Gele vlam Vaillant geyser

Jeroen1968

  • #1
Hallo,

Ik heb een 5 jaar oude Vaillant geyser. Type MAG premium turbo NL 24/2. Nu zie ik dat de toppen van de vlammen iets geel kleuren. Is dit normaal, of kan ik hier iets aan afstellen?
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #2
Regelmatig onderhoud aan een gastoestel is heel verstandig.

Gele vlampunten bij een ventilator toestel hoeft niets te betekenen maar kan duiden op vervuiling.

Afstellen voor z'n probleem kan niet en als het al mogelijk zou zijn alleen met gespecialiseerde apparatuur.

Vr Gr en succes ermee
 

Jeroen1968

  • #3
Cvolieboy,

Dank voor je reactie.

Het toestel is altijd onderhouden geweest, het is ook altijd in mijn bezit geweest, dus dat weet ik zeker. Het laatste onderhoud is van december 2008. Inmiddels heb ik afscheid genomen van het bedrijf dat het ondehoud deed. Ik had het idee dat er weinig gebeurde. Meestal ben ik bij het ondehoud gebleven (alleen de laatste keer niet) en ik heb nog nooit gezien dat er iets werd schoongemaakt. Ik vond het dus veel te duur, en de laatste keer heeft de monteur de knop van de betreffende geyser afgebroken, dit snel met alu-tape geprobeerd te repareren en is zonder hierover iets te melden vertrokken. Dit was voor mij de druppel.

Maar, als een dus altijd (maar misschien dus wel niet goed) ondehouden toestel gele vlammen vertoond, duidt dat dan op slecht ondehoud? Of is er niets aan de hand zolang het toestel goed functioneerd?

Met vervuiling, wordt vervuiling van de branders bedoeld? Hoe zijn die schoon te maken dan? Zoals gezegd heb ik de monteurs dat nog nooit zien doen. Niet bij de geyser en ook niet bij de luchtverwarmer die ik heb.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Helaas zijn er nogal wat stickerplakkers en dat noemen ze dan onderhoud.

Kijk eens of je service documentatie kan vinden van die toestellen, daarin staat meestal een service interval voor elk onderdeel en hoe dat uitgevoert moet worden.
 

Jeroen1968

  • #5
Service documentatie kan ik zo snel niet vinden.

Is er niemand die weet aan welk schroefje ik moet draaien om het gas-lucht mengsel af te stellen?
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #6
Nog een keer dan, nee er zit geen afstelschroefje op voor het afstellen van het gasluchtmengsel.
 

Jeroen1968

  • #7
Okee, daar zal het dan dus niet aan liggen. Heeft zo'n geyser dan eigenlijk altijd zijn eigen gasdrukregelaar?

En, nogmaals, hoe zijn de branders dan schoon te maken?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Door een vakman in te schakelen.
 

Jeroen1968

  • #9
Sorry hoor, misschien heb ik het verkeerd begrepen. Maar is het niet de bedoeling van een forum zoals dit niet dat mensen elkaar kunnen helpen en tips kunnen geven zodat ze niet voor alles de vakman hoeven in te schakelen? Zo niet, dan kan je bovenstaand antwoord gewoon op elke vraag die hier op dit forum gesteld wordt geven.

Kan er nog iemand een serieus antwoord op mijn vragen geven?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
Wanneer iemand niet weet hoe een geiser werkt en de vragen stelt die u stelt mag worden aangenomen dat u er, met alle respect, geen verstand van hebt en beter een vakman in kunt schakelen.
We zitten hier niet om zieltjes te winnen maar ook om ongelukken te voorkomen.
 

Jeroen1968

  • #11
Beste Jan,

Ik heb er inderdaad nog niet veel verstand van, maar daar probeer ik dus wat aan te doen. Ik ken mezelf vrij goed. Ik ben redelijk intelligent en technisch. Daarom ben ik ook goed in staat om in te schatten welke klussen ik zelf kan doen en welke ik beter aan anderen kan overlaten. Die afweging hoef jij dus niet voor mij te maken.

Is het misschien toch zo dat mijn ervaringen (zoals hierboven beschreven) geen uitzonderingen zijn, en dat cv onderhoud werkelijk niet meer is dan even de kap eraf, de stofzuiger er even doorheen en de kap er weer op, of kan iemand mij dan echt vertellen hoe goed onderhoud uitgevoerd wordt? Zoals al gezegd ik heb het in de 13 jaar dat ik deze mensen over de vloer heb gehad (van drie verschillende bedrijven) nog niet anders gezien.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #12
Commentaar op bedrijven of door bedrijven uitgevoerde werkzaamheden, wordt hier op het forum niet gegeven.

Maar als je al 13 jaar geen storing hebt gehad op je installatie, dan wil dat ook wel iets zeggen.
En dan vraag ik me ook af, waarom u de service monteurs er in die 13 jaar nooit op hebt gewezen dat ze hun werk niet goed deden.

Wat Jan aan wil geven, is dat zelf prutsen aan een gastoestel zeer gevaarlijk kan zijn, zonder daarvoor opgeleid te zijn.
Daarom wordt er hier op het forum ook zeer voorzichtig geandwoord op dit soort vragen.

Want het zou wel heel erg zijn, als hier iemand u zo maar even een adviesje zou geven, en wij morgen in de krant lezen, dat er een heel gezin is omgekomen terwijl jij het advies van dit forum afgehaald hebt hoe je een geiser schoon moet maken.

Hopelijk heb je hier begrip voor. :wink:
 

Jeroen1968

  • #13
Ik heb niet al 13 jaar dezelfde installatie. Ik ben nl een keer verhuisd. Storingen heb ik genoeg gehad. De betreffende geyser was onlangs voor de derde keer in vijf jaar stuk. Ditmaal heb ik zelf het onderdeel dat de waterstroom detecteert vervangen. Hij draait weer prima, op de vlamkleur na die ik toen ook pas opmerkte.

Dit jaar heb ik ook nog twee maal een kombiketel geinstalleerd, waarvan eentje in een geheel nieuwe installatie (ook zelf aangelegd) en eentje vervangen. Beide installaties zijn daarna door een loodgieter nagekeken en de gasleidingen afgeperst. Beide keren werd alles prima in orde bevonden en beide installaties draaien goed.

Ik probeer hier aan te geven dat ik niet van plan ben te gaan prutsen, maar juist op dit forum advies vraag. Ik begrijp de terughoudendheid in principe wel, maar ik ben echt niet achtelijk en kan ook echt wel een inschatting maken of iets voor mij te doen is of beter niet. Vandaar dat ik ernaar vraag. Nu blijft alles in een waas van geheimzinnigheid hangen.

Jammer.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #14
Een ketel aansluiten is toch echt heel iets anders dan een geiser afstellen, daarvoor heb je toch een opleiding nodig om dat verantwoordt te doen.
Ik ben van mening dat u niet voldoende kennis hebt dit te doen, iemand die zo'n vraag stelt geeft daardoor zelf al aan dat de deskundigheid daarvoor ontbreekt.
 

Arie1

Specialist Verwarming
  • #15
En naast een opleiding ook, specifiek gereedschap :lol:
 

Jeroen1968

  • #16
Afstellen is een ding, schoonmaken een ander. Als niemand het mij kan/wil vertellen, is het dan niet gewoon zo dat een moderne ketel/geyser eigenlijk nauwelijks onderhoud behoeft, dat dit onderhoud, misschien uit de tijd stamt dat de ketels nog wel regelmatig af/bijgesteld moesten worden, maar dat dit inmiddels gewoon geldklopperij geworden is? Ik krijg zeer sterk deze indruk. Dit om twee redenen: 1. Zoals al gezegd, heb ik nog nooit iemand iets bijzonders zien doen. 2. Niemand kan mij er hier iets concreets over zeggen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #17
1. Dat u nog niets bijzonders hebt gezien zou heel goed kunnen, een vakman ziet meestal op het eerste oog wat er aan de hand is, daarom is het een vakman en geen geldklopper.

2. Concreet: Blijf er met de vingers vanaf en doe waar u zelf goed in bent en laat anderen hetzelfde doen.
 

Ketelchrisje

Specialist Verwarming
  • #18
Ik ben bang dat we binnenkort weer een ontrustend krantenartikel te lezen krijgen met onjuiste informatie.


juist om deze redenen wordt hier niet teveel info verstrekt,,
maar somige mensen zijn eigenwijs en brengen onnodig hun buren en gezinsleden in gevaar.
 

Dirk vd Berg

  • #19
Inderdaad is het onderhoud makkelijker dan vroeger.Alleen is het nu zeer belangrijk om te meten meten en nog eens te meten alvorens er aan schroefjes gedraaid dient te worden.Ik denk dat er nogal eens te makkelijk door sommigen wordt gedacht ,als men een service monteur bezig ziet en wat rommelt( meten.kijken,meten) en denkt ach dat kan ik eigenlijk ook wel zelf. Op dit forum worden volgens mij toch zeer veel klussers uit de brand geholpen . Vaak worden er hier hele goede oplossingen gegeven: bv een sensor defect,druksensor noem maar op.
En word de klusser stap voor stap verder geholpen.
Dus om aan schroefjes te draaien heb je specifiek gereedschap nodig en echt ook de knowhow anders kan het ook echt mis gaan.

vriendelijke groet dvdberg
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #20
Er is nu wel voldoende over geschreven.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu