Gedachte experiment gebruik restwarmte wtw incl Nibe FLM / S1155PC

WOLFJE01

  • #1
Hallo allemaal,

Ik ben nieuw hier op het forum, al lees ik al een lange tijd met plezier mee over van alles en nog wat.

Ik heb samen met mijn vriendin een hoekwoning gekocht uit 1952 welke ik ga renoveren. Alle installaties gaan vervangen worden.

* Vloer beneden gaat er geheel uit en gaat vervangen worden voor een combi-broodjesvloer met rc6.0
* buitenspouwblad gaat eraf, 12cmpir+luchtspouw + nieuwe buitenspouwblad
* dak gaat eraf, komt rc7.0 dak op terug met nieuwe pannen en pv panelen.

** komt een Nibe S1155-6PC water water warmtepomp in met 180mtr vertikale bron

En natuurlijk, een wtw -naast een douche wtw- zal dit een brink flair 400, in combinatie met een Brink pure induct.( vriendin heeft cf dus schone verse lucht is een must.)

Nu mijn gedachte experiment;

Nibe heeft een toevoeging op de water-water warmtepompen door middel van de Nibe FLM module, welke uit de restwarmte van de ventilatie warmte onttrekt en aan het brine middel van de warmtepomp toevoegd. Nu is het mij redelijk onduidelijk, maar in een gewone situatie haalt de wtw al een aanzienlijk deel warmte uit de afgezogen binnenlucht. Zou er na de wtw, genoeg warmte in de oude lucht van binnen zitten om bij te kunnen dragen aan warmte die terug de bron ingaat?

De FLM kan aan de aanvoer en aan de afvoerzijde van de warmtepomp geplaatst worden, mijn idee is om hem te plaatsen aan de afvoerzijde, zodat het brinemengsel al koud is en dan al warmte uit de uitblaas lucht kan halen. In de winter zal deze dan minimaal werk doen, maar in de zomer kan deze behoorlijk veel warmte de bron instoppen( naast het passief koelen wat nodig is voor brongeneratie)

Ik heb overgens mijn installatie laten berekenen door een erkend installateur, transmissieberekening en all, bron heeft iets overcapaciteit maar extra regeneratie kan geen kwaad. De installateur gaf aan het idee eens bij Nibe voor te gaan leggen om te zien of dit kostenefficient is.

Graag zou ik jullie eens willen vragen hoe je naar zoiets kijkt, en hoor graag inhoudelijke op of aanmerkingen.

Alvast dank voor het lezen van deze lettermuur.

Groet,
Bram
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Waarschijnlijk niet: De uitgaande temperatuur van de WTW is nagenoeg gelijk aan de luchttemperatuur buiten. Er dus geen restwarmte...

Ik denk dat een FLM vooral bedoeld is voor ventilatiesystemen zonder WTW.
 

ADDave

  • #3
Wat Walker zegt inderdaad: stel je zou over de wisselaar draaien dan is de delta T dusdanig klein dat je hier nauwelijks vermogen uithaalt om terug te stoppen in de bron. Het heeft naar mijn idee dus weinig zin.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu