Gipsen tussenmuur dragend?

Mjagers1982

  • #1
Hallo,

Ik heb een huis uit 1997, tussenwoning. De tussenmuren van de kamers zijn van gips, en de plafonds zijn van die grote betonplaten bespoten met spack. Nu wil ik een muur verzetten, maar vraag me af of dit dragend is. Ik denk zelf van niet, maar misschien dat iemand daar een antwoord op kan geven?

Dan een vraag over de te zetten muur. Zie hieronder wat ik wil doen.


Dit wil ik maken met Ytong, ik vraag me alleen af hoe ik de twee material, de gipsen muur van nu aan moet laten sluiten op de Ytong muur die er moet komen. Moet ik die in elkaar laten grijpen (in verband) of moet ik ze gewoon tegen elkaar een lijmen. En pakt de Ytong lijm ook op gips?

Verder de Ytong zowel op de vloer als op de buitenmuur in een U profiel laten vallen neem ik aan? Moet ik de muur dan nog verankeren met beugels in de buitenmuur?

Super bedankt!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Wij kunnen natuurlijk nooit op afstand vertellen of iets dragend is, al is dat met een wand van gipsblokken niet te verwachten. Waar zijn de woningscheidende muren van gemaakt? Zit er een fundering onder de muur? Hoe dik is de wand?

Ik zou het nieuwe wandje ook van gipsblokken maken. Gewoon ertegenaan lijmen en gaas over de naad voor het stucen. Doordat je dezelfde materialen gebruikt, heb je de minste kans op ongelijke werking (scheuren).
 

Mjagers1982

  • #3
De dragende muren zijn van beton waar je echt een boorhamer voor nodig hebt. Volgens mij kan ik de gipsen muur die ik wil verplaatsen in het kozijn ook een heel klein beetje bewegen, dus neem ik aan dat ie niet dragend is ;).

Als ik gipsblokken weer ga gebruiken, moet je die dan in een U profiel zetten of juist niet? En moet ik die gewoon tegen de buitenmuur lijmen of net zoals met Ytong met ankers vast?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu