Geverfd MDF lijmen op beton. wat gaat er fout?

Charlyd

  • #1
Hallo, ik heb een vraag aan de vloerenleg techneuten.
ik heb bij een vriend gezien dat ie een paar jaar geleden een houten(MDF) vloer gelijmd heeft op beton. nu ben ik daar ook mee bezig wat heb ik gedaan tot nu toe.

- heb tegels van 1m20x1m20 laten zagen met een 1,5mm facet rand eraan.
- Deze tegels heb ik met 3 lagen grondverf (op kleur)aan de bovenkant en 2 lagen aan de onderkant geverf.
toen heb ik de lijm pasta achtig aan gemaakt en op de smeer vloer aan gebracht. de tegel erop gelegd en met mijn gewicht (80kg) erop gelopen om hem aan te drukken.

de volgende dag.....
na zeker 24 uur liggen de tegels los??? wat gaat er fout.
 

Charlyd

  • #2
Owww ja de gebruikte lijm is de knauf met gele band op de zak/flexlijm heet dat geloof ik.

maar wat is de juiste manier om lijm aan te maken.

ik lees bv op de zak dat je hem na het mixen even moet laten staan en daarna nog eens door te mixen en dan aanbrengen, ook lees ik dat het slim is beide oppervlakken in te smeren, dat heb ik later gedaan en toen was het denk ik veeel beter....

maar waar moet ik nu op letten voor de beste kans van slagen..
 

MvanV

  • #3
Waarom zou je MDF aan beton willen lijmen? Ik zou het, zoals gebruikelijk, zwevend leggen. Ondervloerplaten of folie, en dan de vloer.
Kan het gewoon uitzetten en doen zonder dat de lijm loslaat. En scheelt veel geluid.
 

H@ns

  • #4
Mdf zet niet uit en bij los leggen gaat het krom (hol naar boven) staan dus dat ging niet op.

De mdf zuigt waarschijnlijk het vocht uit je lijm.
Eerst een primer er op voor zuigende ondergronden. maar ik denk dat de lijm ook niet geschikt is voor je doel, ik zou een tix gebruiken om te lijmen (tixotrope kit, zoiets als montage kit)
 

Charlyd

  • #5
Hoi, nou ik ben aant experimenteren gegaan.

mijn smeervloer loopt een ietsjes af 1 a 2 cm op 11m denk ik. ik had een smeervloer die niet helemaal spiegelglad was ivm vloerverwarming. en de toplaag aan de dunne kant. wat heb ik nu gedaan en getest.
op advies van diverse mensen ben ik gaan zoeken naar kit(montage kit.) en gaan testen. ik heb ubbink kit gevonden 3euro ps. was te doen dacht ik uit geteld dacht ik aan 50 tubes... ik heb 20 tubes gehaald, onder de voorwaarde ze terug te kunnen brengen als het niet werkt.

al met al een halve MDF-tegel gekit en gelegd....GEEN SUCCES.. er gaat veel te veel kit in zitten.. 3 tubes op een halve m² en rubjes is ook al niks ivm de overdracht van mijn vloer verwarming.

wat heb ik nu gedaan ik ben weer terug gegaan naar de knauf flexlijm(39 euro per zak.) en beide kanten voor gestreken/in gelijmd 10 minuten laten indrogen en dan leggen, vervolgens gewicht erop. ±100kg en zo de ene tegel na de andere gelegd. het zit VAST!!! en de eerste tegels heb ik u een week liggen, ik denk dat de lijm wel uitgehard is na één week,
en gevoeld of ie vast zat . en idd. vast.

ik weet niet hoe het zich in de toekomst houd met vloer verwarming eronder alhoewel de lijm tot max 70graden kan hebben, en vloer verwarming zeg maar een 30-35graden wordt. ik heb een 40m² liggen nu en moet nog een 15m² alle tegels liggen straks tegen elkaar.

ik hoop dit weekend de toplaag aan te brengen, dit is een 2 componenten aquaklar lack. dit is een harde beschermlaag (zeg maar naaldhak bestendig). kijk kapot kan alles natuurlijk, maar ok.

ik hoop alleen dat de lijm op lange termijn niet los laat. ik denk van niet de ververfde mdf platen waar lijm spatters op zaten aan de boven kant most ik met een schuurspons verwijderen, en dat zijn spetters, ik denk dan mijn tegels liggen in vollijm dus gehecht met 1m² lijmcontact. dat zit wel vast. ik heb ook gevoeld hoe de warmte overdracht is bij de mdf-tegels (ivm vloerverwarming) tov de betonvloer. de temp is hetzelfde dus warmte overdracht is gelijk en goed dus.

wat ik niet weet is: wat zou de beste manier zijn om lijm te laten hard worden....(lees=uitharden) met de vloerverwarming iets aan en juist met de vloerverwarming uit. dan duurt het waarschijnlijk veeeeel langer en gaat wat langzamer aan.

advies van experts is welkom.
 

Charlyd

  • #6
Oh ja en de vloer is GAAAAAAAAF ik kan het mensen die van design houden echt aanraden.. zo strak en appart maar je moet er veel tijd voor overhebben om hem te leggen...
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Heel fijn dat het zo toch nog zo goed geslaagd is. En weer veel geleerd.
Foto :D
*wgb*
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
De vloerverwarming heel langzaam opstoken, reken ongeveer 1 tot max. 2 graden per dag, dan zit u safe.
 

Roman

  • #9
Charlyd schreef:
Oh ja en de vloer is GAAAAAAAAF ik kan het mensen die van design houden echt aanraden.. zo strak en appart maar je moet er veel tijd voor overhebben om hem te leggen...
Nou die willen we dan wel zien natuurlijk! fotootje?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu