Geëgaliseerde tegelvloer niet vlak

Daze

  • #1
Pas geleden is een tegelvloer, welke erg oneffen gelegd was, bij mij geëgaliseerd met een egaliseermiddel wat begint met de naam van ons betaalmiddel en eindigt op col plus het nummertje 990. Het egaliseermiddel is uitgegoten op de vloer en verdeeld met een vlakspaan. Nu het droog is blijkt het resultaat erg slecht te zijn. De oneffenheden in de vloer zijn nog steeds aanwezig en op sommige plekken zelfs erger geworden. De vloer is dus absoluut niet vlak geworden, het enige wat eigenlijk bewerkstelligt is is dat de voegen tussen de tegels nu uitgevlakt zijn.

Verder valt me op dat de egalisatielaag ontzettend klonterig/pukkelig is. Over de gehele oppervlakte zitten kleine en soms grotere bobbeltjes. Ook de voegen tussen de tegels zijn nog heel erg goed zichtbaar, deze zijn veel lichter van kleur. Dit is op zich geen probleem maar ik heb dit nog niet eerder gezien bij een geëgaliseerde tegelvloer en doet me vermoeden dat het egalisatiemiddel misschien niet dik genoeg is opgebracht. Wat kan hier foutgegaan zijn?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
De bobbeltjes kunnen klontjes zijn, omdat de egaline noiet goed gemengd is.
Maar het kunnen ook luchtbelletjes zijn, dit had voorkomen kunnen worden door gebruik te maken van een prik roller.

En dat de egaline bij de voegen lichter zijn, is omdat daar de egaline al verder opgedroogd is al op de tegels.

Als het nog niet vlak is, dan gewoon opnieuw laten doen.
 

Daze

  • #3
De egaline moet nu, na drie dagen, wel droog zijn en de voegen zijn nog steeds heel goed zichtbaar. Heb toch echt het vermoeden dat er te weinig egaliseermiddel is gebruikt, want op de plekken waar het er iets dikker op zit zijn de voegen niet meer zichtbaar. En naar mijn idee is dit ook de reden waarom het niet goed uitgevloeid is. Probleem gaat nu opgelost worden door de vloer te schuren en plaatselijk opnieuw te egaliseren, maar naar mijn idee gaat dit niet werken en is de enige oplossing alles opnieuw te egaliseren.

Nog een vraag. Kan een vloer waarin een vloerluik zit ook geëgaliseerd worden en zo ja, hoe kan dit het beste gedaan worden? Er is mij verteld dat dit niet mogelijk is omdat de egaline anders langs alle kiertjes van het vloerluik wegloopt. Misschien denk ik wel te simpel maar is het niet mogelijk om gewoon een rand/kader te maken en deze te plaatsen in het luikkader rondom het luikgat, zodat de egaline niet weg kan lopen? Kan me gewoon niet voorstellen dat een vloer met een vloerluik niet te egaliseren is...
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Ik zie niet wat er mis is met het schuren en plaatselijk opnieuw egaliseren.

Rondom het luik kan net zo goed geëgaliseerd worden als op andere plaatsen met het door u beschreven kader, nadeel is dat de egaline na het verwijderen van het kader snel beschadigd raakt op de randen.
U zult dus een strip aan moeten brengen, b.v. binnenin het bestaande profiel, dit kunt u ook gebruiken als kader voor het egaliseren.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu