Gat door broodjes-betonvloer heen: Liggers vermijden?

Eversteegt

  • #1
In navolging op dit topic: https://www.klusidee.nl/Forum/topic/gat-boren-in-de-betonvloer.47188/
Ook ik wil 1 (of meerdere) gat(en) door de vloer van de begane grond heen boren om kabels vanuit de woonkamer richting de meterkast te leggen ivm. de komst van Glasvezel (die wordt getermineerd in de meterkast).

Nou heb ik wat zitten googlen e.d. en kwam op dit forum uit. Bevindingen die ik al heb gedaan:

* Het lijkt om een broodjesvloer te gaan (ik zie in de kruipruimte met vaste regelmaat liggers met daartussen holtes met een soort piepschuim-achtig spul er tegenaan.

* Ik hoef niet onder een plint oid. uit te komen. Vanuit de woonkamer zitten er al gaten in de muur naar de trapkast toe (waar ook de rest van m'n apparatuur staat) dus ik wil gewoon vauit de trapkast naar beneden toe.

* Ik heb begrepen niet te dicht bij de muur te moeten beginnen, dit ivm. dikkere fundering.

* In de meterkast zal ik wrs niet hoeven boren vanwege de (opzettelijk) zwakkere vloer of delen hiervan.

Nou heb ik begrepen dat er in zo'n broodjesvloer in de liggers ook bewapening van staaldraden kan zitten.

Mijn vraag: Is er nog een manier om te bepalen waar ik precies met boren kan/moet beginnen zodat ik de kans minimaliseer precies op de verkeerde plek in een ligger te stuiten op m'n weg naar beneden? Of wordt dat toch echt een kwestie van beginnen en zien wat er gebeurt? Loop ik kans om zo'n staaldraad te beschadigen of wordt dan eerder de boor het slachtoffer? Heeft beschadiging van 1 staaldraad invloed op de stevigheid van de vloer?

Leidingen lopen er hoogstwaarschijnlijk niet door de vloer heen... voor zover ik kan bepalen gaat alles van water al in de meterkast of bij de ventilatieschacht in de keuken omhoog. Onder de plek waar ik wil boren lopen verder ook geen rioleringen en buizen en zo.

edit: Ik ga een 18mm boor gebruiken (kunnen lenen van een collega). Hoe groot is de kans dat ik vastloop als ik dit gat eventueel nog wat zou willen uitbreiden naar 20 mm?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
In de kruipruimte even opmeten waar de liggers zitten, dan op de dekvloer de maten overzetten, zo kunt u altijd tussen de liggers boren.

U kunt ook vanuit de kruipruimte boren, dan hebt u geen last van de fundering die dikker is.
Niet alleen in de kruipruimte werken en geen elektrische boor gebruiken als de kruipruimte nat is, een accuklopboormachine biedt dan uitkomst.

Uitboren van 18 naar 20 mm kan bij een broodjesvloer wel als u in het midden van de broodjes boort.

De liggers zijn berekend op draagkracht, als u een betonijzer kapot boort heeft dat gevolgen voor de draagkracht.
 

Lichtpunt

  • #3
Zou alleen willen adviseren een boor van 19mm te gebruiken zodat u een stukje mantelbuis van 19mm door het gat heen kun slaan.
Uw kabels zijn dan beschermd en u kunt ze makkelijker doorvoeren.
Probeer niet het gat in een keer door te boren, maar steeds de boor lossen.
Scheelt een vastgelopen boor.
 

Eversteegt

  • #4
Ja... die boor breedte blijft ook een beetje het dilemma. Aangezien ik al PVC buis (flexibel) van 3/4 heb gekocht omdat ik gewoon ruimte wil hebben en ik die eigenlijk in z'n geheel door het gat wil duwen (zodat inderdaad de kabels beschermd zijn en ik de buis ook aan een wand kan vastzetten met zadels).

Zou een gat van 20mm genoeg zijn voor een 19mm buis?

Verder wat betreft die vloer zelf: Hmmm.... misschien dan toch een klus die wellicht m'n kunnen een beetje te boven gaat. Van onderen en boven zien waar de vloer begint en dat matchen met de afstand tussen de liggers wordt een lastig klusje. Maar ik kan wellicht de riool afvoer van de WC, die naast de trap zit, als referentie nemen.

Van onderen beginnen zie ik iig zeker niet zitten (ben al niet zo'n held in de kruipruimte :)).

Maar goed, als het even kan wil ik het toch voortzetten want WEER een gat erbij in de trap voor kabel doorvoer wordt wel erg lelijk......
 

Lichtpunt

  • #5
Flexibel is af te raden, starre buis is beter.
Maar open bochten zijn gewoon toegestaan.
20mm is prima.
Heb je geen referenties in de buurt, kruipluik, cv leiding, voor de maatbepaling.
 

Eversteegt

  • #6
Ik weet dat flexibel is af te raden vanwege het (on)gemak er draden doorheen te trekken, maar aangezien het hier alleen maar om UTP gaat en eventueel nog een Coax zie ik verder geen 'gevaren'. Het gaat dus puur om het gemak van het aanbrengen van de buis zelf :).

Helaas geen referentie in de buurt, inderdaad. De trapkast zit, in de lengte gezien, midden in de woning (de trap zelf dus ook). Het meest dichtbij zit de afvoer van de WC naar het riool (ong. 2,5 meter vanaf de plek waar ik wil boren). Schuin er tegenover zit nog de riool afvoer van de bovenverdieping, maar waar die precies in de keuken loopt weet ik wel ongeveer, maar niet zó nauwkeurig.

Hierbij ga ik er overigens van uit dat ook de riool afvoeren gewoon netjes 'tussen' liggers door lopen (heb ik nog niet precies geinspecteerd).

Eerdaags eerst maar eens de breedte van de liggers en de ruimtes ertussen opmeten, dan moet ik er wel uit komen denk ik :). Het zal niet precies in het midden van zo'n tussenruimte uit komen, maar zolang ik de ligger zelf maar niet raak vind ik het goed genoeg.
 

Lichtpunt

  • #7
Succes
 

Eversteegt

  • #8
Thanks. Wordt vervolgd :D
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #9
Zorg er ook voor dat je alle gaten goed dicht kan stoppen en kan wel eens een vervelende lucht uit een kruipruimte komen.
 

Eversteegt

  • #10
Thanks voor de tip, had ik al aan gedacht ;). Vorig jaar al aan de hand gehad via de meterkast en andere (blijkbaar bronnen van) tocht, toen aan de voorkant van het huis door de verzakking (Almere) de regenwater afvoer niet meer op de riolering van de gemeente zat aangesloten... :roll:
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #11
Ook de afstortlaag bevat een wapeningsnet. Die doorboren heeft normaal gesproken geen gevolgen.
 

Eversteegt

  • #12
Zo.... hier nog even een status update (leek me wel zo netjes ;) ):

Vandaag dan eindelijk de boor ter hand genomen. Aangezien ik in een huurhuis woon wilde ik toch nog even toestemming vragen aan de woningbouw. Verder was het er nog niet van gekomen eerder te beginnen door andere bezigheden.

Met het resultaat ben ik aardig tevreden :D. Ik heb uiteindelijk toch de 18mm boor van m'n collega gebruikt en het bleek dat ik ten hoogste 10-15 cm. nodig had om door de vloer heen te raken (toen wist ik dus ook meteen dat ik goed zat :mrgreen:). Ik bleek nog wel een beetje fout te hebben gemeten (sommige liggers zijn 'breder', lijkt het wel, zoals linksboven op de foto waar ik naar gelinkt heb), dus mijn methode van "vanaf de wc-afvoer kan ik om de 50 cm veilig boren" was niet helemaal betrouwbaar. Maar omdat ik dacht "15 centimeter uit zo'n 50 cm stap te zitten" (precies op een 50 centimeter stap kwam nergens goed uit en ik had dus 15 cm. marge tussen liggers) boorde ik uiteindelijk toch netjes in het midden van een "dun gedeelte" van de vloer :)


Maar goed, ik heb nu 2 gaten met door allebei 16mm flexibel PVC heen. In dat 'flexibel' hebben jullie wel gelijk: Als je de bochten te strak hebt, dan gaat zelfs de trekveer er moeilijk doorheen en blijk ik het dus eigenlijk net wat te kort gemaakt te hebben om het netjes in de meterkast tegen de wand aan te zetten met zadels. Maar goed, als de kabels eenmaal in de buis zitten, dan is het in ieder geval goed beschermd :)

In ieder geval bedankt voor al jullie tips :)



(overigens de zwarte slang die jullie zien lopen is een poging van een vorige bewoner een buitenkraan te maken. Alleen de slang is net niet lang genoeg om naar de buitenkraan (die hij ook al helemaal had gemaakt met een buis netjes naar binnen :S) te komen, dus we hebben ook nog steeds geen werkende buitenkraan. Heb nog niet de moed/zin gehad daar nog wat mee te gaan doen omdat ook de stevigheid van de aansluiting bij de meterkast me niet helemaal bevalt.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #13
Dit lijkt tyleen leiding dit is gemakkelijk te verlengen met koppelingen.

maak de koppeling voor los en trek de leiding naar buiten en sluit daar een stuk koperbuis en een muurplaat en een kraan aan.

maak nu onder de vloer een tyleen sok en verleng de buis met bv tyleen naar de meter kast of plaatst koper buis er onder als het maar een kort stukje is.

anders plaatst een een foto van je aansluiting in je meterkast.
 

Eversteegt

  • #14
Thanks voor de tips, Henk253. Het was echter meer een opmerking in dit onderwerp voor als mensen het zich afvroegen. Als ik hier echt nog zelf mee aan de slag wil denk ik dat ik het beste daar even een onderwerp in een passende rubriek voor kan openen ofzo :). Overigens zit er dus al helemaal een buitenkraan en loopt er ook een leiding naar binnen de kruipruimte in, alleen die slang moet dus nog wat verlengd worden :).
 

Eversteegt

  • #15
Toch nog even een kort na-vraagje (inmiddels heb ik, na veel gevloek, bloed zweet en tranen) ook de kabels door de buizen zitten. Ja, jullie hadden gelijk: Flexibele buis is een CRIME om kabels doorheen te trekken, zelfs nadat ik alles weer bovengronds heb gehaald om de kabels eerst daar er doorheen te doen :? . Magoed, dat is gelukt :D

Nu wat betreft het dicht maken van de gaten om de buis heen:

Wat raden jullie me aan? Pur vind ik een beetje rot spul om te gebruiken (het is zo 'lelijk' en ik heb het idee dat je meteen veel te veel hebt als je een beetje lomp doet).

Nou is er een tijdje glasvezel aangelegd in m'n woning en die mannen die het gat in de meterkast vloer hadden gemaakt om de kabel met buis door te voeren hadden het daarna dicht gespoten/gesmeerd met een soort "blauwe smurfensnot". Iig een vies gelij-achtig goedje.

Is dat misschien iets? En hoe heet het spul in de bouwmarkt? Ook dacht ik erover om anders gewoon iets van isolatie foam/wol ertussen te doen, maar ook dat is natuurlijk weer minder mooi.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #16
PUR is prima om zo'n gat te dichten. Snij het overtollige na uitharding weg met een mes. Als het een wat groter gat is, snij dan het pur iets dieper weg en vul het gat bovenop het pur met wat zandcement.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu