Gat Kopse kant balk helemaal dicht metselen?

Wilklus

  • #1
Ik heb nieuwe balken gelegd op de eerste verdieping, dit wordt de badkamervloer. De muur is steens en heeft aan de buitenkant een stuclaag. Oplegging is voor elke balk rond de 10 cm. De kopse kanten in de menie en een loden "schoentje" voor elke balk.
De balken liggen op ondersabelingsmortel en kunnen verder geen kant uit.


Ik had zelf het idee het gewoon zo te laten en de gaten rond de balken niet helemaal dicht te stoppen met specie. Zo kan het lekker ademen en als er vochtdoorslag is komt dit niet via de specie in aanraking met het hout

Een kennis van mij vond dit echter een slecht idee omdat de muur bij de balken feitelijk nog maar halfsteens is. Hierdoor zou volgens hem op deze plekken het woonvocht (kunnen) gaan condenseren.

Wat is hier nou verstandig? zo laten, zijn idee of iets anders?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Ik zou het gewoon dichtsmeren met specie.

Condens gebeurt op het koudste oppervlak. Hout isoleert beter dan steen, dus condens komt het eerst op de steen. Dat hout heeft daar dus niets mee te maken.
 

Wilklus

  • #3
Zijn idee is dat de eventuele condensatie van woonvocht op de stukken dunnere muur achter de kopse kanten op de een of andere manier met het hout in aanraking zou komen...druppen...vloeien...etc. Dus dicht met specie tegen het woonvocht.

Mijn idee is door het open te laten kan eventuele doorslag bij fikse regenbuien makkelijker verdampen. Als er specie tegen de balken aanzit zoals gebeurt bij dicht smeren kan de eventuele doorslag van buiten niet makkelijk verdampen en komt via de dan vochtig wordende specie in aanraking met de balk.

Vandaar de connectie steen->hout.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Ik zou het dichtmaken met een beetje pur.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #5
Rondom aanwerken met specie, de buitenmuur dient nl horizontaal gesteund te worden de balkaag. Dit om de kniklengte van de muur te reduceren en de windbelasting af te voeren, voor de windzuiging hoort er officieel om de anderste balk = +/- hoh 1200 een verankering te zitten
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Je hebt het flink in de verf gezet, dus tegen een beetje vocht kan het wel. En anders verdampt dat toch wel.

Ik sluit me verder aan bij RoLa.
 

Wilklus

  • #7
Dan doe ik zoals Rola aangeeft, rondom dicht. De ankers zaten al in de planning al worden dat ordinaire 125mm hoekankers en geen muurankers.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu