Geluid uit muur - vloerverwarming

AndersDanAnders

 • #1
Hallo,

Wij woningen in nieuwbouw uit 2021. De verwarming is vloerverwarming met een warmtepomp. In eerste instantie werkte dit goed.
Achteraf is er (door een fout van het bouwbedrijf) pas een zoneregeling aangelegd. Er is een buffervat geplaatst en een pomp. Het geheel wordt draadloos aangestuurd.

Sindsdien horen we met zeer grote regelmaat langdurig geluid uit de muren van het huis komen. Met name uit de muur waar de ketel aanhangt en de muren die daarmee verbonden zijn. Het geluid is moeilijk te omschrijven, maar lijkt het meest op een hoge zoemtoon / hoge fluittoon als is het niet echt fluiten als een fluitketel.

Het geluid is in ieder geval zeer storend en aanwezig. Zeker als het stil is in huis wordt je er gek van. Ook in de slaapkamer als je wilt slapen is het gekmakend.
De installateur kan het geluid niet plaatsen en wuift het wat weg. Het is ook moeilijk te reproduceren als ze er zijn. Ik heb wel opnamen gemaakt met mijn mobiele telefoon maar erg duidelijk zijn die niet. Ik kan het helaas niet toevoegen aan het bericht.

Ik ben al diverse keren naar zolder gelopen op het moment dat het geluid er is om te achterhalen wat de veroorzaker is. Het enige wat ik daar kan constateren is dat het geluid uit de buizen komt die de muur ingaan. Geen wonder dus dat dit resoneert in de muur. Ik heb een foto bijgevoegd van de buis waar ik het geluid op zolder uit hoor komen. Op zolder hoor je het geluid minder dan uit de muren.

Opvallendste vinden wij zelf dat het geluid er dus eerder niet was en pas is ontstaan na installatie van de zoneregeling.

Maandag komen ze er weer naar kijken en ik hoop eigenlijk hier iemand te treffen die dit probleem herkent en een aanwijzing heeft tot een oplossing.
IMG_20221216_134536_2.jpg
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Ronny

  Specialist Verwarming
  • #2
  Ga je er zelf aan klussen?
   

  AvDijk

  Vaste Beantwoorder
  • #3
  Ik raad je aan niet zelf te gaan klussen, lijkt mij garantie.
  Mogelijk stuurt de zoneregeling alle kranen dicht en blijft een circulatiepomp zijn best doen water rond te pompen.
  Is er een schema waaruit de werking blijkt? De foto geeft weinig overzicht
  Wat bedoel je met 'waar de ketel aan hangt', bedoel je met ketel het buffervat, of is er (ook) een gasketel? Is dat buffervat dat we in de spiegeling van dat zwarte vlak op de foto zien, voor verwarming of voor warm water?
   

  AndersDanAnders

  • #4
  Nee, ik heb geen schema. Maar ik kan wel betere foto's maken.
  Het is in ieder geval een Daikin ketel. Op de beganegrond is een verdeler geplaatst als slave, die communiceert met de master verdeler op zolder (draadloos). Op de 1e verdieping zit zo'n zelfde slave.

  Op zolder is een groot vat bijgeplaatst als expansie vat. Daaraan vast zit een klein pompje die aangaat als er warmtevraag is. Het pompje wordt aangewezen als boosdoener, maar we herkennen het geluid van het pompje niet als het geluid wat we uit de muur horen. Ik zal straks betere foto's toevoegen.
  We hebben eerder het idee dat het idee uit de ketel (en vervolgens de buizen) komt dan uit de pomp of het vat.
   

  AndersDanAnders

  • #5
  Foto's geupload

  IMG_20230216_174030.jpg IMG_20230216_174010.jpg IMG_20230216_173959.jpg IMG_20230216_173940.jpg IMG_20230216_173929.jpg IMG_20230216_173907.jpg IMG_20230216_173916.jpg IMG_20230216_173855.jpg
   

  Ronny

  Specialist Verwarming
  • #6
  Het is wel mooi aangelegd, dat mag gezegd worden.
   

  Marcn.88

  Vaste Beantwoorder
  Moderator
  • #7
  waarschijnlijk is er door de zoneregeling een klein debiet nodig waarbij de pomp een groot deel over de bypass drukt.
  draait de pomp op een vast toerental of moduleert deze?
  als u meerdere zones vragend zet is het geluid dan weg?
   

  AndersDanAnders

  • #8
  Volgens mij een vast toerental. Hij is in ieder geval op de laagste stand gezet in de hoop dat het geluid dan weg zou zijn.

  Er staan altijd minimaal 3 zones vragend. Al vragen ze natuurlijk niet altijd allemaal tegelijk.
  Het geluid is er niet constant. Maar als het er is wel vaak minimaal 15 minuten
   

  De loodgieter

  Vaste beantwoorder
  • #9
  De transportpomp word deze geschakeld door warmtevraag uit de zones of draait deze continu?
  Indien continu kan dit je probleem wel eens veroorzaken, zoals hierboven verwoord door een te lage flow.
   

  AndersDanAnders

  • #10
  Is de transportpomp dat groene pompje? Die draait niet continu. Alleen als er warmte gevraagd wordt.
   

  De loodgieter

  Vaste beantwoorder
  • #11
  ja dat is het pompje, waar de fout ook vaak ligt is dat de pomp al gelijk geschakeld word bij warmte vraag terwijl de klep nog niet volledig is omgelopen. Je wilt de pomp bij warmtevraag niet eerder aan heben dan dat de klep volledig is opengelopen
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu