Geen doorstroming bij 1 van 4 vloerverwarmingsgroepen

Forno

  • #1
Ik ben vandaag bezig geweest met het vullen van de vloerverwarming. Het gaat om een 4 groeps verdeler van een bekend merk (begint met een T). Ik heb er 4 x 75 meter, 16mm buis aan gekoppeld t.b.v. hoofdverwarming in de woonkamer.

Tot aan het vullen ging alles gesmeerd. Geen lekkages en alle buizen vulden zich met water. Toen ik de pomp van de vloerverwarming aanzette bleek 1 van de 4 groepen geen doorstroming te hebben. Hij is wel duidelijk zichtbaar gevuld met water (en nog wat luchtbellen). Bij de andere 3 groepen zag en hoorde je de luchtbellen duidelijk door de buizen heen stromen totdat ze helemaal luchtvrij waren. Behalve dus groep 4. Het is de laatste groep, gezien vanaf de toevoerleiding. De eindgroep zeg maar.

Ik heb al geprobeerd om de andere drie leidingen af te knijpen. Dat hielp niet. Wel een beetje op en neer gaande bewegingen maar geen doorstroming.

Iemand een idee hoe of wat ik hier aan kan doen?

Is een vermoeden dat het om een gebruikte verdeler hier nog van invloed? Ik heb hem gewoon in de winkel gekocht, maar ik vertrouw het niet 100%. Zo ontbraken er twee ventielen op de verdeler. Daar moest ik thuis eenmaal ontdekt, weer voor terug naar de winkel. Er zat ook wat bruine resten aan het aftappunt. Misschien moet ik hem gewoon retourneren?
 

Forno

  • #2
Ik heb de buis handmatig met een tuinslang gevuld. Nu het hele systeem weer op druk gebracht en aan maar. Wat denk je? 3 groepen met buizen worden nu warm, de buis die niet wilde doorstromen blijft koud.

Ik ga er morgen mee terug. Gezeik. :x
 

Forno

  • #3
Pff wat ben ik soms een prutser.

Ik was net druk op't t'internet aan het zoeken naar mensen met soortgelijke problemen. Las ik ergens dat een voetventiel ook open gedraaid kan worden. Dus ik even denken: "Ehh open, dus dat ding kan open of dicht, dan is ie misschien nog dicht."

En jawel hoor, het ventiel zat nog dicht. :oops: Probleem opgelost.

Ik zie trouwens dat de buizen langzaam wat bruinig beginnen te worden aan de binnenkant. Is dit een probleem? Ik neem aan dat het zuurstof op een gegeven moment op is in het systeem en er geen corrosie meer kan optreden.

Maar goed, het werkt allemaal. :)
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #4
Dat bruinige is afkomstig van roest/troep in de radiatoren. Kennelijk heb je je vloerverwarming niet via een warmtewisselaar (hoeft ook niet altijd) lopen.

Volkomen normaal, ik heb het ook. Als je geen doorzichtige buis had gebruikt had je het niet geweten :mrgreen:
 

Forno

  • #5
Ik heb geen warmtewisselaar inderdaad.

Verder is het nu eindelijk lekker warm in huis. :mrgreen:

Helaas moet ie overmorgen uit voor twee maanden omdat het beton dan wordt gestort.

Even een ander puntje.

Zijn er nog tips, om na het storten van het beton, zo min mogelijk over de leidingen te trappen? Want tijdens het afreien van het beton, moet ik nog door de zachte smurrie heen banjeren. Is dat een kwestie van laarzen aan en voorzichtig lopen? Of moet ik zorgen dat ik op het beton blijf "drijven"?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu