Geluidsisolering koelmotor

Piet van den Bergh

  • #1
Onze buurman die een kleine supermarkt runt, heeft vanaf januari 2009 een nieuwe koelmotor buiten aan de muur hangen. Deze muur grenst 3 meter van onze tuin waar wij heel graag in verblijven. Wij hebben daar als buren erg veel last van.
Wie heeft er ideeën om de geluidssterkte terug te kunnen dringen?

Bij voorbaat dank.

Piet en Lia van den Bergh
Appeltern
 

Millew

  • #2
Heeft de winkel vergunning?
Voldoet de installatie aan de voorwaarden, waaronder de vergunning is verleend?
Als dat allemaal netjes geregeld is, zul je moeten nagaan wat het geluid veroorzaakt om de beste aanpak te kiezen. Is het motorgeluid of uitblaasgeluid of nog iets anders?
Bij sommige maatregelen zal de buurman ook moeten meewerken.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #3
Een koelmotor geplaatst aan of tegen de muur kan behoorlijk wat herrie maken. Het geluid weerkaatst tegen de muur en dan krijg je dit soort problemen. Heel vervelend.

Ik heb het zelf ook al eens bij de hand gehad met een buurman. Die ging een nieuw bedrijfspand bouwen. Hartstikke mooi, totdat de ramen die op de tekening stonden luchtroosters werden, met een stuk of vier koelaggregaten erachter. Tot overmaat van ramp plaatste hij buiten tegen de gevel ook nog een koelcompressor met een condensor. Echt heel mooi zo'n geluidsgedempte condensor, maar dan moet je de compressor dus binnen opstellen en niet ernaast.

Al met al koelvermogen voor een 500 m² koeling/diepvries. De technische ruimte die op de tekening stond werd nooit gerealiseerd. Een echte, niet doordachte oplossing met veel tweedehands koelmotoren. En die hoor je 100 meter verderop nog. En dat is niet leuk als je tuin er naast ligt.

Het geluidsprobleem hoeft helemaal niet op te treden als er een beetje nagedacht wordt over de plaatsing van de apparatuur en ook het soort apparatuur. In uw geval zou ik adviseren om te proberen samen met de buurman tot een oplossing te komen. Eventueel verplaatsen van de koelmotor of het bouwen van een geluiddempende omkasting. Daar zal de buurman dan wel aan mee moeten werken. Zonder medewerking is er bijna niets aan te doen, of je moet een hoge muur gaan plaatsen op de erfgrens.

Wat betreft de regelgeving, zal de buurman waarschijnlijk onder een AmvB milieubeheer vallen. Daar staan algemene voorschriften in waar de installatie aan moet voldoen. Een aparte milieuvergunning wordt voor kleinschalige detailhandel niet meer verstrekt.

In uw geval is het belangrijk hoever de gevel van de dichtstbijzijnde woning verwijderd is van de koelmotor. Het geluidsniveau moet namelijk gemeten of berekend worden op die gevel. Overdag mag je geloof ik 40 db gemiddeld produceren, 's nachts 30 db. Let op het gaat wel om gemiddelden, dus er wordt rekening gehouden met het feit dat de koeling niet altijd draait. Ook zijn er maximum piekniveau's. Als de gevel dichtbij de koelmotor ligt, zal de norm zeker in de zomer al snel worden overschreden. In dat geval zou de gemeente handhavend kunnen optreden. Beter is het echter om te proberen samen tot een oplossing te komen.

Sterkte
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu