Gipsplaten langs of dwars op de latten

JohK

  • #1
Hallo klussers,

Ik wil een strak plafond met 4 AK-12.5 mm platen. Oppervlak ca. 5.4x3.9m. Met gaasband en helemaal dichtsmeren. Latten onder draagbalken - 22x50mm.

De vraag is: de platen langs of dwars op de latten schoeven?
Wat geeft het beste resultaat- minste scheuren op de scheidingen.

Met de latten om de 30cm zijn de langsnaden onderscheund. Maar je moet wel goed uitmeten. En eigenlijk bredere latten gebruiken -75mm?

Heb je minder werking bij dwarse platen?

Graag jullie ideeën/ ervaringen!
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #2
Over het algemeen worden 9,5mm stucplaten gebruikt voor een plafond, niet de 12.mm gipsplaat variant. Wil je dat desondanks toch doen, zul je ze wel in de stucprimer moeten zetten. Let wel: hoe dikker (en) zwaarder de platen, hoe meer risico je hebt op doorhangen.

In de regel bevestig je plafondplaten haaks op de latten (raggels) waarbij de langskanten ongeveer 3-4mm ruimte onderling hebben zodat er gips tussengeperst kan worden, geeft extra stevigheid . Alle naden afgazen. Raggels HOH 40cm zodat de kopse kanten van stucplaten altijd uitkomen op een lat (die wel strak tegen elkaar). En bredere latten gebruiken kan, heb je wat meer zekerheid als de latten niet zo zuiver zijn uitgelijnd (of niet exact haaks t.ov. de wand).
 

JohK

  • #3
Het idee is om de naden dicht te smeren en netjes glad te maken.
En dan met structuurverf afwerken - dus niet stucen.

Wordt de zaak dan anders?
 

Tiho

  • #4
Ik heb ze er langs gedaan. Als er tegenaan gestoten wordt kan de naad anders bewegen was mijn idee. Volgens mij krijg je ze ook beter recht.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #5
JohK schreef:
Het idee is om de naden dicht te smeren en netjes glad te maken.
En dan met structuurverf afwerken - dus niet stucen.

Wordt de zaak dan anders?
Ah, vandaar die AK gipsplaten natuurlijk. Ja, vergeet die stucplaten dan maar. Ik geloof dat er ook 9,5mm AK bestaat, zou nog weer beter zijn.

Tegen een plafond stoot je in de regel niet zo snel. Da's weer een ander verhaal met een wand (of schuinlopend laag plafond) en daarom gebruik je daar 12,5mm en raggels langs de langskanten. Da's wat steviger.

In jouw geval zou ik inderdaad de platen langs de latten bevestigen, dus niet dwars, en gewoon strak tegen elkaar. Dan afgazen, en dan afsmeren.

Hou er wel rekening mee dat je met een bepaald strijklicht wel de naden zou kunnen zien, hoe goed je ook nadien afwerkt en saust. Alles stuccen heeft de voorkeur, maar dan wordt het dus weer dat stucplaten verhaal.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu