Geluidsisolatie en spotjes in plafond

Torpedojager

  • #1
Ik ga binnenkort een nieuw plafond aanleggen in mijn benedenwoning. Om nu het geluid goed te isoleren zal ik boven het plafond een isolatielaag van wol leggen. Daarnaast wil ik 12 mm gipsplaten gebruiken en deze laten stucken om zoveel mogelijk geluid te dempen.
Nu heb ik over spotjes na zitten denken op verschillende plaatsen in de woning. Hebben jullie enig idee wat het effect hiervan op de geluidsisolatie is? Ik heb natuurlijk al centraaldozen die voor "openingen" in de gipsplaten zorgen, maar hoe erg zou het zijn wanneer ik in een kamer van bijv 25 m2 nog eens 6 spotjes toevoeg tov het geluid wat kan doorkomen van boven?
 

Gerrit

  • #2
Watr het effekt precies is weet ik niet. Wel dat het absoluut noodzakelijk is om ter plaatste van de spots de isolatie te onderbreken omdat de warmte weg moet kunnen.
 

Torpedojager

  • #3
Dat is jammer. Dan maar geen spotjes want om nu continue mijn bovenbuurvrouw te horen lijkt mij toch minder.
 

Roman

  • #4
Goede vraag.

De massa van een inbouw spotje is, naast dat die krengen hartstikke lek zijn, vergeleken met die 12mm gips nihil.

Je kunt ook opbouw spotjes gebruiken.

Wat ik bij inbouw spotjes doe in een geluidsisolerende ruimte is er een "doosje" van gips weer achter te bouwen. Dus dat je het spotje omringt door gips.

Dat de warmte niet weg zou kunnen betwijfel ik, deze ontsnapt grotendeels aan de kant waar het licht schijnt, in de kamer dus. Verder absorbeert de Wol niet alleen geluid maar ook warmte. Tevens is dat spul brandveilig.
Ik hou er iig nooit rekening mee, maar ik bouw er dan ook vaak een doosje omheen (wat de warmte ook vasthoud..gheh)

Als je geluidsoverlast hebt zou ik zeker 2x 12mm gips aanraden, verder randen goed kitten en inderdaad wol er boven op leggen. Je kunt gerust de gehele ruimte vullen.
 

Gerrit

  • #5
Bedenk wel dat halogeenlampen hun warmte vooral aan de achterzijde afgeven.
 

Torpedojager

  • #6
2x12 mm gipsplaten????

Met een vrijhangend plafond, glaswol , 1x12 mm een een stucklaag zou het toch afdoende moeten zijn voor normaal woongeluid.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #7
Er zijn tegenwoordig ook leuke inbouwspots met led verlichting.
Deze geven bijna geen warmte af.
En hebben ook nog eens het voordeel, dat die lampjes bijna niet kapot gaan en veel minder stroom verbruiken.
 

Roman

  • #8
Torpedojager schreef:
2x12 mm gipsplaten????
Met een vrijhangend plafond, glaswol , 1x12 mm een een stucklaag zou het toch afdoende moeten zijn voor normaal woongeluid.
Niet persé. Hangt helemaal van het aantal dB's af dat je wilt stoppen. Voor transmissie verlies heb je nu eenmaal massa nodig. 1x12mm is niet veel massa en garandeerd geen geluidsisolatie. De wol die je in de bovenliggende ruimte legt is slechts een absorberend materiaal en zal feitelijk geen geluidsisolerende eigenschap vertonen (niet in de context van massa iig)

Hangt dus helemaal van de situatie af.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu