasvlies en het wit verven/sauzen.
Daarnaast is er ook nog een klein stuk gipsplaat wat vervangen moet worden... maar kan ik dit kleine stukje netjes vervangen en afwerken? of is het slimmer die ene gehele gipsplaat van grond tot plafond te vervangen?



Zelf zat ik te denken alle kit stroken te verwijderen... de voegen te stucken en er vervolgens een pleisterlaag/latex tegenaan te gooien aangezien de muur dan meteen al wit is en het de zuigende werking van de gipsplaten tegengaat... kost ietwat meer tijd maar dan zijn mn muren teminste egaal en scheelt het me ook een hoop witte verf achteraf.

en als laatste vroeg ik me af; moet ik de resterende intacte gipsplaten met rust laten of ook daar de bovenste laag verwijderen? (voor een gelijk resultaat bijv?)

Zit ik verkeerd!? zeg het me vooral! :D
Alvast bedankt!!!!!!
 

Tiho

  • #2
De laatste vraag omdraaiend zou ik de goede laten zitten en de beschadigde vervangen. Zo te zien de meeste toch wel. Op foto een tenminste.

Op foto twee zijn die nog intact? Dan zouden ze gestuckt kunnen.
 

Kenjekenny!?

  • #3
De gipsplaten van de buitenmuur (foto 2) zijn in feite allemaal nog intact en netjes glad/waterpas... alleen het papieren/kartonnen laagje is er bij veel vanaf.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Als de gipsplaten goed vast zitten zou eroverheen stucen moeten kunnen. Maar gipsplaatschroeven ontlenen hun houvast aan het buitenste laagje papier. Dus als dat weg is...

Ik zou alle beschadigde platen vernieuwen. Weet je meteen wat eronder zit en kan je evt. extra elektra maken.
 

Tiho

  • #5
Een stucadoor wil over het algemeen dat je zelfs het laatste plukje behang verwijdert dus zal volgens mij dit zeker niet stucen. Je doet het zelf, dus dat probleem heb je niet maar de stucadoor heeft daar een reden voor. Je gaat over een al afsgescheurde laag heen bv los van het feit dat je dus papier staat te stucen.

Je zou ook nog horizontaal stucplaten ertegen kunnen zetten en dan stucen. Zitten de regels op 60 cm hart op hart kun je montagekit gebruiken tussen de schroefnaden. Op de 30 cm dus.
 

Kenjekenny!?

  • #6
@ Tiho,

Wat op foto 1 op resten behang lijkt, is gewoon de buitenste laag van de gipsplaten. (veel kwam mee bij behangverwijderen i.v.m. gekke lijm).

en de gipswanden op foto 2, zijn die geschikt voor stucen?

Want, corrigeer me als ik fout zit, maar de buitenste laag van gips/stuc-platen bestaat toch altijd uit een papieren/kartonnen laag? in dit geval is enkel 1 van de 2 laagjes er van af (de dunne papieren (licht grijze)bovenlaag). De kartonnen onderlaag is nog steeds egaal en gaaf en zelfs RUWER, waardoor het toch alleen maar beter zou moeten hechten? het zuigt eventueel wat meer maar dan strijk ik wel voor...
 

BeeTeeWee

  • #7
Ik zou alles voorstrijken met een diepgrondeer. Laagje F&F erover en dan glasvlies lijmen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu