Gat maken in draagbalken voor afvoer

Frank B

  • #1
Ik wil een afvoer in mijn huis verleggen. Omdat de afvoer loodrecht op de draagbalken loopt, wil ik een gat van ongeveer 5 cm doorsnede in de balken maken. Hieronder wat vragen:

- Kan ik zonder problemen een gat met een doorsnede van 5 cm in mijn draagbalken
  maken? De balken zijn 18 x 7 cm.
- Maakt het voor de draagkracht nog veel uit als ik het gat aan de bovenrand
  van de draagbalk maak? Ik kan dan de afvoer namelijk eenvoudig in de uitsparing
  leggen.

Frank.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Kun je de afvoer niet gewoon onder de balken hangen?

Of is het niet in een kruipruimte?

Kortom, iets meer omschrijving over de situatie is prettig!
 

Toon

  • #3
Uit een ver verleden, bij mijn opleiding wtb heb ik nog wel eens geleerd dat je een gat in een balk beter in het midden kunt maken, om zo min mogelijk sterkte te verliezen. Dat ging dan wel over stalen balken, maar dat zal bij hout wel hetzelfde zijn.

Als je het aan de bovenkant of onderkant doet houd je nog maar een balk van 13cm over, wat mij een behoorlijke verzwakking lijkt.

Succes
 

Jacco

  • #4
Bij hout wordt dit op 1/7 van de overspanning.
Maar of het verstandig is?

Ik zou de balk dan in ieder geval verzwaren met aan beide kanten een klamp van 18mm multiplex gelijmd en geschroefd
 

H@ns

  • #5
Maximaal 1/3e van de balkhoogte en het gat in het midden zetten zodat boven druk- en onder trekkrachten hun werk kunnen doen.
 

Frank B

  • #6
Hoi Kees,
Klusidee Kees schreef:
Kun je de afvoer niet gewoon onder de balken hangen?

Of is het niet in een kruipruimte?
Er is wat ruimte tussen de onderkant van de balken en het plafond van de onderburen. Het zal erom spannen of dat voldoende is.

Bij een van de balken kom ik dan echter in de problemen, omdat er ook een electriciteitsleiding evenwijdig aan de balk over het plafond loopt.
Klusidee Kees schreef:
Kortom, iets meer omschrijving over de situatie is prettig!
Het gaat hier om een pand uit de 20-er jaren. De originele afvoer is van lood en loopt net onder de vloer. Hij kruist daarbij een van de draagbalken. In die balk is daarvoor aan de bovenkant een inkeping gemaakt van zo'n 4 bij 4 centimeter. Dat is de originele constructie zo te zien.

Oorspronkelijk kwam de afvoer daar uit de vloer en zat er op die plek een wastafel. Later is de afvoer verlengd en loopt nu, 20 cm boven de vloer over bijna de gehele lengte van de muur (zo'n 2 1/2 meter). Daarna gaat de afvoer door de muur heen naar de andere kant waar de wasmachine en vaatwasser staan opgesteld. Deze kant van de muur is de eetkamer, de andere kant van de muur is de keuken.

Voor zover ik kan zien zijn er aantal oplossingen mogelijk:
  1. De afvoer gewoon laten zitten.
  2. De afvoer onder de balken laten lopen en een twee centimeter diepe inkeping aan de onderkant maken zodat er geen problemen komen met de electriciteitsleiding die over het plafond van de onderburen loopt.
  3. De afvoer boven de balken laten lopen en ook de andere balken (vier stuks) voorzien van een 4 bij 4 inkeping. Omdat een van de balken al van een inkeping was voorzien leek me dit niet onmogelijk, maar misschien niet helemaal ongevaarlijk.
  4. De afvoer meteen naar de andere kant van de muur leiden, en hem daar 20 centimeter boven de vloer laten lopen.
Optie 4 was mijn oorspronkelijke idee, maar daarmee verplaats ik het probleem alleen maar. Bovendien zit ik dan nog steeds met een afvoer en waterleiding die in de eetkamer, in het zicht, uit de vloer omhoog komen.

Optie 3 is de meest eenvoudige oplossing (op optie 1 na dan :)), maar ik weet genoeg van natuurkunde en te weinig van architectuur om de gevolgen van die constructie in te kunnen schatten.

Als jullie zeggen dat optie drie te gevaarlijk is, dan ga ik denk ik optie twee maar proberen.

Frank.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
Bij optie 2 kun je weer een ander probleem hebben: het geluid van het water door de leidingen zal duidelijker te horen zijn bij je onderburen...

Verbaast me trouwens: gaat het plafond er bij je onderburen ook af, anders krijg je optie 2 toch nooit voor elkaar?

Gezien de al bestaande situatie zou ik kiezen voor optie 3, bovenlangs, want anders maak je ook nog eens een verzwakking maken aan de onderkant. Je zou in het ergste geval twee extra balken van bijv 12 x 5 aan beide zijden met slotbouten / ringen / moeren kunnen vastzetten, bij alle plekken waar die leiding bovenlangs gaat. Maar ik heb geen verstand van constructies...

En: zou je de afvoer niet van pvc kunnen vervangen op dezelfde plaatsen, en er een nette koof omheen maken?
 

EdP

  • #8
Volgens mij lees ik uit de andere antwoorden dat de consensus is:
optie 5: gat in het midden van de balk, evt. extra verstevigd
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #9
Mee eens, maar dat zou ik toch niet graag doen bij de balken, waar aan de bovenkant al 4 cm is uitgezaagd! Dan ook nog eens een gat in het midden?

Bij die balken zou ik toch mooi kiezen voor bovenlangs, en dan eventueel een verloop met 2 x 45 graden bocht oid. naar een gat in het midden door de overige...

Alleen heb je dan het probleem, dat de afvoer naar boven moet en dan weer naar beneden, en bij mijn weten werkt dat niet lekker...

Eigenlijk is er door die al aanwezige sleuven aan de bovenkant geen echte voor de hand liggende oplossing, vandaar mijn suggestie voor een koof... Dan heb je geen verzwakking van de vloer, alleen iets wat in de kamer zit.

Maar misschien is dat weg te werken achter een kast of zo?
 

EdP

  • #10
O ja, dat was ik even vergeten. Die 4 cm aan de onderkant zou je in elk geval kunnen verstevigen, dan hou je die optie 5 toch weer open :)
Maar dan toch wel dat gat liefst een eindje verderop in die balk.
 

Frank B

  • #11
Hoi Kees en EdP,
Klusidee Kees schreef:
Mee eens, maar dat zou ik toch niet graag doen bij de balken, waar aan de bovenkant al 4 cm is uitgezaagd! Dan ook nog eens een gat in het midden?
*Een* van de balken is ingezaagd, de ander vier balken niet. De inkeping van die ene balk is voor de afvoer, dus daar hoef ik verder niets meer aan te veranderen.

Op deze momenten zou ik heel graag een digitale camera willen hebben om het een en ander visueel te verduidelijken. :)
Klusidee EdP schreef:
Volgens mij lees ik uit de andere antwoorden dat de consensus is: optie 5: gat in het midden van de balk, evt. extra verstevigd
Ik ga dit weekend proberen of ik de balken kan verstevigen. Pas als ik daar tevreden over ben, ga ik het gat maken voor de afvoer.

Frank.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #12
Ik wijs je er even op, dat het maken van het gat een stuk moeilijker wordt als je de versteviging er al omheen hebt zitten.

Waarschijnlijk moet je de gaten boren met een gatenzaag vanaf twee kanten, en dat lukt echt niet meer als daar balkje oid omheen zitten.

Ik raad je daarom aan om telkens per balk een gat te zagen, en daarna de versteviging aan te brengen. Het is heus niet zo, dat na het boren van een gat in één van de balken, je er meteen doorheen zakt, tenzij je er op dat moment op gaat staan dansen!

Dat boren: Eerst met 6 of 8 mm boor gat door en door zodat je weet waar te boren, dan met gatenzaag werkelijke gat boren, van beide zijden uit, in één keer op juiste maat. Neem het iets te ruim (paar mm), om kraken te voorkomen bij uitzetten/krinpen van die buis, en gebruik een goede gatenzaag.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu