Gaten in buitenmuren in kruipruimte

System7

  • #1
Een aantal maanden geleden is mijn oude lekkende riool verwijderd en vervangen door PVC. De Eternit-buizen waren aan/in de muur gemetseld onder het maaiveld, d.w.z. in de kruipruimte. Het ontstane gat was veel te groot voor de nieuwe PVC-buizen maar men heeft de diverse doorvoeren niet afgedicht. Ik vermoed dat daar nu redelijk wat vocht door naar binnen komt.

Ik wil de buizen een stukje vrijgraven en de ontstane ruimte rondom opvullen met PUR-schuim. Kan ik dat zo koud tegen het zand en de PVC-buis aan doen of moet ik nog aan andere dingen denken?

Dank alvast. Wat foto's:









(de folie die je her en der ziet is dunne PE-folie die ik er voor mijn eigen 'comfort' in heb gelegd - uiteindelijk gaat hier vijverfolie overheen)
 

Sjaan Smit

  • #2
Je kan er bijna nog omheen metselen zowat...wat een gaten....moet je wel flink purren denk ik...bij die middelste twee foto's zal dat nog wel gaan maar op zand lukt dat natuurlijk niet,daar zou iets tussen moeten maken....kan niet helemaal goed zien wat er onder die buis zit....
 

System7

  • #3
Onder de buis zitten ook weer stenen, daar is wat zand overheen gezakt maar dat wil ik dus wegscheppen. En ik heb nog wat reststukken van de weggehakte bakstenen, die kan ik evt. gebruiken om de gaten alvast wat op te vullen. En dan maar purren, denk ik...

De bovenste foto is de leiding naar de wc, deze ligt onder een stampbeton vloer dus men heeft de oude leiding compleet moeten uitgraven. De ontstane tunnel is nog open en dat laat ik zo, voor het geval ik in de toekomst nog leidingen moet trekken.
 

Fiesiekus

  • #4
Inderdaad, zand wegscheppen/vegen en dan zo goed en zo kwaad als het kan dichtmetselen. Wat openblijft, PUR-ren.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #5
Ik vind het feit dat je tegen twee veroeste wapening staven aan kijkt niet zo fraai.

Kan je daar niet eerst wat beton omheen storten nadat je de roest er zo goed mogelijk hebt afgehaald.
 

Fiesiekus

  • #6
:shock:

tja, de stabiliteit van de woning komt anders ernstig in gevaar ....
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Dat zijn een paar staven die tijdelijk het gat moesten overbruggen tijdens de bouw, ze hebben zo te zien aan het metselwerk en de opbouw verder geen functie.
 

System7

  • #8
Dank voor de waarschuwing, maar ik heb toen de klus net geklaard was gezien dat die staafjes al verroest waren toen ze door het uithakken bloot waren komen te liggen. En als de stabiliteit van de woning in gevaar zou kunnen komen (na 43 jaar) dan zou men toch nooit voor een dergelijke constructie hebben gekozen? Het lijkt mij persoonlijk ook niet dat ze een belangrijke dragende functie hebben en ik denk net als Jan dat ze erop zijn gelegd omdat de bakstenen een behoorlijk gat moesten overspannen en dus ondersteuning nodig hadden.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #9
Aan de foto is niet goed te zien waar ze voor dienen.
(gevaar voor de stabiliteit e.d zijn overigens niet mijn woorden :D)

Toch gaat het roesten veel sneller in open lucht.
Ook als ze geen constructieven reden is kan de roestvorming voor schade zorgen
Door het roesten neemt het Volume namelijk toe en kunnen er scheuren onstaan in het metselwerk
 

Droid

  • #10
Zoals Jan al aangeeft hebben ze alleen functie gehad om over de sparing te kunnen metselen... Ik geloof niet dat ze contructieve waarde hebben, dan hadden ze niet op die plek gezeten.

Purren is voor zo'n groot gat geen optie... en pur is ook niet 100% waterdicht. Dus opmetselen en evt laatste overgebleven sparing afpurren (zoals advies Fiesiekus)
 

Fiesiekus

  • #11
Fiesiekus schreef:
:shock:

tja, de stabiliteit van de woning komt anders ernstig in gevaar ....
Dit was (misplaatste?) fiesiekus-humor. Ik bedoelde hiermee dat als we ons druk maken om 2 roestige steunstaven, er wel ergere dingen in de kluswereld te vinden zijn.
 

System7

  • #12
Cool, Fiesiekus :mrgreen:

Ik ga de oude stenen erin stapelen en dan PUR-ren. Dank voor de reakties!
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #13
Mijn advies, niet purren, maar metselen.
Niet dat purren slechter zou zijn, maar met pur schuim laat je wel de mogelijkheid open om ongedierte in huis te krijgen.

Bij mij hadden ze de afvoer van de keuken iets verplaatst en het gat ook dicht gepurd.
Jaren later hoorden we geknaag onder het keukenblok, het schopbord verwijdert maar niets te vinden.
Een paar dagen later een rioolgeur in huis en nu wel een gat in de pur.
Muizenval er bij gezet, maar niets, wel een stel muizen op zolder alsof ze klompen aan hadden.
Ook daar vallen geplaatst en gif, maar ook niets. Uiteindelijk met behulp van een infraroodcamera ontdekt dat het ratten waren.

Alles rondom het huis bekeken of ze een plek hadden om naar binnen te komen maar niets hé, totdat ik het riool open heb gemaakt en bleek dat ze zich gewoon vanuit het riool een gat in de pur hadden geknaagd en zo via de spouw in huis konden komen.
Hierna dichtgesmeerd met beton en geen last meer gehad.

suc6

Gerrit
 

System7

  • #14
OK, ik ga metselen (poging doen tot, dan) :D Het gat van de buis richting toilet PUR ik wel dicht omdat ik daar in te toekomst misschien nog extra leidingen door wil leggen. Eventueel metsel ik dat gat daarna dan alsnog dicht.

Dank allemaal!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu