Geluidsstudio op zolder, paar vraagjes over de constructie

Br109274

  • #1
Hallo,

Ik wil dit jaar beginnen aan een geluidsstudio op zolder. De laatste weken heb ik zoveel mogelijk informatie geprobeerd te verzamelen over dit onderwerp. Ik zit alleen met 3 vragen.

Het betreft een nieuwbouw woning (rijtjes huis) met punt dak, in december 2014 opgeleverd. Het dak is al geïsoleerd en afgewerkt met groene platen. Er mag niks tegen de platen gemonteerd worden omdat deze moeten kunnen ademen, aldus de aannemer.

Het plan is nu: 1 muur isoleren (bestaande muur tussen ons en de buren) en voorzien van 2 lagen gipsplaten. De isolatie (lucht en Rockwool) laat ik dan doorlopen tot in de schotten. Een nieuw te plaatsen scheidingsmuur wordt ook geïsoleerd (met lucht en Rockwool) en voorzien van gipsplaten aan beide zeiden, ook weer tot in de schotten. Daarnaast komt er een zwevende vloer in, een houten geraamte op rubberen voetjes met daarop 2 lagen osb en daarop dan laminaat of iets anders wat hard en vlak is.

1. De schotten worden opgesplitst in 2 delen. Een deel van de schotten valt dadelijk onder de nieuw te bouwen kamer die luchtdicht is. Er komt wel mechanische ventilatie in de ruimte. Kan dit problemen geven ook al komt er ventilatie in? De scheidingsmuur wil ik trouwens laten doorlopen om te voorkomen dat geluid uit de kamer via de schotten alsnog naar buiten kan. De schotten isoleren en de muur niet laten doorlopen tot het dak heb ik overigens nog liever, maar dan ben ik weer bang dat het dak niet genoeg kan ademen.

2. Aangezien een punt dak niet ideaal is en geluid zich in de punt zal ophopen wil ik graag het plafond met 60cm verlagen en ook hier gipsplaten monteren met daarin spotjes. Maar ook hier neem ik aan dat de groene platen moeten kunnen ademen? Heeft iemand een idee of het toch niet op een manier mogelijk is om het plafond iets te verlagen?

3. Hoe zit het met gewicht? Moet ik ergens rekening mee houden? Moet ik mijn aannemer vragen of het gewicht gedragen kan worden? Of moet dat geen probleem zijn?

Ik hoop dat iemand mij op weg kan helpen. Alvast bedankt!



Edit:
Woeps, misschien had ik dit beter in Verbouwing moeten plaatsen?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Voor dat ademen moet je even vermelden hoe het dak precies is gemaakt. Waar zit de laag de dampremmendelaag of een andere laag waar bijna geen vocht door kan trekken van warm naar koud.
 

Br109274

  • #3
Hoi Wgb, ik moet heel eerlijk zeggen dat ik niet weet hoe het dak precies gemaakt is. De informatie van de aannemer die we gekregen hebben is vrij summier. Ik zal het hun vragen en het hier posten wanneer ik antwoord heb. Thx!
 

Br109274

  • #4
Ok, ik heb meer informatie. Kun je hier iets mee?



 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Duidelijk.
Waarmee wil je gaan isoleren, schuim of wol en hoe dik. Wat is je plan gipsplaten enz..
Wat voor materiaal is S400.
Weet je ook of de dakplaten in een stuk met de buren door doorlopen, of zijn deze op de scheiding met de buren onderbroken.
De muren met de buren, zijn dat er twee dus met spouw of is het een dikke muur.
Panleverenzier :P :oops:
En dat op een behoorlijk officieel stuk.
 

Br109274

  • #6
Wgb schreef:
Waarmee wil je gaan isoleren, schuim of wol en hoe dik. Wat is je plan gipsplaten enz..
De muur aangrenzend met de buren dacht ik te gaan isoleren met Rockwool 221 (5cm dik) met een afstand van 3-5 cm tot de bestaande muur. De muur wordt voorzien van 2 lagen gipsplaat (naad overlappend geplaatst). Eventueel ook nog met Green Glue tussen de lagen gips maar dat is even afhankelijk van het totale kostenplaatje.

De nieuwe scheidingsmuur wil ik ook isoleren met Rockwool 221 (5cm dik) en als staggered studs opbouwen (geen idee hoe dat in het Nederlands heet maar zie tekening hieronder). Aan beide kanten dan ook 2 lagen gips.



De schotten die in de nieuwe te bouwen kamer vallen zou ik het liefst dan ook isoleren met Rockwool 221 (5cm dik) als dat kan/mag gezien het ademen.

Verder wil ik graag de houten constructie rondom voorzien van neopreen/rubber band waar het de vloer/muur/plafond raakt en alle naden afkitten met een speciale akoestische kit die elastisch blijft.
Wgb schreef:
Wat voor materiaal is S400.
Ga ik navragen.
Wgb schreef:
Weet je ook of de dakplaten in een stuk met de buren door doorlopen, of zijn deze op de scheiding met de buren onderbroken.
Hierbij 2 (slechte) foto's van de bouw:




Maakt dit het duidelijker of moet ik dit ook nog even navragen?
Wgb schreef:
De muren met de buren zijn dat er twee met spouw of is het een muur.
Het zijn 2 muren met lucht ertussen en alleen tussen de vloerplaten is isolatie aangebracht.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Het gaat erom dat de woningen niet gekoppeld zijn. Materialen geven ook geluid door. Helaas is dat op de foto's niet te zien.
Als de woningen beslist niet gekoppold zijn vraag ik me af of isolatie wanden voor het geluid zin heeft. Geen expert daarin.

Het dakbeschot wat op de muren licht moet je in ieder geval heel goed luchtdicht maken.
Ga je latwerk, gipsplaten en isolatie aan je dak hangen zou ik nog informeren of dat wel kan. Het weegt nogal wat. Moderne bouw is zeer uit geknepen gebouwd. Let op de garantie bepalingen

De muren kan je opbouwen zoals je zou willen, het verschil in temperatuur met de buren zal niet groot zijn.
Je hoeft ook niet bang te zijn dat de boel in je dak gaat verstikken. 50 mm isolatie voor de dampremmer heeft niet veel invloed.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu