Gipsplafond in kelder

Turesnuur

  • #1
Ik heb een (droge) kelder van 5*3 die onder het tuinterras ligt. Het plafond bestaat uit betonnen liggers met daartussen blokken gasbeton. De liggers steken 4 cm onder het gasbeton uit.



Ik wil het plafond graag voorzien van gipsplaat. Het handigste is dan om met gipsplaten van 3m over de breedte te werken, dan krijg ik geen overgangen. Maar ook de liggers lopen overdwars. Het plafond is 225 hoog, dus ik wil niet teveel hoogte kwijtraken.

Ik neem aan dat ik het beste in de gasbeton kan boren, en niet in de betonnen liggers. (Toch?) Het makkelijkste zou zijn parallel aan de liggers balkjes van 5 cm hoog op het gasbeton te schroeven. Dan zit ik 1 cm onder de betonnen liggers. Maar de afstanden zijn niet goed om op 30/60 cm uit te komen, er zit te vaak een ligger in de weg.

Alternatief is dus om blokje van 5 cm te plaatsen en hierop de latten overdwars, of gewoon eerst een regelwerk van balkjes 5 cm en dan dwars hierop de dwarslatten. Hierop schroef ik dan de gipsplaten, dat ik neem ik aan in wildverband (5 meter lengte). Is het tot zover logisch?

Heeft het nog zin om tussen de betonnen liggers isolatie te plaatsen? Of is de ligger zelf toch een koudebrug (is het enige wat nu koud voelt.) en zou ik nog onder de ligger uit moeten komen met isolatie? (en dat geheel dan met folie afdekken?)

Klopt het dat ik rondom 1 cm vrij moet laten?

Bedankt voor de tips!
Arthur
 

Paul Siemons

  • #2
En is kleven geen optie?

Mvg,

Paul Siemons
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #3
Die betonbalken zijn van getrild beton hebben daardoor een lambdawaarde van ongeveer 1,8 W/mK, terwijl het tussenliggende gasbeton een lambdawaarde heeft van pak em beet 0,2 W/mK. Dat betekent dat die gasbeton stukken over de duim genomen al een factor 10 beter isoleren dan de dragende betonbalken. Dat is ook de reden waarom die balken koud aanvoelen.

Het isoleren tussen de balken heeft m.i. daarom niet zoveel zin omdat je vele brede koudebruggen ongeïsoleerd laat.
 

Michiel_H

  • #4
Wat is de h.o.h. afstand tussen de betonnen liggers?
Je kunt basislatten van bijvoorbeeld 5 cm tegen het gasbeton schroeven en daar tegenaan het daadwerkelijke regelwerk. Daar komt dan de gipsplaat op. Je zit dan ongeveer 9 cm onder het gasbeton. Is dat te laag?
Isoleren heeft weinig zin als het op geen enkele manier wordt verwarmd. Om condensvorming tegen te gaan moet je dan ook erg goed ventileren boven de gipsplaat, je zit dan in principe met een kouddak-constructie, met alle risico's van dien.
 

Turesnuur

  • #5
@Michiel: De HOH afstand tussen de betonnen liggers is ca 35 cm. En soms liggen er 2 direct naast elkaar. Ventileren gaat erg moelijk (Dak zit aan alle kanten dicht). Basislatten met regelwerk lijkt inderdaad het beste. En eigenlijk raak ik dan natuurlijk maar 9-4 = 5 cm kwijt.

@Krunnie: Ok, bedankt, dat vermoeden had ik ook.

@Paul: Waarmee zou ik dat betrouwbaar kunnen lijmen dan?
 

Paul Siemons

  • #6
Turesnuur schreef: @Paul: Waarmee zou ik dat betrouwbaar kunnen lijmen dan?

Ik had gedacht aan de gewone kleefgips voor gipsplaten die men voor muren gebruikt.


Mvg,
P.Siemons
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Latten of balkjes tussen de betonbalken slaan ?
 

Turesnuur

  • #8
Was een optie geweest als het naar onder toe niet breder zou worden... (er zit een klein hoekje in, de verkeerde kant op)
 

Turesnuur

  • #9
Misschien een domme vraag, maar:

Ik heb nog vele meters aan 12,5 cm stroken MDF 18 mm liggen, die ik oorspronkelijk bestemd had als plinten in het huis. Zou ik die ook voor de onderste laag rachelwerk kunnen gebruiken (daar waar de gipsplaten tegenaan gaan) of is dat vragen om problemen omdat het toch een keer vochtig wordt?

mvg
Arthur
 

Bassss

  • #10
MDF en vocht, dat zijn grote vrienden van elkaar :(
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu