Geluidsisolatie van plafond met weinig tussenruimte

Pvdkraan

  • #1
Hoi allemaal,

Na een tijd meegelezen te hebben in dit forum (dank voor alle tips) heb ik nu een vraag waarvoor ik nog geen exact antwoord kan vinden. Zodoende hierbij mijn eerste onderwerp.

We hebben een oud huis (1890). Direct boven de woonkamer zitten twee slaapkamers. In beide slaapkamers ligt de oorspronkelijke houten vloer nog. Deze willen we weer in oude glorie herstellen, maar dit heeft als nadeel dat voetstappen goed te horen zullen zijn in de woonkamer. Isolatie van de vloer is geen optie, ik denk niet dat de houten vloer verwijderen en opnieuw leggen zal overleven.

Alternatief is dus om geluid isolerend materiaal aan te brengen aan/in het plafond van de woonkamer. Daar zit ik echter met het 'probleem' dat ik de draagbalken graag zichtbaar wil houden voor de sfeer. Tussen de balken in kan het plafond uiteraard iets verlaagd worden (daar zitten gewoon gipsplaten) maar max. met 20cm. ongeveer om de balken goed zichtbaar te houden.

Mijn vraag is hoe en waarmee ik het plafond het beste kan isoleren. Het is op zich niet erg als we zaken als voetstappen nog enigszins horen, maar we willen graag dat het meest harde geluid gedempt wordt.
(Warmte isolatie is iets minder relevant, omdat het dak van de woning goed geïsoleerd is.)

Dank voor jullie advies alvast.

Groet,
Pier
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Je wilt de houten planken in het zicht houden op de slaapkamer? Echt gebruikelijk is dit niet.

Te gebruiken isolatie in het plafond is steenwol. Onder tegen de planken kan je ook eerst een laag gipsplaat schroeven, dan steenwol er tegenaan.
 

Kaneelschep

  • #3
In oude huizen met een originele vloer zou ik die ook graag bewaren.

Gewoon tussen die balken opvullen met een wol in de dikte die je kan missen.
Framepje tegen de balken voor de gipsplaten. Afsmeren en klaar. 20cm doet al vrij veel.

Er zijn echter ook speciale technieken met verlaagde plafonds die trillingen absorberen. En akoestische matten. Maar dat is een hele andere prijsklasse. ;-)

Na vier jaar is deze klus vast al af - mod
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu