Gemetseld schoorsteenkanaal nog te gebruiken?

NielsDerksen

  • #1
Hallo mensen,

Ik heb een vraag over een schoorsteen kanaal in mijn huis dat ik pas gekocht heb.
Ik heb dus een huisje gekocht, met een bestaand gemetseld schoorsteenkanaal. Beneden op de begane grond heb ik het kanaal weggebroken, glad met de buitenmuur weg.
Op de 1e verdieping, en op een stukje vliering(zoldertje) loopt een gemetseld schoorsteenkanaal.
Op de 1e verdeping zitten aan beide zijkanten 2 veegdoppen???
Deze zijn compleet verroest, en rond er omheen slaat het kanaal iets door.
Toen ik het huis kocht zat er onder bij de schouw een gasaansluitkraantje, en een soort asbestplaat voor de schouw met een gat van 80 of 90 mm. Duid er dus op dat ze een gastoestelletje gestookt hebben.
Verder zitten er wat spinnenwebben in het kanaal.

Ik zal allicht boven op het dak iets moeten doen om van dat doorslaan van het vocht af te komen.

Nu denk ik er over om het kanaal weer te gaan gebruiken.

Zou het een mogelijkheid zijn om de verroeste (en vergane) veegdoppen te vervangen / dicht metselen, en het gemetselde kanaal zo weer gaan gebruiken? (t.b.v. houtkachel).
Of zijn er ook pasklare oplossingen om een pijp te laten zakken in het kanaal, met een uitmondsetje die ik boven op de schoorsteen kan monteren op het dak?

Op de begane grond gebruik ik dan gewoon een aansluitpijp tot in het kanaal dat bij de kachel geleverd word, of er in iedergeval geschikt voor is.

Iemand enig idee?

En stel ik wil het kanaal testen, hoe ga ik te werk?
Ik heb zelf rookgasanalyseapperatuur.


Bedankt al vast voor jullie hulp!

(p.s. prijzen er bij noemen is nooit verkeerd!).
 

NielsDerksen

  • #2



De situatie dan.
 

NielsDerksen

  • #3
Even ter aanvullende info:

Ik heb op de begane grond de gemetselde constructie wel weggeslagen, maar het gemetselde kanaal er boven is wel bouwkundig ondersteund.
Dit heeft een bouwbedrijf uitgevoerd.
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #4
Vaak zitten er nisbussen in, daar kan je mischien nieuwe dekseltjes bij krijgen ,of dicht metselen.als de schoorsteen op die hoogte doorslaat ,zal het waarschijnlijk condensatie wezen.het stoken van gas geeft waterdamp als dit condenseert in de schoorsteen, heb je kans op doorslag.[dit komt dus meestal niet door regenwater].je kan evt een rookproef doen, maar dit zegt niet alles. misschien is het kanaal wel dicht ,maar door te bv te veel weerstand kun je ook met een houtkachel last krijgen.
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #5
Het hangt natuurlijk ook van de kachel, af hoe hoger het rendement hoe gevoeliger voor een slechter kanaal. om een rookproef te doen ;een man op het dak, 1 beneden een rookpatroon aansteken, boven wachten tot er rook komt en dan afdichten .komt er beneden rook uit dan beneden afdichten boven goed zien of er ergens rook door de schoorsteen of het andere kanaal naar buiten komt. de persoon beneden loopt door het huis en controleert of hier nergens rook staat, vooral verbindingen door vloer of dak goed bekijken . mocht het kanaal niet lek zijn dan zou je het eerst zo kunnen proberen, maar de constructie zo maken dat er later evt flexibele rvs doorheen kan . je zou dan boven op de schoorsteen een sanerings set kunnen gebruiken.ook zijn er over gangs stukken vast flexibel te krijgen, daar kan dan zo de kachel pijp om heen , voordat je een kachel aanschaft, eerst kijken wat er qua diam evt door je schoorsteen past. als vuistregel ongeveer de diameter van de afvoer, dus bij bv 150 dus rvs 150 dat is de binnenwerkse maat, de buitenmaat is dan ongeveer 165 mm houdt hier rekening mee.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu