Geschikte stofzuiger voor schuurmachine?

Deroy

  • #1
Ik weet het, een bouw stofzuiger is het beste. Maar verder, ik heb een zakloze D en een standaard model M met zakken in huis, dus als het voor het incidentele klusje op zondagmiddag dan toch met een consumentenmodel moet, 2 vragen;

- is een D met zo'n zakloze tornado ketel erop een goed plan, of gaat die net zo snel (of sneller) kapot wegens fijn schuurstof in de motor?

- Is het handig eerst even de huiskamer te stofzuigen, zodat de zak of tornado ketel al halfvol met gewoon stof en kattenharen enzo zit? Wellicht is dat wat extra filtering en dus bescherming van de motor?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Een goede stofzuiger heeft al wel wat filters. Sommige zelfs ook pollenfilters e.d. Dan zullen ze het stof wel beter tegenhouden. Er zal altijd schuurstof door de motor heen gaan, dat zal meer schade veroorzaken dan huisstof. Je kan jezelf afvragen of je je dure stofzuiger hiervoor wilt misbruiken. Je kan ook een goedkope bouwstofzuiger kopen. Als je die eenmaal hebt, kan je die voor veel dingen gebruiken.

Mogelijk alternatief is een cyclone gebruiken, voor je normale stofzuiger. Dat schijnt veel stof te schelen in de machine.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Ik heb het vermoeden dat TS een cyclone stofzuiger bedoeld.
Met een zachte bezem eerst de grootste rommel wegvegen scheel al een heleboel, daarna de stofzuiger met stofzak gebruiken en de stofzak regelmatig vervangen, anders gaat de stofzuiger eraan.
 

Deroy

  • #4
Even ter verduidelijking; ik wil de schuurmachine op de stofzuiger aansluiten, juist om te voorkomen dat ik achteraf het hele huis moet stoffen/zuigen.

1 van mijn twee stofzuigers is een zakloos cyclone model (de "D"), de ander een traditioneel model met zakken. De traditionele kan ik in 6 stappen regelen, die kan dus ook op een laag pitje draaien.

Ik kan dus kiezen welke ik aansluit op de schuurmachine.
 

StefanD

  • #5
Ik gebruik al jaren een 30 jaar oude National stofzuiger met stofzak voor de meest stoffige klusjes: bovenfrees, schuurmachine en zelfs een muurfrees. Geen enkel probleem. Gewoon ruim op tijd de zak vervangen en af en toe de machine open maken en van binnen reinigen.
(Maar misschien waren die dingen vroeger wel veel beter :?: )
 

Geus

  • #6
Ik zou gewoon de oudste/ goedkoopste van de twee gebruiken. Tegen de tijd dat die de geest geeft, is de nieuwere misschien ook aan vervanging toe. En anders is een andere tweedehands wel te regelen.
Als het enigszins kan de stofzuiger buiten plaatsen (met verlengde slang), want ze slingeren met dergelijke klusjes aardig wat fijnstof recht de lucht in.
 

Veronika

  • #7
Ik heb ooit een "normale" stofzuiger gebruikt, (aangesloten op schuurmachine), nou die was heel snel overleden :(

Voor 60 euro geloof ik heb je al het "instapmodel" bouwzuiger. Die doet bij mij ondertussen al jaren dienst. Het is wel een redelijk groot geval, moet je dus wel ergens kwijt kunnen. Is misschien ook wel te huur als het een eenmalige/tijdelijke klus is?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
M'n vorige stofzuiger heb ik ook misbruikt als bouwstofzuiger, en om de open haard leeg te zuigen. Het is lang goed gegaan, maar uiteindelijk is de motor in de soep gelopen. Dit ging gepaard met een hoop rook. Ik denk dat zo'n ding ook wel in de fik kan vliegen. Dus in een andere ruimte of buiten zetten is wellicht minder handig.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #9
Het is maar net wat je belangrijk vind.
Als je geen stof wilt is waar je aan het schuren bent
heb je een dure bouwzuiger met een goede filter en zakken nodig.

Met een gewone (bouw)stofzuiger komt het fijne schuurstof gewoon naar buiten en legt bijvoorbeeld je huiskamer toch vol met het allerfijnste stof stof.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #10
Precies. alleen een professionele stofzuiger met filter en filterzak kan 99% van de stof direct opnemen. Belangrijk is ook welke schuurmachine u gebruikt en hoeveel stofgaten er in de schuurzool zitten.

Schuren zonder regelbare zuigkracht is in de schilderswereld niet schuren. Deze regeling zit of op de schuurmachine en bij de echter stofzuiger altijd ook op de stofzuiger zelf meestal aangegeven door een schildpadje > snelle gazelle om de betreffende stofzuiger te verduidelijken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu