Gevelbekleding (isoleren of niet)

Edgarv

  • #1
Beste klussers,

Ik ga een stukje van mijn buitenmuur bekleden, de huidige gevel ziet er niet al te best meer uit. Ik heb hiervoor houten rabatdelen die ik horizontaal tegen de muur aan wil monteren. Het betreft de gevel onder het raam. Circa 1 meter hoog, 5 meter breed.

Nu vroeg ik me af of het nog zin heeft om hier isolatie materiaal tussen te stoppen. En of ik dan nog rekening moet houden met luchtspouw en dampopen/dampdicht folie (ik weet nooit welke ik nu waar voor moet gebruiken).

Het idee wat ik dus nu heb is houten balken van 7 cm dik op de muur monteren, tussenruimte van 1 meter. Hierop komen dus de rabatdelen. Eventueel tussen de houten balken zou dan isolatie materiaal kunnen komen, iemand advies.

Let wel, ik verwacht geen gasbesparende actie van 50% maar denk wel dat alle beetjes kunnen helpen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Een folie is niet nodig omdat het isolatiemateriaal aan de buitenzijde wordt geplaatst.
Zorg voor een spouw van zo'n 3 cm tussen de isolatie en de rabatdelen. Deze spouw zorgt ervoor dat het vocht niet op de achterzijde van de rabatdelen kan condenseren. Mocht het toch gebeuren zal het vocht snel drogen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Wat is de opbouw van de muur? Plaats ook een foto.
 

Edgarv

  • #4
@WGB, bedankt voor de reactie.

@IJkenhout, helaas geen actuele foto beschikbaar. Het is een enkelsteens muur welke aan de onderzijde gedeeltelijk is gestucd maar dit is gedeeltelijk afgebrokkeld/gescheurd.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Isoleren heeft vooral zin als de hele gevel geïsoleerd is/wordt. Vandaar dat een foto erg handig is.
 

Edgarv

  • #6
Bij deze even een foto van de gevel. Het gaat om het stuk onder het raam wat ik wil bekleden voor een iets mooier beeld.


De reden waarom ik ook isolatie wil toepassen is omdat het een dunne wand is en er veel kou/toch doorheen komt. Op de plek waar de gaten zitten is de kelder. De vloer van de woonkamer ligt hoger dan mijn tuin. Er komt dus ook veel koude lucht naar binnen. Ik had het idee om het stuk dus te isoleren om dat gedeelte dus te verminderen. Ik snap dat ik niet moet verwachten dat het nu ineens aangenaam wordt in mijn huis en dat ik dan mijn hele huis moet isoleren, maar financieel is dat niet haalbaar. Ik hoop hier gewoon wat extra comfort mee te bereiken, baat het niet dan schaad het niet.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Ah, dat dacht ik al, het is niet een apart gedeelte van de gevel.

Het heeft hier geen zin om slechts een deel te isoleren. Of alles of niets.

Bij isoleren zijn de aansluitingen erg van belang. Bv. de ventilatiegaten vormen snel een koudebrug.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu