Geen warm water bij Vaillant VCW 15 met VCW 180 waterhuis

Oigatinha

  • #1
Mijn Vaillant VCW 15 3W gaf geen warm water meer. De warmtewisselaar ontketeld zoals de handleiding voorschrijft, maar dat hielp niet. Het waterhuis schoon gespoeld maar nog niks. Vervolgens in de electronicabox gekeken (waar het waterhuis onder hangt) en gezien dat de stift uit het waterhuis niet omhoog komt als het warm water wordt aangezet. De stift moet tegen een schakelaar drukken waarna het gas gaat branden en het water heet wordt. Helaas maken ze niks meer voor dit museum model, maar volgens een grote firma zou het waterhuis van de VCW 180 ook voldoen. inderdaad past deze er ook naadloos op, edoch ook hier komt de stift niet omhoog. De ketel op de zomerstand zetten (waardoor het water in de warmtewisselaar op temperatuur gehouden wordt) geeft ook geen warm water. De leiding wordt wel warm (ik zou zelfs zeggen heet), maar ik heb nergens in huis warm water. Enkel zeer lauw.
Ik vermoed dat het membraam uit het originele waterhuis gescheerd is en dat het waterhuis voor de VCW 180 een andere verhouding of iets dergelijks heeft waardoor er slechts weinig warm water naar buiten gaat. De kranen geven namelijk een enorme straal. Veel krachtiger dan voorheen, echter wel zeer lauw.
Heeft iemand een tip ? Het is wel zeer warm maar koud douchen blijft een beproeving.
 

Jorklius

  • #2
Als het goed is had je bij het oude waterhuis aan de rechterzijde een reduceerventiel ( witte tuut) zitten. Bij deze waterhuizen zit die ingebouwd. Je kan de stopkraan voor de ketel knijpen tot je ongeveer 6 l/min hebt om te proberen of dit beter gaat :D
 

Oigatinha

  • #3
Die witte tuut heb ik inderdaad van de oude over gezet naar de nieuwe, dus dat was het niet.
Vandaag eens ontlucht en dan doet hij het even met een zachtere straal. Na een tijdje werd het weer een koude harde straal. Nog eens ontlucht en hetzelfde, maar ik kan niet iedere keer ontluchten. Bovendien duurt dat minutenlang en er blijft lucht uit komen wat een enorm gespetter oplevert. Hoort dat zo ?
 

Jorklius

  • #4
Dat gespetter is meestal met ontluchten maar als je alle kranen ontlucht hebt zou er geen lucht meer uit moeten komen. zat er geen koperen staafje aan de rechterzijde in het waterhuis?? je kan de stopkraan voor de ketel nog eens knijpen om te zien of dit beter gaat
 

Oigatinha

  • #5
Helaas zit er geen kraan op de waterleiding die naar binnen gaat. Dus knijpen kan ik niet. Die witte tuut, is dat de venturi ? Moet die met de grote of met de kleine kant in het waterhuis zitten ? Op een tekening die ik van een waterhuis heb gezien staat de grote kant in het waterhuis. Alleen begrijp ik dan niet hoe de onderdruk ontstaat in de bovenkamer. Via een dun pijpje is deze verbonden met de rechteruitgang (koud water). Stroming van dit water zou de bovenkamer lichtjes vacuüm moeten trekken. Echter als het uitgaande water door die venturi (witte tuut) afgeknepen wordt (van groot naar klein) begrijp ik niet hoe dit kan.
Verder kun je die venturi verstellen. De binnenkant gaat dan meer open of dicht zitten. Zou het daar aan kunnen liggen en hoe moet het dan versteld worden ? Ook zit er een zwevend rubber in. Een cylindervormig rubber van ongeveer 1 cm hoog. Dit zit los dus daar begrijp ik de functie ook al niet van.
De koperen staaf heb ik niet gezien. Waar zou die voor dienen ?
Ontluchten gaat nu goed, geen gespetter meer, enkel water. Maar dat helpt dus ook niet. Er wordt maar geen onderdruk in de bovenkamer gecreered. Heeft iemand nog meer tips ? Elke input wordt gewaardeerd.
 

Oigatinha

  • #6
Nog iets. Moet er rubbertje aan beide zijde van de venturi of aan 1 zijde (welke) of juist helemaal niet ? Met rubbertje bedoel ik die (meestal rode) ringen tegen het lekken van water tussen leiding en moer, waarvan ik de naam niet weet. Ik kan mij niet meer herinneren of er eentje op zat.
 

Oigatinha

  • #7
Nou, dat nieuwe waterhuis bleek dus ook niet te werken. Beetje onderdelen zitten uitwisselen en nu komt de stift weer netjes omhoog.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu