Geluidsisolatie tussen panlatten

ErikJansen

  • #1
Hallo,

Enige tijd geleden heb ik een uitbouw met schuin dak opnieuw voorzien van isolatie. Er is gekozen voor PIR platen om de volgende redenen. Alle kieren kan je goed opvullen met pur en de isolatiewaarde is hoger bij minimale dikte (oud huis met beperkte hoogte ruimte).

De warmte isolatie is vele malen beter dan voorheen. Echter de geluidisolatie was voorheen al niet geweldig, maar is er nu zeker niet beter op geworden eerder slechter. Mijn buren hebben een dakterras naast deze uitbouw en we kunnen elkaar bijna letterlijk verstaan.

Alles erfhalen en opnieuw isoleren is niet echt een optie, daar ander materiaal met gelijk isolatiewaarde veel hoger uitkomt en de hoogte heb ik niet. Ook van binnenuit een extra laag aanbrengen is niet wenselijk i.v.m. het aanzicht van het mooie dak nu.

Nu dacht ik zelf het volgende om bovenop de huidige isolatie een extra laag tussen de panlatten te bevestigen. Deze laag moet dan bij een minimale dikte zoveel mogelijk geluid absorberen maar moet ook goed tegen vocht kunnen (liggen oudhollandse dakpannen op). De ruimte die ik dan heb ik zo’n 20 mm.

Zijn er mensen die hier ervaringen mee hebben? Ook tips over geluidsabsorberend waterdicht materiaal is meer dan welkom.

Alvast bedankt!

Erik
 

Bernhard

  • #2
Het reduceren van geluid door overspraak kan met een materiaal worden gedaan met een hoge massa. Met dubbele gipsplaten kan de zgn overspraak aanzienlijk worden gereduceerd. Het geluid kan ook via een omweg binnen komen. Controleer de constructie op een luchtlekkage. mvg bernhard
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
De isolatie die tussen het dak en de dakpan aangebracht kan worden (en tegen het vocht kan) heeft geen voordeel voor het geluid. Bovendien werkt deze niet bij oud hollandse pannen.

Het advies van Bernhard helpt je verder.
 

ErikJansen

  • #4
Alle kieren die er waren zijn nu juist dichtgemaakt. Aan de binnenkant met gipsplaten is geen optie ivm aanzicht binnenzijde.

Je toch verwachten dat als geluid aan de buitenzijde geabsobeerd wordt dat het doordringen minder gaat worden?

Ik heb er nog geen nader onderzoek na gedaan, maar was ondertussen ook hierbij uitgekomen:



Link vervangen door plaatje ivm reclame - mod
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
ErikJansen schreef:
Je toch verwachten dat als geluid aan de buitenzijde geabsobeerd wordt dat het doordringen minder gaat worden?
Dat klinkt leuk, maar als het al werkt, dan moet het complete oppervlakte naadloos bedekt worden. En dat lukt niet. Daarmee is het hoogstwaarschijnlijk weggegooid geld en moeite.

Als je er echt wat aan wilt doen, kan je beter wat breder denken. En dus accepteren dat er wellicht (aan de binnenkant) wat gaat veranderen. Evt. kunnen we je helpen om een bepaald aanzicht terug te brengen.
 

ErikJansen

  • #6
Nou leuk is anders. Als ik dat van te voren had geweten had ik het toch anders aangepakt. Maar dat is met alles.

Ik zal mijn gedachten nog eens over de binnenzijde laten gaan.

Bedankt voor de reacties.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu